Krpáčovo

15. a 16. novembra 2008

10. Majstrovstvá Slovenska v scrabble

Miesto :  horský hotel Polianka         mapa
Čas :  registrácia od 9:15, začiatok turnaja o 10:00
Organizátori :   Magda Gažíková a Rastislav Michalka
Prihlasovanie :  mailom na adresu  michalka.rastislav@zsr.sk  do 10.11. do 24:00
Štartovné :
Priebeh hry :  11+4 zápasov, každý zápas trvá 40 minút
Strava :
    1.  mäso
                 2.  vegetariánska strava
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU
Ubytovanie :  hotel Polianka
 
Program 10. MS :
14. – 15. 11. 2008 – príchod účastníkov.
15. 11. 2008 o 10:00 – začiatok prvého hracieho dňa
15. 11. 2008 – odohrá sa 7 kôl
15. 11. 2008 – večerná session, oslava 10. výročia spolku a iné
16. 11. 2008 o 9:00 – začiatok druhého hracieho dňa
16. 11. 2008 – odohrá sa 8 kôl
16. 11. 2008, 17:00 – vyhodnotenie 10. MS
17. 11. 2008 o 9:00 – turnaj Masters 1998 – 2008
17. 11. 2008 o 14:00 - ukončenie


Skončilo sa jedenásť kvalifikačných turnajov a na základe kvalifikačných kritérií sa na MS kvalifikovali hráči uvedení v tabuľke č. 1 spolu s náhradníkmi (vysvetlivky v tabuľke). Podaktorí (2) už stihli napísať, že sa nezúčastnia.

Nakoľko sa ešte pred Košicami ozvali hlasy, že spôsob hrania je druhý deň pre ¾ hráčov demotivujúci, došlo k miernej zmene hracieho systému.

Spôsob hrania (List č. 2) :

4 skupiny A, B, C, D po 8, rovnomerné rozdelenie hráčov podľa ELO.

Prví štyria z A a D utvoria E skupinu prví štyria z B a C utvoria F skupinu, kde sa odohrajú ďalšie 4 zápasy (vzájomný zápas sa prenáša).

Prví štyria z E a F skupiny vytvoria finálovú, kde sa odohrajú ďalšie 4 zápasy (vzájomný zápas sa prenáša).

Podobne by sa vytvárali skupiny o „umiestnenie“.

Výhoda – po prvom dni – 7 zápasov - ma reálnu šancu byt majstrom teoreticky 16 hráčov (reálnejšie 12), na medailu 16 hráčov.

Po ďalších 4 kolách je reálne v hre 8 hráčov. Všetci 8 hrací hrajú posledne 4 zápasy už iba so silnými súpermi.

Ďalej: Nerozhoduje Buchholz !!! iba rozdiel skóre pri rovnosti bodov.

Ani rodinní príslušníci nie sú znevýhodňovaní – akurát v skupine odohrajú prvý zápas.

Aby boli naďalej motivovaní aj hráči, ktorí budú hrať o umiestnenie, je tam turnaj Masters 1998 - 2008.

Do turnaja Masters, ktorý sa bude hrať KO systémom (Pavúk), postúpi prvých 8 hráčov (7 hráčov je určených naisto, ak príde Paľo Boroš z pozície náhradníka a vyhrá, posunie z 8. miesta na 9. Peťa Augustína) zo Zlatej tabuľky, prvých päť hráčov z 10. MS a víťazi skupín o umiestnenie (H, M, N).

V prípade, že sa niektorí hráči zo Zlatej tabuľky nezúčastnia, doplnia ich hráči z 10. MS (postupne 6., 7., 8., 10., ...).

Do prvého kola Pavúka sa budú nasadzovať hráči losovaním, opačné konce sú vyhradené pre najlepšieho zo Zlatej tabuľky a 10. MS.

Porazení z jednotlivých kôl (osemfinále, štvrťfinále, semifinále) budú hrať o umiestnenie. Každý z účastníkov odohrá teda 4 zápasy.


KRÍŽOVÁ TABUĽKA      VÝSLEDKY.XLS      REKORDY     BINGÁ


Turnaj v znamení desiatok

     Už po desiatykrát sa uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v Scrabble. Nový model turnaja o najlepšieho v roku 2008 sľuboval zaujímavé a ťažké súboje každý deň v každom kole. Predchádzalo tomu 11 kvalifikačných turnajov po celom Slovensku a 3 týždne dávania dokopy účastníkov. Vzhľadom k rôznym okolnostiam bol posledný účastník vybratý až zo 45. miesta na divokú kartu, čo sa nakoniec ukázalo ako dobrá voľba.

V piatok pred MS sa pár účastníkov rozhodlo spriadať plány na ostatných svojich súperov a boli tak pohrúžení do spriadania, že si nevšimli, ako prišla sobota. Podaktorí boli do spriadania vtiahnutí proti svojej vôli, čo sa im neskôr stalo osudným. 32 účastníkov, 2 pomocníčky a jeden rozhodca sa začali v sobotu o 10. hodine koncentrovať v hracej miestnosti, aby si počkali po úvodnom slove na svojich súperov. Nakoľko sa v tabuľkách stretali rodinní príslušníci, začínalo sa tými kolami, v ktorých mali proti sebe nastúpiť. Toto pravidlo bolo dodržané vo všetkých hracích dňoch.

