Košice

1. mája 2010

Miesto :  budova Východoslovenskej energetiky (VSE), Mlynská 31, Košice            mapa
Čas :  registrácia od 8:30, začiatok turnaja o 9:15,  predpokladaný koniec o 16:30
Organizátor :   Daniel Brezovan      brezovandaniel@azet.sk      0910 491 225
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do 29.4. do polnoci
Štartovné :  členovia SSS a ČAS 8 eur, nečlenovia 10 eur, všetky deti do 15 rokov a dôchodcovia 8 eur.
V štartovnom je zahrnutý obed, občerstvenie (pagáčiky, chlebíčky), káva a nealkoholické nápoje.
Priebeh hry :  7 zápasov, 2 minúty na ťah
Strava :
    1.  Čiernohorský rezeň, opekané zemiaky
                 2.  Vyprážaný karfiol, americké zemiaky, zaziková omáčka
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU
Ubytovanie :  na individuálne požiadanie nájdeme.

Turnaj sa uskutoční v rámci „Dní mesta Košice“. Pre víťazov a za vyložené slová je okrem pohárov pripravených viacero vecných cien, napr. "Slovník súčasného slovenského jazyka A-G" a encyklopédie.
Špeciálnu cenu dostane aj najlepší nováčik.


1. miesto :  Marián Šimko
2. miesto :  Samko Staško
3. miesto :  Peter Lámer


KRÍŽOVÁ TABUĽKA       KOLÁ         REKORDY       BINGÁ


1. máj 2010 – sviatok Scrabble v Košicoch

My (SSS), mesto Košice a VSE sme zorganizovali v rámci Dní mesta Košíc turnaj, ktorý, bez skromnosti povedané, prekonal všetky očakávania. Účasť – hojná, bolo to tesné. Iba 2 hráči nestihli dôjsť, naštartovať auto, zavolať iným cestujúcim skrebľujúcim berúcim a pod. a bola by to štyridsiatka. Podaktorí sa iba ráno z rádia dozvedeli, že niečo takéto sa taktiež deje a narýchlo sa dostavili ešte so zlepenými očami a strapatými vlasmi skúsiť, čo to dá. Došla aj silná zostava z Bratislavy (4), Žilinského kraja (8) a Zbyněk Burda spoza Slovenska.

Cien bolo naverím dosť, nie nadarmo mal turnaj prívlastok o Košický zlatý poklad, a takisto dosť bolo i nováčikov. Keďže tých nováčikov bolo až 6, vyhlásila sa aj  súťaž o najúspešnejšieho z nich.

S polhodinovým oneskorením začalo prvé kolo za devätnástimi stolmi. Nováčikovia v ňom zaplatili svoju daň v pomere 0:6 a skóre 1986:2934, neskôr však pekne premiešali poradie a prehnali tých skúsenejších z turnajov. Po čase sa na turnaji súťažne ukázala aj Timea Ucháľová, a len jej neskúsenosť spôsobila, že prehrala o 3 body, inak ma mala na lopate, chýbalo už len šup do pece v perníkovej chalúpke. Boris Peško si už mädlil ruky, že bude najhorší z hornej polovice účastníkov a nenafasuje napríklad takého Michala Vernarského, ale odhlásení mu to prekazili a Michal naložil. Bola vyhlásená aj tematická súťaž o prvé slovo obsahujúce ERB alebo ZNAK a túto cenu získal hneď na začiatku nováčik Rišo Kolesár.

V druhom kole sme zažili tzv. skreblový aut – Brigit Staškovej tak nepríjemne blýskalo do očí, že si nevšimla, že O je postavené na úplne prvom stĺpci hracej dosky a jej napojenie vo vodorovnom smere je už mimo hracích políčok. Bol to jej už tretí neplatný ťah proti Jarovi Vernarskému a prehra o 6 bodov mohla mrzieť. Peťo Skalka vyhral o 11 bodov nad majsterkou Evkou Zahradníkovou. Ivanovi Brodencovi dnes nešlo, ako by si prial, z vlaku vystupoval, že má niečo natrénované a mohlo by sa opäť zadariť, ale Gertrúda Hafičová si proti nemu pripísala prvú výhru o pekných 187 bodov. Dnes bol konečne nalomený na hru aj Marián Králik, doteraz sa úspešne vyhýbal turnajovým stresom, ale dnes, aby pomohol veci a bol párny počet hráčov, uvolil sa hrať a na prvú výhru extra dlho nečakal. Boris Peško bol dobrým hostiteľom a pustil perie. Tretím z nováčikov bojujúcich a vyhravších v druhom kole svoju prvú výhru bola Lucia Baltová z Turne nad Bodvou, keď porazila Milku Bláhovú. Štvrtým bol Vlado Frický, ktorý manko z prvého kola (-271 proti Ivanovi Pastuchovi) znížil o +221 proti Svetlane Klincovej, ktorá tieto podujatia berie veľmi športovo a uvoľnene.

