Slovenský spolok SCRABBLE

      

SSS vznikol 16. 12. 1998, v deň 50. výročia začiatku sériovej výroby SCRABBLE®, najpopulárnejšej slovnej hry na svete.



A
K
T
U
A
L
I
T
Y


2010

►         SCRABBLISTI !

       Veľa šťastia na turnajoch,
       hlavne dobré písmená,
       to vám želá vaša Rada
       (v Strečne kedys' zvolená).





Ako bolo bývalo spomenuté, 20. decembra začína 1. písomná súťaž započítavaná do Slovenského pohára 2011. Začať riešiť môžete už teraz, výsledky posielajte do konca marca.

Ďalší kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 11. decembra v Považskej Bystrici. Organizátorka Lýdia Králiková privítala 24 hráčov. Víťazom turnaja sa stal Peter Lámer, striebro si odniesla Vierka Jambrichová a bronz Slavo Kohútik.




Pozrite si reportáž televízie KREA zo seredského kvalifikačného turnaja.

Dnes 14.11. začína ďalší internetový turnaj. Keďže v minulých ročníkoch sa v zápisoch riešení často vyskytovali chyby a zdá sa, že tento trend pokračuje, pred odoslaním mailu si všetko poriadne skontrolujte! Máte na to takmer dva týždne :-)

Prvý kvalifikačný turnaj novej sezóny sa odohral 13. novembra v Seredi. Z 30 hráčov sa najlepšie darilo aktuálnej majsterke Vierke Jambrichovej. Na druhom mieste skončil Peter Lámer a na treťom Mirka Janikovičová.




Rada schválila menšie zmeny a upresnenia v Súťažnom poriadku.

Pozrite si zoznam platných 5-písmenových slov, ktorý zostavil Miro Vaňo. Zoznam je súčasťou elektronického slovníka ElSiňo používaného na turnajoch.

Ďalší internetový turnaj začne 14.11. a písomná súťaž 20.12.

Pozrite si rozpis kvalifikačných turnajov a majstrovstiev na novú sezónu 2010/2011.

13.11. sa v Seredi uskutoční prvý kvalifikačný turnaj na 13. MS. Na vašu hojnú účasť sa teší Zuzka Horváthová. Môžete riešiť aj heslo turnaja.

Víťazstvo na Turnaji majstrov, ktorý sa konal 30. októbra v Ružomberku, si vybojoval Michal Vernarský. Na druhom mieste skončil Samko Staško a na treťom Tomáš Vernarský.




Pomaly končí hracia sezóna 2009/2010, fotky víťazov sa postupne vyrolujú z obrazovky. Ôsmich najlepších hráčov podľa Screla ešte čaká Turnaj majstrov a potom už začnú kvalifikačné turnaje na 13. MS. Prvý z desiatich turnajov sa uskutoční 13.11. v Seredi a druhý 11.12. v Považskej Bystrici.

Pred 12. majstrovstvami sa uskutočnilo 10 kvalifikačných turnajov, z toho jeden vykladací. Zúčastnilo sa ich 66 rôznych scrabblistov, z toho až 19 nováčikov.
Najlepšie Screlo má v súčasnosti Martin Sobala, na čele Zlatej tabuľky je Jaro Vernarský a Sieni slávy kraľuje Paľo Boroš.
Najaktívnejším nováčikom tejto sezóny bola Mária Slezáková, k najaktívnejším nenováčikom patria Peter Lámer, Jozef Poremba, Daniel Brezovan a Zdenka Žakovičová.
A ešte jedno naj: najaktívnejším organizátorom bol Rasťo Michalka, ktorý zorganizoval až 4 turnaje. Nezabudnime ani na Evku Zahradníkovú, ktorá usporiadala technicky náročný vykladací turnaj v LiptoHrádku.

Koncom septembra sa v Strečne uskutočnili
      12.
 Majstrovstvá Slovenska v SCRABBLE.
Majstrom Slovenska pre rok 2010 sa s 11 výhrami stala Vierka Jambrichová. Blahoželáme. Druhé miesto si vybojoval Peter Lámer a tretie miesto Tomáš Vernarský.





Slovenský pohár za rok 2010 zaslúžene získal Peter Lámer. Zúčastnil sa všetkých kvalifikačných turnajov, majstrovstiev, riešil všetky písomné a internetové hry. Za 15 súťaží získal spolu 276,5 bodov.




V strede septembra skončil druhý tohtoročný internetový turnaj. Svoje riešenia viac či menej pravidelne posielalo 35 súťažiacich. Najlepšie ťahy nachádzal Jaro Vernarský, ktorý si do Slovenského pohára pripíše 25 bodov. Na druhom mieste skončila Evka Zahradníková a na treťom Ivan Nosál.

