Liptovský Hrádok

4. septembra 2010

Miesto :  Stredná odborná škola elektrotechnická, Celiny 536            mapa
Čas :  registrácia od 8:30, oboznámenie sa s programom a skúšobná hra o 9:15,  1. kolo o 9:45
Organizátor :   Eva Zahradníková       eva.zahradnikova@spselh.sk
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do 1.9. do 24:00
Štartovné :  členovia SSS a ČAS 8 eur, nečlenovia 10 eur, všetky deti do 15 rokov a dôchodcovia 8 eur.
V štartovnom je zahrnutý obed, občerstvenie (pagáčiky, chlebíčky), káva a nealkoholické nápoje.
Priebeh hry :  VYKLADACÍ  turnaj, 3 hry
Strava :
   1.  zeleninová polievka, pečené kura, ryža, miešaný šalát
                  2.  zeleninová polievka, šťavnatá zapekaná brokolica, zemiaky, miešaný šalát
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU

Ide o vykladací turnaj, kde pre každého hráča bude pripravený počítač s programom. Pomocou neho hráč na obrazovke zostaví slovo (podobne ako v herni) a odošle ho serveru. Po uplynutí dohodnutého časového intervalu server za pomoci rozhodcu vyhodnotí ťahy všetkých hráčov, priradí body, najlepší ťah uloží na scrabblovnicu, vylosuje ďalšie písmená a zobrazí ich v zásobníkoch.

Prosíme hráčov, nech sa prihlásia čo najskôr, aby sa mohol vopred inštalovať softvér do potrebného počtu počítačov.
Tých, ktorí sa prihlásia do 28. augusta, čaká odmena.

1. miesto :  Evka Zahradníková
2. miesto :  Miroslav Vaňo
3. miesto :  Peter Lámer



CELKOVÉ PORADIE                  PORADIE 1      PORADIE 2     PORADIE 3

PARTIÁRE 1       PARTIÁRE 2      PARTIÁRE 3


Vykladací v LiptoHrádku

"Tak ako dopadol ten vykladací v LiptoHrádku?" som dostal dnes (piatok 10.) v autobuse otázku o minulotýždňovom turnaji. Reku dobre, spestrenie, dosť ľudí a pod. A s Evkou som sa dohodol, že niečo popíšem, a ešte stále nič.

Čo popísať? Po prvýkrát záštitu nad turnajom mal primátor LiptoHrádku pán Tréger. Bolo nás dosť, ako v LiptoHrádku býva zvykom. Nielen preto, že sa ta už zvyčajne rozhoduje o kvalifikačných bodoch, ale hlavne preto, že tam je dobre. Dievčatá z Bratislavy ťahali šnúru, lebo išlo o veľa a nazad už o čučoriedky, maliny, ovčí syr, huby a iné to plodiny, ktorých dole je pomenej. Občania z Prešova tiež ťahali šnúru, lebo vykladací už hrali vo viacerých verziách a chceli vyskúšať ďalšiu. Aj z Kroměříža, Košíc, Kohútik z Kežmarku, Koleno z Komárna a Králikovci došli. Peťo Modránszky sa prišiel ukázať z Oravy po čase. Partizánky štandardne. Horehronec došiel zaútočiť na 200 kvalifikačných bodov. Liptáčky to už bližšie nemôžu mať. A ešte Žilinčania a Vrútočan z Banskej Bystrici doplnili 25 účastníkov. O fúlservis sa nám tradične postarali Martin a Martinka G. Ľubo Mazán pobehoval po miestnostiach a robil obrázky. Ja som hral za rozhodcovským bez možnosti byť vyhodnotený a miestami som sa nestíhal čudovať, aké slová sú tvorené a ako si sem-ta niekto nedá povedať a aj 3 razy položí neplatné slovo.

Hráči sedeli v 3 miestnostiach tak, aby rodinní príslušníci neboli v jednej miestnosti. Pre istotu, aj keď turnaj ukázal, že nejaký priestor na komunikáciu nebol. Aspoň u mňa. Ale inde bolo počuť aj ťažké trápenia a respiračné problémy pri predychávaní šokov z tých namiešaných písmen.

Prvé kolo začalo s oneskorením. To sa dalo do určitej miery očakávať, pretože sa po prvýkrát stretlo väčšie množstvo ľudí, ktorí vlastne rovno naostro súťažne testovali program. Vyskytli sa zaujímavé slová, nejaké to bingo. Určitá zákernosť tejto hry je v tom, že tu sa chyby nedajú opraviť. Ak raz niekto to bingo nepoloží, razom stráca body, ktoré už nemá ako dobehnúť, taktika tu neplatí, počítač vyhodnocuje tie najhodnotnejšie slová, resp. ťahy. Prvé kolo vyhral Mišo Vernarský pred Jarom a Horehroncom a bolo možné nahrať 933 bodov, čo sa nikomu nepodarilo.

