Školský turnaj v scrabble

Pri príležitosti „Medzinárodného dňa materinského jazyka“ zorganizovali občianske združenia PoškolákSlovenský spolok Scrabble turnaj školákov v hre scrabble. Turnaj sa uskutočnil v Bratislave – Vrakuni na ZŠ Rajčianska. Okrem domácich žiakov sa ho zúčastnili aj siedmaci zo ZŠ Podzáhradnej a tretiaci z osemročného Gymnázia Federica Garcíu Lorcu. Celkovo prišlo 21 žiakov, z ktorých do konca nevydržali iba 2 hráčky, pretože im začali ďalšie záujmové krúžky.

Pre všetkých trinásťročných to bolo prvé súťažné scrabblové stretnutie a podaktorí sa aj učili scrabble hrať. Pravidlá boli modifikované tak, aby si decká čo najviac zahrali. Hralo sa na 5 kôl po 30 minút.

Po úvodnom priblížení spôsobu hrania boli hráči rozmiestnení k svojim stolom a mohli hrať. Keďže bol nepárny počet hráčov, Pavol Viecha mohol mať voľno, ale radšej si zahral s predsedom rady SSS a podučil sa trochu pravidlám. O tom, že to nebolo márne, svedčí jeho 9. miesto.

Nie vždy sa hralo podľa pravidiel a vznikali zaujímavé situácie, slová a slovné kombinácie. V prvom rade však išlo o zábavu a o priblíženie scrabble deťom. Všetci, čo zostali, boli odmenení. Najcennejšie ocenenie si odniesol domáci Marek Osvald, ktorý nespoznal premožiteľa v žiadnom z piatich zápasov. Na opačnom konci skončil dvadsiaty prvý, taktiež domáci hráč Marek Kučera. Druhé miesto obsadila Simona Korenáčková a tretie Martin Daniel, obaja zo španielskeho gympľa. Žiaci zo španielskeho gymnázia dokázali, že scrabble a slovenčina nie je pre nich španielska dedina, keďže obsadili aj štvrté, piate a šieste miesto a v prvej desiatke sa umiestnili ešte ďalší dvaja žiaci.

Na ZŠ Rajčianska sa občas na hodinách angličtiny hrá scrabble a pani učiteľka rozmýšľa, že od nového školského roka otvorí krúžok slovenského scrabble. Možno na základnej škole vyrastú ďalší hráči a pri budúcom turnaji to už bude o poznanie lepšie.

Rasťo Michalka, SSS

Poradie hráčov

Poradie

Priezvisko, meno

Škola

Body

1

Osvald Marek

Rajčianska

5

2

Korenáčková Simona

Lorcu

4

3

Daniel Martin

Lorcu

4

4

Kusyová Karolína

Lorcu

4

5

Kučerová Katarína

Lorcu

3

6

Bánovcová Michaela

Lorcu

3

7

Stecková Stanislava

Rajčianska

3

8

Drobný Marko

Podzáhradná

3

9

Viecha Pavol

Lorcu

3

10

Triskal Martin

Lorcu

3

11

Keményova Kristína

Rajčianska

2

12

Veljačiková Katarína

Rajčianska

2

13

Takáč Martin

Rajčianska

2

14

Tatierska Barbora

Podzáhradná

2

15

Lovasová Kristína

Podzáhradná

2

16

Mešťanová Dominika

Rajčianska

2

17

Takáčova Mirka

Rajčianska

2

18

Náglová Imelda

Podzáhradná

1

19

Rusnákova Milada

Lorcu

1

20

Vajdová Laura

Rajčianska

1

21

Kučera Marek

Rajčianska

1