Pozrite si aktualizované tabuľky s globálnymi rekordami za celú históriu SSS.

Prosíme hráčov, aby sa zamysleli nad prípadným organizovaním ďalších turnajov v sezóne 2010/2011. V Strečne môžu svoje úmysly, resp. aj presné dátumy nahlásiť predsedovi.

12. Majstrovstvá Slovenska v SCRABBLE sa uskutočnia 25.9 - 26.9. v Strečne. Pozrite si zoznam hráčov, ktorí sa na MS kvalifikovali. Prvých 32 scrabblistov prosíme, aby oznámili Rasťovi Michalkovi, či sa majstrovstiev zúčastnia alebo nie.

Do 2. písomnej súťaže poslalo riešenia 10 hráčov. Na prvom mieste sa so 616 bodmi umiestnil Ivan Pastucha. Druhý skončil Jaro Vernarský a tretí Jozef Poremba. Získané body za umiestnenie sa započítali do Slovenského pohára.

Súťaž o Pohár Žilinského kraja (započítavajú sa tam výsledky z Martina, Žiliny a Liptovského Hrádku) vyhral Tomáš Vernarský. Zabudnutý pohár dostane v Strečne.

Posledný kvalifikačný turnaj (po mnohých rokoch vykladací) sa konal 4. septembra v Liptovskom Hrádku. Víťazkou sa stala organizátorka Evka Zahradníková. Na druhom mieste skončil Miro Vaňo a na treťom Peťo Lámer. Softvér pre vykladací turnaj naprogramoval Jaro Janikovič.




Máme tu utorok večer a s ním aj výsledky predposledného kvalifikačného turnaja, ktorý sa uskutočnil  7. augusta v Lučatíne. Pod holým nebom sa najlepšie darilo Renate Janovskej. Druhé miesto si vybojovala Eva Zahradníková a tretie Ivan Pastucha.




Na ďalšie scrabblové súboje, ale i na relaxáciu, opekačku pri jazierku a možno dovolenku v krásnom prostredí vás pozývame 7. augusta do Lučatína. Výsledky budú uverejnené v utorok večer.

Letný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 3. júla v Partizánskom. Z 25 účinkujúcich sa najviac darilo Petrovi Lámerovi. Veľmi tesne za ním skončil Samko Staško a tretiu priečku obsadila Vierka Jambrichová.




Začína sa 2. tohtoročná písomná súťaž. Riešenia môžete posielať do 10. septembra.

Kvalifikačný turnaj o Pribinov pohár sa konal 29. mája v Nitre v starom známom PKO. V hre okrem bodov do kvalifikácie bolo aj množstvo hodnotných cien. Víťazom sa stala organizátorka Vierka Jambrichová, druhé miesto obsadila Evka Zahradníková a tretie Paľo Boroš.



Májový turnaj, na ktorý sme pozvali všetkých zaľúbených (napríklad aj do hry scrabble), sa uskutočnil 1.5. v Košiciach. Zúčastnilo sa ho až 38 hráčov, čo je rekord za posledné tri roky. Najlepšie si počínal Marián Šimko. Striebornú medailu získal Samko Staško a bronzovú Peter Lámer.




Presne na Sviatok práce sa po niekoľkotýždňovom oddychu začal ďalší internetový turnaj SIT.

A už nám skončil aj prvý internetový turnaj. Zúčastnilo sa ho 37 súťažiacich. Najlepšie sa darilo Jozefovi Porembovi, ktorý si do Slovenského pohára pripíše 25 bodov. Na druhom mieste skončil Jaro Vernarský a na treťom Ivan Leitman.
Dlho však oddychovať nebudete. V prvý májový deň začne ďalší internetový turnaj.

Do prvej tohtoročnej písomnej súťaže poslalo svoje riešenia 16 hráčov. Víťazstvo za 762 nahraných bodov získava Jaro Vernarský, druhé miesto obsadila Viera Jambrichová a tretí skončil Marcel Makovník. Blahoželáme!

Ďalší turnaj sa konal 6.3. v Žiline v penzióne Junior. Z 31 hráčov sa víťazom stal Noro Lančarič, druhé miesto obsadil Michal Vernarský a tretie Erika Tomková. Belgickú čokoládu za správny tip počtu účastníkov získala Heda Skalková.



Košická tréningová skupina (KTS) zahájila 1. marca svoju ligovú súťaž. Víťazom 1. kola sa stal Peter Skalka a usadil sa na čele tabuľky. Tejto ligy sa môže zúčastniť každý, kto má záujem. Podrobnejšie informácie poskytne Daniel Brezovan v diskusnom fóre.

