Prešov

6. februára 2010

Miesto :  Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity, ul. 17. novembra.    Mapka    Link na mapu
Čas :  registrácia od 8:30, začiatok turnaja o 9:15
Organizátor :  Jaroslav Vernarský      vernarsky@ikaro.sk      0903 766051
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do stredy 3.2. do polnoci.
Strava :    1.  Bravčové a kuracie rezančeky, dusené zemiaky
                 2.  Zemiaková placka plnená kapustou
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU
Parkovanie (GPS súradnice) :  N48 59.390  E21 14.160
Ubytovanie :  Internát Prešovskej univerzity (v prípade potreby zabezpečí organizátor).

Rôzne : 
Bude sa hrať klasickým spôsobom, teda 2 minúty na každý ťah.


1. miesto :  Tomáš Vernarský
2. miesto :  Michal Vernarský
3. miesto :  Peter Lámer


KRÍŽOVÁ TABUĽKA       KOLÁ        REKORDY     BINGÁ


     Na ikstý alebo entý pokus to najmladší a už aj najvyšší z rodu Vernarských
dotiahol do víťazného zvonca

Postupne začali školské jarné prázdniny a bolo otázne, odkiaľ všade sa hráči dovalia na prešovský turnaj. Dovalil sa konečne aj Zbyněk Burda, ktorý zmenil vizáž a stratil niekde v medziobdobí medzi Strečnom a Prešovom dajaké kilečka. Zo západu sa nočnou Poľanou dovalili Svetlana Klincová a Majka Slezáková. Po dlhšom odmlčaní sa dobehla i Evka Simonová a cestu si odhádzali od haldy snehu aj dvaja nováčikovia – Miron Hvizdoš z Prešova a Evka Mačingová, ktorá nacvičuje ťahy v Košickej tréningovej skupine (KTS) spolu so Skalkovcami, Borisom Peškom (strážil potomka), Dušanom Károlyim, Evkou S., Danielom Brezovanom, Vilom Šnábelom. Celkom sa dovalilo do prešovskej Univerzitnej knižnice 25 hráčov. Úvodnú reč vykonal organizátor Jaro Vernarský, vyhlásil súťaž o ceny a potom nahnal všetkých k stolom do prvého kola. Prvé prekvapkania nedali na seba dlho čakať – Vilo porazil Roba Staška, ktorý v súčasnosti nemá tendenciu zopakovať minuloročné úspechy a na obhajobu turnajového víťazstva hneď nechal zabudnúť, Mária Ucháľová sa vyvŕšila na Jozefovi Porembovi a Majka S. pre zmenu na Peťovi Skalkovi. Očakávania do ďalšieho priebehu turnaja sa dávali aj Slavovi Kohútikovi, ktorý v prvom kole porazil Jara V. a v druhom Dušana K. No potom sa odmlčal až do konca turnaja, i keď hral dobre, čo však na väčší počet víťazstiev nestačilo.

Po dlhom čase sa doma na východe na turnaji ukázal aj Marián Šimko, ale Michal v druhom kole hral proti nemu ako má vo zvyku proti všetkým, takže Marián ostal bez väčšieho nároku na úspech. Tomáš sa trocha trápil s Vilom, ale výhra o 10 bodov potešila Tomáša a zarmútila Vila. Evka S. nezaháľala a parťáka z KTS Peťa vyobracala a pripísala si po čase svoje zápasové víťazstvo. V súboji syna Roba s mamkou Brigit bolo 10 bodov k dobru pre Roba. Zbyněk mal v druhom kole prestávku s GoodByeom, ktorá mu padla vhod a nepotešila naopak Mariána. Miron si taktiež zaknihoval prvé víťazstvo, v treťom kole porazenou zostala Brigit.

