Martin

16. januára 2010

Miesto :  Centrum voľného času Kamarát, Andreja Kmeťa 22, Martin
Čas : 
registrácia od 8:30, začiatok turnaja o 9:15
Organizátor :   Rasťo Michalka        michalka.rastislav@zsr.sk       0903 229908
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do 13.1. do polnoci. Potom bez záruky stola (nutnosť priniesť si kempingový stôl).
Strava :    1.  Mäso
                 2.  Bezmäsité jedlo
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov a cestujúcich :  TU
Ubytovanie :  organizátor nezabezpečuje. Záujemcovia si možnosti ubytovania môžu zistiť tu: http://www.infoturiec.sk/?M=100&lang=sk

Systém hry :   šachové hodiny 2x22 minút  (po dohode so súperom je možná aj hra s 2-minútovými ťahmi)


1. miesto :  Miroslav Vaňo
2. miesto :  Jaroslav Vernarský
3. miesto :  Mirka Janikovičová



KRÍŽOVÁ TABUĽKA        KOLÁ         REKORDY      BINGÁ


Zápisok z Martina

    Od Mikulášskeho turnaja prešiel nejaký čas a po roku sa scrabblisti, scrabblistky a scrabblíčatá vybrali do Martina. Tretí rok po sebe prebral záštitu nad turnajom primátor Martina pán Andrej Hrnčiar, ktorý sa postaral o ceny pre súťažiacich. Opäť nás prichýlil CVČ Kamarát, ten teraz prechádza čiastočnou rekonštrukciou a pozitívne premeny je už postupne vidieť.

    Spolubývajúci a rodinní príslušníci, ktorí nemali záujem hrať, využili okolité lyžiarske strediská a otestovali svoje lyžiarske schopnosti. Poslednou, 26. prihlásenou, vlastne už priamo príduvšou, sa stala Erika Tomková. Prvý pokus o vylosovanie 1. kola nevyšiel, pretože v zozname ešte nefigurovala, druhý pokus bol úspešnejší a pre Eriku aj prijateľný, pretože dostala Svetlanu Klincovú, ktorá opäť po deviatich rokoch zatúžila súťažne scrabbliť a nahovorila aj dcéru Natáliu. Jozef Poremba si na úvod prisadol k Evke Zahradníkovej a opäť ukázal, že tréningy nie sú nadarmo. Tesnú výhru uhral Daniel Brezovan s ďalšou nováčkou, Martou Fornerovou, ktorá v Bratislave len nakúkala ponad ramená.

     Ivan Leitman tiež prišiel bojovať po dlhšom čase a nečakal dlho na svoju výhru, v druhom kole sa stala jeho obeťou Majka Slezáková. V treťom kole Jozef porazil aj Mira Vaňa a Evka prehrala pre zmenu s Vilom Šnábelom. Do obeda už zvyčajne stíhame odohrať 4 kolá. V súboji ešte nespomenutých Ivanov - Brodenca a Pastuchu - druhý menovaný lepšie kombinoval, tvoril a zaslúžene vyhral. Prišla sa na turnaj pozrieť aj TV Turiec a snáď sa nám i pomocou tejto krátkej reportáže podarí prilákať ďalších hráčov. Treba prísť a skúsiť.

     Po obede Miro Vaňo po dlhšom čase porazil Petra Lámera, tomu opäť nešlo podľa jeho predstáv. Problém je v tom, že jeho predstavy majú maximálne rozmery. Vyhrávať systémom 1. – 7. kolo 7/0 sa nedá na každom turnaji. Kvalita rastie. Renka Janovská po tesnej prehre doobeda tesne vyhrala poobede. V šiestom kole sa čiastočne vyjasnilo – priamy súboj o víťaza mali zohrať Miro Vaňo a najmladší z rodu Vernarských Tomáš. Tomáš bol ďalším, na koho nevládal Peter a Miro sa pohral so Slavom Kohútikom.

     Svoj deň vychytila aj Lydka Králiková, ktorá v poslednom kole bola poslednou porážajúcou Petra. Do obeda 2-2, po obede 3-0 a celkovo 6. miesto. Evka síce porazila Renku, ale Buchholz jej stačil iba na piate miesto. Porazený Tomáš mal o málo horšie skóre ako Mirka Janikovičová a skončil na štvrtom mieste. V roku 2008, keď sa konal prvý turnaj v Martine, bol taktiež štvrtý. Jaro Vernarský celkom tesne vyhral nad Slavom a to mu zabezpečilo druhé miesto. Víťazom sa teda stal Miro Vaňo.

     Svetlana a Natália skončili predposledná a posledná, Natálii sa zatiaľ nepodarilo vyhrať, ale že ešte dôjde pozrieť a zahrať. Marte sa podarilo vyhrať 3 zápasy a to jej stačilo na 20. miesto.

     Celý čas som nespomenul Staškovcov, ktorí prišli v trojčlennej zostave. Najlepšie skončila Bridžit na 12., potom Robo na 14. a Samko na 19. mieste. Inak však ovládli štatistiku: body jednotlivca, spoločné skóre a prvý ťah pre Roba, najvyššia výhra a najtesnejšia prehra pre Samka a najhodnotnejšie slovo „potočila“ za 185 vytvorila Bridžit. A tak pobrali aj ceny. 22 mien v tabuľke Rekordy turnaja zo 77 sa začínalo na Staško.

     Dohodla sa aj čiastočná zmena miest a termínov turnajov. Prešov ostáva nezmenený a 6. februára Jaro Vernarský privíta účastníkov opäť v Univerzitnej knižnici. Presne o mesiac, 6. marca, Miro Smatana zorganizuje turnaj v Žiline. LiptoHrádok sa presúva na svoj tradičný termín koncom augusta / začiatkom septembra.

 Ta dovidenia v Prešove. 

Rasťo