Februárový kvalifikačný turnaj prebiehal 6.2. v Prešove. Najviac sa darilo Tomášovi Vernarskému, na druhom mieste skončil jeho brat Michal a na treťom Peter Lámer. Celkovo súťažilo 25 scrabblistov.



Prvý turnaj v roku 2010 sa uskutočnil 16. januára v Martine. Zúčastnilo sa ho 26 hráčov. Víťazom sa stal Miro Vaňo, druhé miesto získal Jaro Vernarský a tretie Mirka Janikovičová.



Ako vždy prvého januára, i teraz bolo vylosovaných 10 zásobníkov na písomnú súťaž.



2009

Sviatky lásky, pokoja každú bolesť zahoja.
  Užite si spoločne krásne chvíle vianočné.
  Nech vám dlho prevláda novoročná nálada.
  Zo zábavy rovný krok, potom šťastný nový rok.



Aby ste si vedeli zariadiť budúcoročné víkendy, pozrite si (zatiaľ neúplný) plán kvalifikačných turnajov na rok 2010. Najbližšie nás čaká 16. januára turnaj v Martine.

V zozname slovies sa opravilo zopár preklepov. Namiesto snie má byť sní, namiesto zvil (od zvať) má byť zval a namiesto vdrú má byť vderú.

Presne stý turnaj organizovaný SSS sa konal 5. decembra v Bratislave v petržalskej reštaurácii Bari. Z 20 účastníkov sa víťazkou stala Vierka Jambrichová, striebro si odniesol Dano Brezovan a bronz Marián Šimko. Výborná atmosféra bola aj na akcii Ruslana III., ktorá nasledovala po turnaji.



14. novembra sa v Banskej Bystrici uskutočnil prvý kvalifikačný turnaj novej sezóny. Zúčastnilo sa ho 24 hráčov. Najlepšie sa darilo Peťovi Lámerovi. Na druhom mieste skončil Jozef Poremba a na treťom Miro Vaňo.



14.11. sa v Banskej Bystrici počas prestávky medzi zápasmi uskutočnil Mimoriadny snem SSS.

Medzi štvorpísmenkové slová pribudlo slovo číci.

Dňa 14.11.2009 sa začne nová sezóna 2009/2010 kvalifikačným turnajom v Banskej Bystrici. Veríme, že okrem stabilných účastníkov budeme môcť privítať aj niekoľko nováčikov. Minulý rok ich bolo až 12. I v tejto sezóne bude prebiehať súťaž o najaktívnejšieho nováčika. Odmenou mu bude elektronický slovník ElSiňo.

7.11. sa v Ružomberku v hoteli ÁČKO uskutočnil Turnaj majstrov 2009. Zúčastnila sa ho majsterka Slovenska 2009 a sedem ďalších hráčov podľa Screla. Víťazom Turnaja majstrov sa stal Michal Vernarský. Blahoželáme!




Vítame vás pri ďalšom pokračovaní internetového turnaja. Zásobníky sú pripravené, scrabblovnica prázdna, takže môžete začať.

Už len týždeň delí nedočkavcov od vypuknutia ďalšieho internetového turnaja, ktorého výsledky sa budú započítavať do Slovenského pohára 2010. V prvý novembrový deň teda budú na vás čakať úplne náhodne vylosované zásobníky.
Písomná súťaž začne v bežnom termíne - 1.1.2010.

32 hráčov, ktorí si najlepšie počínali na kvalifikačných turnajoch, sa stretlo na 11. Majstrovstvách Slovenska
v scrabble
. Tie sa konali v dňoch 26.9. - 27.9. v Strečne.
Na turnaji najlepšie obstál Čech Martin Sobala, druhé miesto obsadila Evka Zahradníková a tretie Jaro Vernarský. Keďže
majstrom Slovenska nemôže byť občan iného štátu, majsterkou Slovenska pre rok 2009 sa stala Evka Zahradníková. Blahoželáme!!!



Slovenský pohár za rok 2009 získal tak ako minulý rok Jaroslav Vernarský. Spolu sa zúčastnil 11 súťaží organizovaných SSS.
 

Počas Majstrovstiev Slovenska v Strečne sa 26.9. uskutočnil Snem SSS. Predsedom sa opäť stal Rastislav Michalka, v Rade ešte budú pracovať Ivan Pastucha a Erika Tomková. Kontrolórkou Spolku zostáva Klára Nemčoková.