Túto sezónu prebiehajú zároveň aj ľúte boje o Slovenský pohár a brúszubov na obsadenie pozície a držbu pohára si robia hneď traja staronoví adepti – Daniel Brezovan, Peter Lámer a Jozef Poremba. Podarí sa im zosadiť Jara a pridať svoje meno na stojan? V tomto duchu sa zároveň nesú vzájomné súboje a sledovanie priebehu výkonov na turnajoch. Môžeme teda očakávať, že títo traja hráči sa budú biť o body na všetkých turnajoch až do majstrovstiev. Zároveň organizátori môžu očakávať a dopredu si ich písať ako istých účastníkov.

Po obede v štvrtom kole mal šťastie Jaro, že Rasťovi sa nedarilo a chodili mu také capoviny, ktoré nemohol ani na päťkrát vymeniť.

Na začiatku turnaja bola vyhlásená súťaž o cenu riaditeľa knižnice (umelecké dielo) za najviac bodov v zápase. V prvom kole Tomáš dal Evke M. 583, čo bolo o 251 viac, v piatom kole nahral Tomáš proti Petrovi L. 568 bodov, čo bolo o 251 viac ako súčet Petrových položiek. Tomáš sa tieto body pokúsil ešte vylepšiť v ďalšom kole proti bratovi Michalovi, ale nahral „iba“ 567 bodov, čo bolo ale naopak viac o 268. Michal, kedy si naposledy nahral do 300? Priebežne chcel miešať poradie medzi Vernarskými aj Ivan Pastucha, ale všetci traja, na tomto turnaji však iba oni, boli nad jeho kombinačno-taktické možnosti.

V poslednom kole sa rozhodovalo o poradí zdola nahor. Svetlana zaKLINCOVAla svoju prešovskú účasť šiestou prehrou, a to začala relatívne úspešne – víťazstvom nad GoodByeom. Majka S. odsunula v priamom súboji Slava na prvú nebodovanú pozíciu, pričom sama pobrala 1 bodík, ktorý ju potešil. Robo S. prehral pár tesných súbojov, jeden dokonca o 1 bodík, ale vie viac ako 3 výhry, v podstate ho tesne lízla hra s GoodByeom. Z novohráčov sa lepšie darilo Evke M., ktorá skončila na šťastnom 13. mieste, práve po výhre nad Robom v poslednom kole a pripísala si kvalifikačný 1 bodík viac ako Robo. V jednom z mnohých prešovsko-košických súbojov teho dňa porazil Dušan Jozefa a vynieslo ho to na 9. miesto. Stano Torma, ktorý sa zúčastňuje zväčša domácich turnajov, určite mohol viac, ale 8. pozícia je taktiež dobrá. Prekvapila Zdenka, zahrala si s GoodByeom a uhrala po ňom a po obede len výhry a obsadila celkové 6. miesto. Samko S. dnes za päť, zemiakový Jaro, bronzové body pre Petra L., ktorý práve v poslednom kole porazil Jara a vKLINCOVAl sa medzi trio V. a urobil ďalší zápis do Zlatej tabule. Michal skončil druhý a víťaz turnaja Tomáš Vernarský našiel jediného premožiteľa  v Dušanovi, slabšia náplasť pre Košičanov. Tomáš si tak prevzal finančnú odmenu 35 evry od organizátora Jara pred odovzdaním správnych poplatkov otcovi Jarovi. J.

Tak sme sa konečne dočkali aj jeho víťazstva. Gratulujeme! Snáď to bude motivovať ďalších neovencovaných k takýmto úspechom.

Ďalší turnaj sa sťahuje na severostred, kam bude pozývať Miro Smatana. Potom oslávime Sviatok práce na východovýchode, máj alebo jún bude patriť západozápadu, júl zase stredozápadu, prelom prázdnin bude v stredostrede a finále kvalifikácie v liptohrádku.

K štatistike – Staškovci dnes vyhrali iba v 3 kategóriách, žeby ústup z pozícií? A všimnite si medzi bingami červenú položku v piatom kole, moja trojka bíng proti Slavovi, čo mi temer nestačilo, ale zábava to bola. A aj celý turnaj. Mne sa na východe páčilo.

Vlaky zatiaľ chodia, tak 6. marca nastupujte smer severostred. Ale lístky si pýtajte do Žiliny.

Rasťo