Druhé kolo bolo o ešte 20 bodov hodnotnejšie a vyhrala ho Evka Domáca pred Mirom Vaňom a Horehroncom a rozdiely a náskoky z prvého kola boli vyrovnané, preklopené a pod. Teraz sa dali body získať najmä na 2 bingách, čo sa podarilo 8 hráčom.

Tretie kolo rozhodovalo, rozdiely minimálne a písmená miestami hrozné. Dalo sa získať o 199 bodov menej ako v prvej hre a nádej na bingo nulová. Zabodoval Tomáš Vernarský pred Jarom a Evkou Domácou.

To už viacerí mali spočítané, kto približne vyhral a otázne boli poradia nižšie. Evka nazbierala tých bodov najviac a za ňou bol veľmi tesný rozdiel, 3 body medzi druhým Mirom Vaňom a Petrom Lámerom. Ďalšiu trojicu tvorili Vernarskí, Tomáš bol pred Jarom o bod a za nimi Mišo. Cenné 16. miesto obsadil Marián Koleno a keďže kvalifikačným súperkám sa nedarilo, zaistil si miestenku do Strečna a účasť hneď aj potvrdil. Nováčikom na turnaji bol Milan Macek zo Žiliny, ktorý skončil na 19. mieste.

Čo dodať pred záverom: pre mňa to bolo v pohode, ja som len kontroloval a skúšal, či sa niečo podarí abo ni, tak rekreačne. Ku cti mi slúži, že pri vyhodnocovaní slov som neurobil chybu a nezamietol niekomu čo som nemal a naopak. Ale nato som tam mal El-Siňa a nebol som lenivý to aj viackrát pozrieť, skontrolovať. Ostatní súťažiaci to hodnotili rôzne – od pohodičky po zlý pocit zo stresu neurobiť chybu.

Evka štandardne dala tipovačku o pohár sušených pravákov na víťaza turnaja, jeho počet víťazných kôl a percentuálnu úspešnosť. Traja sme tipovali Evku, dvaja sme tipovali, že vyhrá raz, ale Daniel Brezovan bol o dosť bližšie s tými percentami a bral prvý pohár. Druhý pohár bral v podobe pohára medu s orechmi v ňom a tento pohár si odniesli aj všetci ostatní účastníci. Odmenení boli aj tí, ktorí sa prihlasovali friško, tí dostali čokoládu s farbami Scrabblovej dosky. No a keďže Evka vie dobre hospodáriť, jej malý Peťo vytiahol troch šťastlivcov, ktorým bolo čiastočne vrátené štartovné – Danielovi Brezovanovi, Mirke Janikovičovej a mne. No keďže som štartovné neplatil, išlo to späť do Spolku.

Za výbornú organizáciu, zabezpečenie počítačov, správcov siete, dobrého jedla a prekvapivých cien patrí vďaka Evke Zahradníkovej.

Veľká vďaka za to, že sa tento turnaj uskutočnil, patrí Jarovi Vernarskému, ktorý vypracoval pravidlá a zabezpečil aj ďalšie veci okolo turnaja.

Najväčšia vďaka na záver patrí programátorovi Jarovi Janikovičovi, ktorý hrací program urobil, a to nezištne. Tých hodín na ňom strávených bolo neúrekom a ak by Mirka mala na ňom stráviť toľko isto času za odmenu, asi by mali preležaniny obaja.

Celkovo program padol niektorému hráčovi asi 6x za turnaj, a to bez toho, aby to nejakým spôsobom ovplyvnilo priebeh turnaja a len raz bolo potrebné riešiť dodatočne body, ktoré by však v konečnom súčte nezmenili poradie hráčov.

A teraz do Strečna na majstrovstvá, kde Tomášovi Vernarskému odovzdám pohár za víťaza Turnaja Žilinského kraja, lebo som ho nechal dom.

Rasťo

 

P. S. : Sobi nepríde, Marián Šimko pošle pohľadnicu z konferencie v Austrálii a miesto nich prídu dievčence Horváthovie. A už len dvaja otáľajú, aby potvrdili účasť. Jedna má ísť v tom termíne do Česka, akoby nemohla inokedy a len rovno vtedy a jeden štandardne cvičí a premýšľa, ale aj tak pôjde, veď čo doma, ni?