V 6. internetovom turnaji, ktorý prebiehal od začiatku júna do polovice septembra, sa najviac darilo Ivanovi Nosálovi. Na druhom mieste skončil Jozef Poremba a na treťom dvaja hráči s rovnakým počtom bodov: Roman Heriban a Marcel Makovník. Celkovo sa do hry zapojilo 33 scrabblistov.

Ďalšiou vyhlásenou súťažou bol Pohár Žilinského kraja. V turnajoch v Martine, Žiline a Liptovskom Hrádku najviac bodov získal Martin Sobala.

Súťaž o NAJ-nováčika roka, ktorá prebiehala v roku 2009, bola vyhodnotená na turnaji v Liptovskom Hrádku. Vyhral ju Daniel Brezovan, zúčastnil sa totiž všetkých siedmich kvalifikačných turnajov. Ako cenu si odniesol elektronický slovník ElSiňo.

Posledný  turnaj sa uskutočnil 5. septembra v Liptovskom Hrádku. Z 23 hráčov sa najviac darilo organizátorke Evke Zahradníkovej. Na druhom mieste skončil Martin Sobala a na treťom Ivan Brodenec.
Týmto turnajom sa zároveň uzavrela tabuľka kvalifikácie na MS v Strečne, takže už poznáme 32 kvalifikovaných hráčov.




V sobotu 5.9. bola uzávierka druhej tohtoročnej písomnej súťaže. Zapojilo sa do nej 14 hráčov. Prvé miesto s nahratými 711 bodmi získal Ivan Pastucha, druhé miesto so 701 bodmi obsadil Marcel Makovník a tretie miesto s 678 bodmi Jaro Vernarský.

Posledný kvalifikačný turnaj sa uskutoční 5. septembra v Liptovskom Hrádku. Využite šancu nazbierať ešte nejaké body na majstrovstvá.

Začiatkom júla sa v obci Hronec uskutočnilo týždenné školenie Pytagoras, ktorého sa zúčastnila vyše stovka učiteľov matematiky a fyziky. Členka rady SSS Erika Tomková pre pedagógov zorganizovala viacdňovú písomnú súťaž v scrabble a navyše jeden vykladací turnajPísomnú súťaž riešilo 24 scrabblistov a vykladací turnaj 8 kusov.

Do Partizánskeho na predposledný kvalifikačný turnaj tohtoročnej sezóny prišlo 4. júla 20 hráčov. Najlepšie sa darilo Evke Zahradníkovej, ktorú nedokázal nikto poraziť. Striebornú medailu získala Vierka Jambrichová a bronzovú Noro Lančarič.



Školského scrabblového turnaja na  Gymnáziu v Partizánskom sa 19. júna zúčastnilo 12 žiakov. Víťazstvo si odniesla Iwka Kristová, na druhom mieste skončil Adrién Komžík a na treťom Michal Števove.

Predposledný kvalifikačný turnaj tohtoročnej sezóny bude 4.7. v Partizánskom na novom mieste. Prijmite pozvanie poznať Partizánske, príďte poraziť protivníkov, pripočítať pár pointov, počas prestávok popiť penivé pivo prípadne podchladené perlivé. Pri prihlasovaní pripíšte požadovaný poddruh papkania - pečený podbradok plus placka plnená pečeňou, pre prežúvavcov paprikové, poprípade paštrnákové pochúťky.

Kvalifikačný turnaj v Poprade sa uskutočnil 6.6. Zúčastnilo sa ho 22 hráčov. Víťazstvo si vybojoval Dušan Karolyi, na druhom mieste skončil Jaro Vernarský a na treťom Peter Lámer.

Bolo vylosovaných aj 10 zásobníkov na druhú písomnú súťaž. Body za umiestnenie sa započítavajú do Slovenského pohára.

Dnes 1.6.2009 začína druhý tohtoročný internetový turnaj SIT.

A blíži sa ďalší kvalifikačný turnaj. Na 6.6. vás Jaro Vernarský pozýva do Popradu. Prijmite pozvanie, pricestujte, postretáte priateľov, príjemných partnerov, poťažmo prísnych protihráčov. Pri prihlasovaní poznamenajte podskupinu pokrmu (paprikáš príp. prasacia pečeň proti pripečeným paradajkám posiatym petržlenom).

Nitrianskeho kvalifikačného turnaja sa 23.5. zúčastnilo 22 hráčov. Víťazstvo si vybojoval Noro Lančarič. Striebornú medailu získal Daniel Brezovan a bronzovú Klára Nemčoková.



