Turnaj majstrov 2009

7. novembra 2009

Miesto :  Ružomberok, hotel Áčko


TABUĽKA        REKORDY     BINGÁ


     Na 92. výročie VOSR a 28. narodeniny Petra Lámera sa uskutočnil 1. ročník turnaja Majstrov o Pohár Majstrov. Účastníkmi mali byť majsterka Slovenska a sedem najlepších podľa ELO. Určité problémy nedovolili Dušanovi Károlyimu prísť si zmerať sily, a tak na rad prišiel záskok v podobe Nora Lančariča, ktorý pekne premiešal celkové poradie. Že to bol napínavý turnaj do posledného ťahu, sa dočítate v tomto príspevku.

     Michal a Jaro Vernarský, Evka Zahradníková, Martin Sobala – doterajší majstri Slovenska, resp. víťaz turnaja MS, Vierka Jambrichová, Noro Lančarič, Miro Vaňo a Peter Lámer – doterajší čakatelia na túto poctu, sa stali prvými účastníkmi turnaja najlepších v príslušnom súťažnom roku. Hralo sa systémom každý s každým (a každá s každou) a na úvodné kolá sa preložili tie zápasy, kde mali proti sebe hrať rodinní a spriatelení príslušníci. Vzhľadom na zúčastnenú špičku sa dalo predpokladať, že o konečnom poradí bude rozhodovať skóre.

     Jaro proti Michalovi začal zľahka, čo sa však naopak nedalo povedať o Michalovi, ktorý svojím prvým ťahom na turnaji vytvoril rekord v najhodnotnejšom ťahu a jedinú stovku v turnaji, preňho typicky (N)AUČENÝM spôsobom za 119 bodov. V tomto zápase rozhodlo aj druhé bingo. Tesný súboj zviedli Martin a Peter, tentoraz to bola najtesnejšia prehra o 3 body v neprospech Petra. V druhom kole Vierka porazila Nora, ktorému nepomohlo ani bingo a najhodnotnejší ťah v prvom ťahu na turnaji. Opäť tesné súboje zviedli Peter proti Mirovi a Martin proti Jarovi. Petrovi sa karta alebo kamene otočili a tesne vyhral. Martin opäť vyhral. Michal pobil Evku pre zmenu najvyššou výhrou na turnaji. Po treťom kole nepribudol nikto s nulou v počte víťazstiev. Stále teda jediným bez výhry bol Noro, ktorý podľahol Jarovi. Miro sa porátal s Martinom, ktorý nahral preňho nezvyčajne málo bodov - iba 279 - a s takým počtom sa málokedy dá vyhrať. Ja osobne si pamätám iba dva súboje, raz to dokonca skončilo -6 : -7. Michal ostal bez prehry aj v hre s Vierkou.

     Obed prebehol bez problémov hladko a očakávalo sa, čo sa zmení. Norovi prichádzali k stolu adepti na víťazstvo, a tak začal úradovať. Ako prvý si to odskákal Martin a Noro mal na konte prvú výhru. Prvú prehru naopak utŕžil Michal, lebo nedal bingo Mirovi. V dámskom súboji porážku na odpis zlizla Evka. Norovi v piatom kole tesne unikol Mirov kučeravý
skalp a Michal vytvoril ďalší rekord v najvyššom počte bodov jednotlivca, z čoho nebol nadšený Peter. V šiestom kole dostal Noro do úzkych Michala a súboj o víťaza začal byť veľmi zaujímavý, keďže tretiu výhru pridal Martin i Jaro a štvrtú výhru pridal Peter. So štyrmi výhrami okrem Petra boli aj Miro a Michal a tri výhry mala aj Vierka. Ako turnaj Evka začala, tak aj skončila – výhrou prekazila Mirovi možnosť vyhrať turnaj. Martin sa výhrou nad Michalom posunul medzi štvorbodových, ale už tušil, že záporné skóre mu nepomôže na najvyššie méty. V partii medzi Martinom a Michalom boli v prvých 4 ťahoch položené 3 bingá spolu za 250 bodov a Michalovi teda ani 2 bingá nepomohli k výhre v zápase. Vierka taktiež pripísala štvrtú výhru a Jaro sa tak neposunul vyššie. 

     To najnapínavejšie prišlo po ukončení už spomenutých troch zápasov. Peter v závere vo vyrovnanom zápase s Norom položil bingo a odskočil mu na nejakých 70 bodov. Pobral však „odpad“ a proti absolútne poslednému ťahu turnaja OBETOVAL mohol iba bezmocne pokrčiť plecami a povedať, že navrch odpíše 34 bodov a nakoniec prehral o 67 bodov. Noro po obede začal hrať ako z partesu a Vierke tak pomohol k tretiemu miestu. Mirovi záver nevyšiel a skončil na druhom mieste so štyrmi výhrami, z toho iba jedna po obede. Víťazom sa stal Michal vďaka najlepšiemu skóre. Najviac bodov za bingá a ďalšie rekordy mu trochu dopomohli, aby si mohol prevziať sklenený „držan na sviečky“ pre víťaza Turnaja Majstrov. Štvorbodový Peter skončil na štvrtom mieste, na tretie mal o 30 bodov horšie skóre, ale na piate Martinove miesto mal naopak o 266 lepšie. Noro a Jaro mali po 3 výhry a iba 2 výhry stačili Evke na ôsme miesto. To sa zatiaľ na žiadnom turnaji hráčovi nepodarilo. 

     Víťazom Turnaja majstrov sa teda stal Michal Vernarský. Bol to zaujímavý turnaj, ktorý sa - pevne dúfam - stane inšpiráciou pre nás, aby sme sa v súťažnom ročníku 2009–2010 snažili prepracovať na najvyššie pozície a zahrať si v pohode s tými najlepšími. Začíname už budúcu sobotu v Banskej Bystrici a v Bratislave budeme deň pred Mikulášom pokračovať.

 Srdečne pozývam.

Rasťo