Turnaj majstrov 2010

30. októbra 2010

Miesto :  Ružomberok, hotel Áčko


TABUĽKA


     Už po druhý krát sa stretli v Ružomberku v salóniku hotela Áčko najlepší  8-mi hráči na prestížnom Turnaji Majstrov v slovenskom Scrabble. Nominovaní boli hráči s najvyšším screlom po Majstrovstvách v Strečne, ktorí sa zúčastnili v priebehu sozóny aspoň 30% turnajov. Hralo sa systémom každý s každým, takže Buchholz ako pomocný rozhodca nebol pozvaný, ale každému bolo jasné, že skóre bude hrať svoju rolu v záverečnom hodnotení.  Veď minulého roku stačili Mišovi Vernarskému na víťazstvo prekvapujúco  4 výhry.

     Neľútostné boje v prvých kolách najprv odohrali medzi sebou rodinní príslušníci, Mišo prehral s Tomášom v najhodnotnejšej partii 488:495, a Vierke Jambrichovej tentoraz viac išlo proti Norovi Lančaričovi.  Samko Staško začal víťazné ťaženie s Evou Zahradníkovou, a Peťo Lámer ani po partii nechcel prezradit, prečo hral proti Jarovi Vernarskému tak slabo. V druhom kole Tomáš vyhral „o odpis“ s Norom tak, ze odpísal asi 8 bodov a Noro asi 35 bodov, pričom v zásobníku mal 7 písmen a ani nikto  z divákov nenašiel ťah, ktorý by mohol teoreticky položiť v závere.

     Po treťom kole pred obedom, na ktorý nás pozvala Rada v zastúpení Ivana Pastuchu, vyhrával s plným počtom bodov Samko Staško, Vernarskí si vo vzájomných zápasoch podelili body a Noro Lančarič a Peťo Lámer s nulou na konte sa už zmierili, že krásny svietnik vyhrajú len teoreticky. Po obede Samko prehral s Jarom aj Tomášom, a situácia sa začala dramatizovať. Peťo Lámer začal víťaznú šnúru s Norom, Záhradkou a Tomášom V., Mišo s Vierkou Jambrichovou a Norom, Eva myslela uz viac na večernú akciu, na ktorú sa ponáhľala, ako na víťazstvá proti 3x Vernarským a Lámerovi. Jaro v 5. kole napokon remizoval s Vierkou v zvláštnom závere, ktorý si zrejme vynúti upresnenie pravidiel, a v ďalšom kole o sekundu nezvládol záver s Norom. Poradie sa po každom kole premiešavalo. Pred posledným kolom  pred obedom nulový, a priebežne piaty 3-bodový Peťo Lámer mal ešte šancu na teoretické víťazstvo za predpokladu, že vyhrá s Mišom o 300 bodov a ostatné zápasy skončia podľa jeho predstáv, na to druhé sa už len mohol ešte spoliehať aj Jaro s 3,5 bodmi a dobrým skóre. Všetko mali vo svojich rukách po 6. kole 4-bodoví mladíci „a od Prešooova“  Mišo, Samko a Tomáš. Mišo nenechal nič na náhodou, uštedril rozbehnutému Peťovi ďalších 273 bodov, všetkým súperom položil dokopy 12 bíng a dokázal nám všetkým, že na Strečne to nebol jeho bežný výkon. Samko si tesným víťazstvom s Norom zabezpečil 2. miesto a Tomáš takisto tesne zdolal Vierku, aby získal pomyslený bronz. Obaja tak potvrdili, že ich prvá nominácia na Turnaj majstrov nebola náhodná (ale nikto netuší, ako trénujú J). Kto takto prekvapí v novej sezóne?

Jaro