5. internetový turnaj prebiehal od začiatku roka do konca mája. Najviac bodov získali Renáta Janovská a Milan Beharka. Tesne za nimi skončili Renáta Dobrotová s Magdou Gažíkovou, tretie miesto získal Jaro Vernarský. Celkovo sa do hry zapojilo 33 scrabblistov. Víťazom blahoželáme. Prvých 22 hráčov si zapíše body do Slovenského pohára.
A aby ste sa dlho nenudili, 1. júna začne ďalší internetový turnaj a navyše aj písomná súťaž.


Na májový kvalifikačný turnaj vás pozývame 23.5. do Nitry.  "Nabaľte napolitánky, nejaké nealko, naštartujte nissany, navigátor nasmerujte na Nitru. Neváhajte, nalačno 'ni nasucho neodídete", nástojčivo nás nahuckáva nenahraditeľná Nitrančanka. Nakuknite, núkame niečo navyše.

Na naše turnaje a činnosť prispievajú aj partnerské mestá. Tento rok zatiaľ prispeli tri mestá - Martin, Žilina, Nitra - spolu sumou takmer 800 eur. Ďakujeme.

Pri príležitosti „Medzinárodného dňa materinského jazyka“ zorganizovali občianske združenia PoškolákSlovenský spolok Scrabble turnaj školákov v hre scrabble. Turnaj sa uskutočnil koncom apríla v Bratislave – Vrakuni na ZŠ Rajčianska. Celkovo prišlo 21 žiakov.

Tretí kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 4.4. v Žiline. Zúčastnilo sa ho 29 hráčov. Najlepšie sa darilo Michalovi Vernarskému. Striebro si odniesol Martin Sobala a bronz Peter Lámer.



V rámci Pohára Žilinského kraja sa zatiaľ odohrali dva turnaje. Pozrite si priebežnú tabuľku.

Do prvej písomnej súťaže poslalo riešenia 13 hráčov. Víťazom sa stal Ivan Pastucha s počtom bodov 682. Blahoželáme!

Ďalší kvalifikačný turnaj sa konal 7.3. v Prešove. Najviac sa darilo Róbertovi Staškovi, na druhom mieste skončil Jaro Vernarský a na treťom Michal Vernarský.




SSS a Poškolák, o. z. (www.poskolak.info) organizujú turnaj školákov v hre Scrabble. Turnaj sa uskutoční 23.4. v ZŠ Bratislava Vrakuňa, Rajčianska 3 a je určený pre žiakov siedmych ročníkov.

1. tohtoročný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 7.2. v Martine. Zúčastnilo sa ho 24 hráčov. Víťazom sa stal Martin Sobala, na druhom mieste skončila Evka Zahradníková a na treťom Miro Vaňo. Prosíme o vyplnenie a poslanie dotazníka.



Do zoznamu 3-písmenových slov pribudlo slovo fön a do zoznamu 4-písmenových slovo cíbi (podľa SSSJ). Ďalším platným slovom je partiár (vzor stroj).
Neplatnými slovami sa stávajú drm, drmme, drmte (správne má byť drmaj).


Predkladáme vám zoznam slovies (v neurčitku zatiaľ do 5 písmen), kde sa okrem 3. osoby jednotného a množného čísla nachádza aj minulý čas, rozkazovací spôsob, prechodník, činné príčastie prítomné a minulé, trpné príčastie a napokon slovesné podstatné meno. Veríme, že zoznam vám bude dobrou pomôckou pri hre. Pripomienky posielajte na adresu: ivan.pastucha@mondigroup.com

24. januára sa v Bratislave uskutočnilo 1. stretnutie scrabblistov, tzv. akcia Ruslana. Zúčastnilo sa ho 28 hráčov z celého Slovenska. Kliknite a čítajte.

SSS vyhlasuje v kvalifikačnej sezóne 2009 súťaž o NAJ-nováčika. Vyhrá ju ten nováčik, ktorý sa zúčastní najväčšieho počtu turnajov. V prípade rovnosti rozhoduje o víťazovi počet kvalifikačných bodov. Cena za víťazstvo: licencia elektronického slovníka ElSino.

Výška členského príspevku na rok 2009 je 7 eur (210,90 Sk). Informácie o členstve v SSS sa môžete dozvedieť TU.

Bolo vylosovaných aj 10 zásobníkov na prvú tohtoročnú písomnú súťaž. Takže kým nezačnú živé kvalifikačné turnaje, súťažiť môžete aspoň cez internet, resp. hľadať najlepšie riešenie písomného turnaja.

Vítame vás v prvom dni nového roku. Dnes 1.1.2009 začína ďalší internetový turnaj SIT. Tešíme sa na vaše vysokobodové riešenia.