Prvý hrací deň pripravil prekvapenia rôzneho druhu. Martin Sobala a Michal Vernarský bez straty vyhrali svoje skupiny, Noro Lančarič prehral jeden zápas a v skupine C o všetkom rozhodlo skóre – Miro Vaňo postúpil z prvého miesta pred Vierkou Jambrichovou a Paľom Borošom, na štvrté postupové miesto sa o skóre prebojoval Lukáš Sliška hrajúci na divokú kartu. Všetci súťažiaci mali po prvom dni aspoň jednu výhru.

Po večeri sa všetci stretli na malej oslave 10. výročia založenia SSS, kde ich čakal sekt (do 18 rokov sa podávala detská napodobenina) a torta, na ktorej boli zobrazené všetky mestá a miesta, v ktorých sa hrali turnaje alebo majstrovstvá.

Druhý večer na večernom stretnutí tvrdila muziku zo začiatku Hviezdna rota (hráči v skupinách o 17. – 32. miesto), až neskôr sa pridali hráči z Hviezdnej skupiny (1. – 16. miesto), ktorí pravdepodobne listovali v slovníkoch a doučovali sa slová. Slávilo sa dlho. V nedeľu ráno krvavé pohľady naznačovali kadečo, aj tuhé súboje nielen o vrchné pozície, ale aj tie opačné.

Neporaziteľnosť stratili aj Michal s Martinom. Výborný prvý deň sa nepodarilo zopakovať Brigite Staškovej, ale jej potomkom Robovi a Samkovi sa podarilo prebojovať do Majstrovskej skupiny (o 1. – 8. miesto). Poobede sa rozhodovalo o Majstrovi až do posledného kola.

Martin Sobala už vyhral iba jeden zápas a so štyrmi bodmi a lepším skóre odsunul Nora Lančariča na štvrté miesto a Vierku Jambrichovú na piate. Paľo Boroš pri pomyslení na už tretí majstrovský titul musel knokautovať Roba Staška, aby si vylepšil skóre, čo sa mu však nepodarilo, a tak v poslednom kole Jaro Vernarský s prehľadom kontroloval vývoj hry proti Martinovi Sobalovi a na desiaty pokus sa stal Majstrom Slovenska. V prvý deň sa zdalo, že ani nepostúpi.

Jaro Vernarský je v súčasnosti pravdepodobne najvšestrannejší hráč, o čom svedčí množstvo turnajových, internetových a dopisovateľských súťaží a niekoľko víťazstiev o Slovenský pohár. Paľovi Borošovi sa ziskom druhého miesta podarilo preskočiť v Sieni slávy Tomáša Krakovského, veru, veľa nechýbalo a mohol mať hattrick.

Radosť zo zisku pohára za tretie miesto skalila Martinovi Sobalovi informácia, že od roku 2009 sa priamo na MS kvalifikuje iba Majster, takže stále ho bude čakať cestovanie a kvalifikácia. Pri jeho kvalitách niet pochýb, že sa kvalifikuje.

Za zmienku samozrejme stoja aj ostatné skupiny. Peter Lámer vyhral skupinu o 9. – 16. miesto, kde na 16. mieste skončila hráčka, ktorá ako jediná porazila Majstra aj Vicemajstra - Brigita Stašková. Na 12. mieste skončil Lukáš Sliška hrajúci na divokú kartu.

Skupinu o 17. – 24. miesto vyhrala Evka Zahradníková a v tejto skupine sa umiestnili aj všetci traja radní s kontrolórkou. Skupinu o 25. – 32. miesto vyhral Boris Peško, na 32. mieste sa umiestnil hráč, ktorý v roku 2008 precestoval za turnajmi v Scrabble najviac kilometrov – Zbyněk Burda.

Opäť po zápasoch sa zisťovalo, ktoré slová sú platné a ktoré nie, oplatí sa dávať pozor na všetko – slová, body, umiestnenie písmen, a tiež za aké písmeno bol žolík použitý. Ujala sa nová finta – prvé slovo vynásobiť tromi miesto dvomi a máme nový rekord – jediné prvé slovo cez sto s nepárnym počtom bodov. Sympatické pomocníčky Evka a Martinka potom losovali a rozdávali ceny, niektorým sa ušlo dvakrát, podaktorým aj viac. Záležalo od šťastných rúk. Väčšina hráčov sa ešte v nedeľu rozpŕchla do svojich domovov, keďže sa im chcelo na večer cestovať.

Na pondelkový turnaj Masters tak zostali ôsmi. KO systém je pravdepodobne najkrutejším hracím systémom. Najviac však vyhovoval Kaji Nemčokovej a Vierke Jambrichovej, ktoré zviedli tuhý súboj do posledného hracieho písmenka – napriek odpisu o jediný bod vyhrala Kaja a do Bratislavy si odvážala pohár Masters 1998-2008, ostatní sa podelili o pripravené vecné ceny.

Skončil sa rok 2008 a ďalší rok je pred nami. Čo prinesie – KBZ. Ešte rok.

Rasťo Michalka