V treťom kole si upevnila pozíciu za prehru najmenším rozdielom Timea, keď Slavovi Kohútikovi podľahla o jediný bodík. A bodoval Dušan Gulič, piaty z nováčikov. Na jednotke rekord vytvorili v spoločnom skóre Peter Lámer a Samko Staško  (976 bodov) a Peter väčší pokladač bral cenu. V štvrtom kole konečne bodoval aj Rišo Kolesár, keď opäť Milka Bláhová umožnila nováčikovi vyniknúť. Po štvrtom kole boli bez prehry Peter Lámer a Marián Šimko, a naopak bez výhry Svetlana. Vlada Frického po dvoch celkom suverénnych víťazstvách pribrzdil Daniel Brezovan. Hor sa na obed.

Piate kolo začal avizovaný súboj neporazených, Peter sa nedal a bolo to o 213 pre neho. Jaro V. sa trochu trápil so mnou, ale víťazstvo si ustrážil. Prebudil sa aj Jozef Poremba, ktorý, čo u neho nebýva zvykom, musel byť vyzvaný, aby sa dostavil na turnaj, lebo bez neho to už pomaly nie je mysliteľné (a taktiež ešte sníva o Slovenskom pohári). Miro Smatana sa zachoval ako džentlmen, a keďže ho Evka Ďurechová na turnaj doviezla, tak sa aspoň tváril, že ju nechal vyhrať, i keď jej stále z diaľky iba pozeral na chrbát. Peter Lámer len skonštatoval „raz to muselo prísť“ po prehre v šiestom kole s Evkou Z. Dušan Károlyi utrpel prehru o 2 body so Samkom Staškom. Zadarilo sa Ivanovi Brodencovi a Zdenke Žákovičovej, keď konečne bodovali. Akurát že obidvaja v tej istej partii proti sebe. Brigit sa celkom vybláznila s Evkou Mačingovou a Boris Peško s Milkou B.

Bolo jasné, že posledné kolo bude husté a že cestujúce do Blavy si budú musieť pekelne švihnúť, aby stihli ícečko. Majka Slezáková a Marta Fornerová nechceli nič riskovať a radšej utekali, Majka s výhrou proti Gerde a Matra s prehrou proti Ivanovi P. Svetlana to riskovala a naťahovala do poslednej možnej chvíle, ale oplatilo sa jej a získala svoju prvé víťazstvo proti pohoďákovi Rišovi. I tak skončila posledná, to ju však vôbec netrápilo. Aj Evka Simonová vyhrala, na turnaji získala celkovo 2 výhry. Daniel Brezovan skončil prvý pod čiarou a prvou nad čiarou bola nováčka Lucia. Ani ona však nebola najlepšia z tých 6. Boris Peško sa rozbiehal pomaly, nakoniec 19. miesto. Timea mala dve veľmi tesné prehry a 4 výhry, skončila 18. Na 16. mieste a cenu pre najlepšieho nováčika získal Vlado Frický, pekne hral, sympatická tvorba slov, má potenciál. Pol Buchholzovho bodu posunulo Evku Ď. pred Hedu Skalkovú, 14. resp. 15. miesto. Michal V. otváral prvú desiatku. Nakoniec 9 hráčov malo minimálne 5 výhier, z toho dvaja 6 výhier. Dušana K. vyniesla výhra nad najlepším nováčikom na 4. pozíciu. Petra L. pre zmenu najlepší Buchholz na tretiu priečku. Robo Staško má stále budúcnosť svojho syna vo svojich rukách, ale prehrou s Mariánom Šimkom to nechal všetko na Samkovi. Ten síce porazil Evku Z., ale Buchholz je druhé kritérium a to bolo nižšie ako Mariánove. A tak Samko na svoju výhru ešte počká. Ráno som sa ho pýtal, či ide vyhrať. Povedal, že ešte nie. Nechýbalo veľa. Možno stačilo povedať „idem“. Budúcnosť ukáže. Prvý máj potvrdil, že Prešov je stále silný a dorast čaká na svoju príležitosť.

Víťazom turnaja sa teda stal Marián Šimko. Záverečné fotenie, gratulačky, bozkávačky, odovzdávanie cien, odmien a Košického zlatého pokladu. Za najhodnotnejší ťah omakanej získal Slovník súčasného slovenského jazyka A-G  Michal Vernarský.

Ďakujem organizátorom, ktorí pripravili tento turnaj, Danielovi Brezovanovi, Borisovi Peškovi, trom Šnábelom, aj ďalším. Bola vidieť tá snaha o prípravu čo najlepšieho turnaja, a aj sa im to podarilo. I ten dezert - Scrabble-torta - sa vydarila. Ďakujem aj účastníkom, súťažiacim, ktorým sa podarilo vytvoriť výnimočnú atmosféru.

Pevne dúfam, že Košiciam sa podarilo nastaviť opäť rastúci trend, či už v počte súťažiacich alebo aj v kvalite turnajov a ich atmosfére. Najbližšie sa ukáže a predvedie Nitra.

A dnes oslavovali narodky aj Tomáš Vernarský (17) a Majka „Ruslana“ Blašková (rovesníčka s Tomášom) – takže všetko najlepšie.

Rasťo Michalka

 

P. S.:  Pekne ste si ma vycvičili, snažil som sa toto napísať ešte dnes. Výsledky pošlem zajtra. A nevyvolávajte mi hodinu po turnaji, že tabuľky ešte nie sú na webe J.

A reportáž z turnaja bude 6.5.2010 v SRo, niečo odvysiela aj STV.