2008

Ani v budúcom roku nebudeme zaháľať. Okrem kvalifikačných turnajov a Majstrovstiev Slovenska sa uskutočnia aj dve písomné súťaže a dva internetové turnaje. Prvý z nich bude odštartovaný už 1.1.2009 o 12:00.

Výkonný výbor vinšuje veselé Vianoce všetkým vyznavačom vykladania vyberaných výrazov, vytvárania výherných variácií. Vymeňte vašu vorkoholickú výkonnosť (vo vedení, výrobe, výskume) vo vianočné vyvaľovanie, využite voľno, vychutnajte vábenie vodných vločiek, vezmite vibramy, vyvezte vašu vykŕmenú vazelínu vlekom. Viď vinš.

Zrovna dnes, 16.12.2008 si pripomíname 10. výročie vzniku Slovenského spolku scrabble. Za toto obdobie zorganizovala Rada SSS presne 90 kvalifikačných a majstrovských turnajov v osemnástich slovenských mestách. Uskutočnilo sa aj niekoľko internetových a písomných súťaží a turnaje vo vykladacom scrabble. Do ďalšej desaťročnice prajeme všetkým hráčom veľa úspechov v hre, aj v osobnom živote.

Slovenský spolok scrabble oslavuje presne o mesiac, teda 16.12.2008, desiate výročie svojho vzniku. Toto okrúhle výročie si scrabblisti pripomenuli na MS v Krpáčove, kde nechýbala ani torta a šampanské.



10. Majstrovstvá Slovenska v scrabble sa uskutočnili 15. a 16. novembra v Krpáčove. Majstrom Slovenska za rok 2008 sa stal Jaroslav Vernarský. Blahoželáme. Striebro si odniesol Pavol Boroš a bronz Martin Sobala.




Hneď po majstrovstvách sa 17. novembra uskutočnil turnaj Masters. Víťazom sa stala Nemčoková Klára.

Jaro Vernarský okrem titulu Majster Slovenska získal aj Slovenský pohár 2008. Ten sa udeľuje za body v kvalifikačných turnajoch, na majstrovstvách, v internetových turnajoch a v písomných súťažiach - teda za celoročnú aktivitu. Jaro, ktorý získal v rámci pohára 287,5 bodov, sa zároveň zúčastnil najväčšieho počtu turnajov a korešpondenčných súťaží.

 

V 4. internetovom turnaji, ktorý prebiehal od začiatku júna do konca októbra, sa najviac darilo Ivanovi Leitmanovi. Na druhom mieste skončil Jozef Poremba a na treťom Ján Paco. Celkovo sa do hry zapojilo 31 scrabblistov.

Posledný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 25. októbra v Košiciach. Víťazom sa stal Michal Vernarský. Spomedzi ďaľších vynikajúcich hráčov sa po "urputných bojoch a upratovaní" na druhom mieste umiestnil Ivan Pastucha a na treťom Jaroslav Vernarský.
A najbližšie nás už čakajú 10. MS v SCRABBLE.

Medzi zvieracie prídavné mená pribudlo slovo červí (viď SSSJ).

Na kvalifikačnom turnaji v Trnave obsadila 1. miesto Evka Zahradníková, 2. miesto Marián Šimko a 3. miesto Klára Nemčoková. Blahoželáme im k úspechu.

Do druhej tohtoročnej písomnej súťaže sa zapojilo 15 súťažiacich. S 840 bodmi si prvé miesto vybojoval Ivan Pastucha, na druhom mieste skončil Jaro Vernarský a na treťom Marcel Makovník.

Ďalší kvalifikačný turnaj sa uskutočnil v Liptovskom Hrádku. Na Liptove si to 6. septembra rozdalo 26 hráčov. Víťazom sa stal Jaro Vernarský, na druhom mieste skončila Vierka Jambrichová a na treťom Mirka Janikovičová.

Pohár Žilinského kraja, do ktorého sa započítavali body z kvalifikačných turnajov v Žiline, Martine a Liptovskom Hrádku, vyhrala Vierka Jambrichová. Gratulujeme!

Cez scrabble ku kariére. Známy herec Omar Sharif dostal cez telefón ponuku na hlavnú postavu vo filme Doktor Živago práve v okamihu, keď sedel v hoteli Metropol v Belehrade a hral scrabble.

Pozrite si prehľad všetkých kvalifikačných a majstrovských turnajov od roku 1998.

Pohár Slovenského trojvršia, do ktorého sa započítavali body z kvalifikačných turnajov v Prešove, Bratislave a Detve, vyhral Jaro Vernarský. Gratulujeme!

Dámy, doni, dospelí, detváky, dokvitnite 26.7. do Detvy. Dostanete domáci drink, drobné dobroty... 
Dokonané. Dokvitlo dvadsať duelantov. Prvenstvo si vybojoval Jaro Vernarský, druhé miesto obsadila Dada Bizoňová a tretie Viera Jambrichová.




Fotografia roka :  Traja najlepší scrabblisti - a to nielen na tohtoročnom detvianskom turnaji, ale podľa Zlatej tabuľky aj v celej histórii SSS.

5. júla sa uskutočnil kvalifikačný turnaj v Partizánskom. Najlepšie sa darilo Michalovi Vernarskému, na druhom mieste skončila Mirka Janikovičová a na treťom Ivan Leitman.

Bolo založené diskusné fórum scrabblistov. Kliknite, čítajte, prispievajte.

Z Jazykovedného ústavu SAV prišlo vysvetlenie týkajúce sa vytvárania niektorých zvieracích prídavných mien. Od dnešného dňa teda platí: dafnia -> dafnijí, kólia -> kólijí (kólijím, kólijej, kólijích, kólijími), nutria -> nutrijí, sépia -> sépijí.
K štvorpísmenkových slovám pribudlo slovo koňu (3. pád od neživotného podst. mena kôň). Podobne platí aj "v telocvični bolo päť koňov a na lúke päť koní".


Naša členka Mirka Janikovičová zorganizovala školský scrabblový turnaj pre svojich žiakov na Gymnáziu v Partizánskom.

Po tretíkrát v tomto roku sa víťazkou kvalifikačného turnaja stala Viera Jambrichová. Stalo sa tak 7. júna v Poprade. Druhé miesto obsadil Michal Vernarský a tretie Dušan Karolyi.

Bolo vylosovaných aj 10 zásobníkov na druhú tohtoročnú písomnú súťaž. I jej výsledky, podobne ako výsledky internetového turnaja, sa započítajú do Slovenského pohára.

1. júna bol spustený 4. scrabblový internetový turnaj - SIT.

V 3. internetovom turnaji sa najlepšie darilo Jarovi Vernarskému, ktorý nahral 1082 bodov a vybojoval si víťazstvo. Na druhom mieste skončila Magda Gažíková a na treťom Marcel Makovník. Celkovo sa do hry zapojilo 45 scrabblistov.

Prvý raz sa kvalifikačný turnaj konal v Martine. Víťazkou májových bojov o Turiec sa stala Viera Jambrichová, na druhom mieste skončil Ivan Pastucha a na treťom Jaro Vernarský.

Uverejňujeme tabuľky globálnych rekordov.

Ďalší turnaj sa uskutočnil 26. apríla v Bratislave. Víťazom sa stal Miro Vaňo, druhé miesto obsadila Dada Bizoňová a tretie Viera Košalková.

Hru Scrabble si môžete pod názvom ScrabblCE zahrať aj na vreckovom počítači PDA. Má 1.5 MB a vytvoril ju Alain Zanchetta.

Najstaršia hráčka scrabble na Slovensku a zrejme aj na svete Mia Marenčáková sa 25. apríla dožila 80 rokov.
Milá Mia, k Tvojmu okrúhlemu výročiu Ti želáme, aby si nás ešte dlho udivovala svojou slovnou zásobou, prekvapivými kombináciami písmenok a svojím smiechom. Poldecákom domácej pálenky pripíjame na Tvoje zdravie.

Rada schválila zoznam platných 4-písmenových slov.

► Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojimi 2 % z daní na činnosť SSS.

Prvej tohtoročnej písomnej súťaže sa zúčastnilo 15 súťažiacich. Víťazom sa stal Jaro Vernarský, na druhom mieste skončil Ivan Pastucha a na treťom Milan Chorváth.

Banskobystrický kvalifikačný turnaj sa konal 5. apríla. Víťazstvo si vybojoval Peter Lámer, druhá skončila Viera Jambrichová a tretí Michal Vernarský.

Druhý kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 15. marca.  v Prešove. Prvé miesto si vybojoval Jaro Vernarský.

► Po každom kvalifikačnom turnaji, i po Majstrovstvách Slovenska budete mať možnosť vyplniť hodnotiaci dotazník.

Mimoriadny snem SSS sa konal 23.2.2008 v Žiline. Tu nájdete zápisnicu.

1. tohtoročný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 23.2. v Žiline. Najlepšie sa darilo Viere Jambrichovej. Pozrite si zhodnotenie, fotografie, krížovú tabuľku s výsledkami a rekordy.

Kvôli zmene sídla spolku a ďalším menším zmenám v stanovách zvoláva rada Mimoriadny snem SSS - viď program snemu. Konať sa bude 23.2.2008 v Žiline počas kvalifikačného turnaja v prestávke medzi dvoma kolami. Tu si môžete prevziať na vytlačenie splnomocnenie. Návrhy na ďalšie body k rokovaniu posielajte niektorému členovi rady.

Na základe postrehov a pripomienok, ktoré scrabblisti uviedli v dotazníkoch, rada SSS aktualizovala Súťažný poriadok.

Plán kvalifikačných turnajov na rok 2008 a dátum Majstrovstiev Slovenska.

Počas novoročného večera bolo vylosovaných aj 10 zásobníkov na prvú tohtoročnú písomnú súťaž.

Príhovor predsedu pri príležitosti Prvého Prvý - pozrite, prečítajte, popremýšľajte.

1. januára 2008 o 12:00 bol odštartovaný
3. scrabblový internetový turnaj - SIT.
V tomto roku sa uskutočnia dva internetové turnaje a výsledky oboch sa započítajú do Slovenského pohára.



2007

Vinšujeme vám všetkým vydarené veselé Vianoce, veľa vymrznutých vodných vločiek, vrchovato všakovakých vecí vyložených vôkol vyzdobených vetvičiek, vkusne vystrojenú večeru - vynikajúco vysmaženú veľrybu vysypanú voňavými vňaťami, vyprážaného vola, vychladené vínko, voňavý vermút, vanilkové vrkôčiky, venčeky, vianočku vypchatú vysušenými výrastkami viniča... Vojdite

Na svojom telefonickom rokovaní dňa 17.12. sa rada venovala hlavne pripomienkam a postrehom z došlých dotazníkov. Len návrhov na zmenu súťažného poriadku a systému kvalifikácie na MS bolo viac než 40. Schválené zmeny sa premietnu do aktualizovaného súťažného poriadku, ktorého upravené znenie nájdete na tejto stránke začiatkom januára.

Rada SSS ďakuje všetkým, ktorí poslali vyplnený dotazník so svojimi pripomienkami, postrehmi a návrhmi. Na svojom najbližšom zasadnutí sa nimi bude zaoberať.

► Fotogaléria - fotky z kvalifikačných turnajov v roku 2007 a z Majstrovstiev Slovenska v Krpáčove

► Dotazník rady SSS. Prosíme o vyplnenie a zaslanie mailom do 16.12.

► Zvieracie prídavné mená. K zvieracím prídavným menám pribudlo vyše 100 nových názvov. Ich zdrojom je SSSJ. Pripomienky a námietky adresujte niektorému členovi rady.

► Zápisnica z rokovania rady, ktoré sa konalo telefonicky dňa 28.11.2007

► Zápisnica zo snemu v Krpáčove v novembri 2007

► Majstrom Slovenska sa stal Miško Vernarský! Blahoželáme.
 

► Viťazom Slovenského pohára 2007 sa stal Jaro Vernarský! Blahoželáme.
 

► Na sneme bola zvolená nová rada SSS.
 

Link na kompletnú stránku :
www.hramescrabble.sk

Pocitadlo.sk

aktualizované
19.11.2011


Kontakty

Zo života
scrabblistov


Fotogaléria

Diskusné fórum

Rekordy
 
 
Scrabblovinky
 


Sponzori SSS
 

ui42
riešenia pre web


Partnerské mestá

Martin
Žilina
Nitra
Partizánske
Košice
Lipt. Hrádok
 

 
 

 

 


 
J
E
D
N
O
U
 
V
E
T
O
U
 

► Prehľad súťaží, ktoré sa konali v roku 2007.

► Ku KSSJ pribudli PRAVIDLÁ SLOVENSKÉHO PRAVOPISU nielen pre "on line" hráčov.

► V priebehu januára 2007 sa dostal do predaja Slovník súčasného slovenského jazyka, A-G. Vzhľadom k tomu, že SSSJ má kodifikačný charakter a je všeobecne dostupný, rada SSS ho svojím rozhodnutím z 30. 1. 2007 zaradila medzi platné zdroje.
► DADKA Bizoňová vyhrala 3. ročník turnaja na počesť založenia SSS.

► Správa o činnosti a zápisnica zo snemu Slovenského spolku SCRABBLE (25. novembra 2006).

11.11.07

9. majstrovstvá Slovenska - KRPÁČOVO - výsledky

11.11.07

Slovenský pohár 2007 - výsledky

04.11.07

2. internetový turnaj 2007 - výsledky

 ►   späť na začiatok

 ►   linka na hlavnú stránku SSS