Slovenský spolok SCRABBLE

      

SSS vznikol 16. 12. 1998, v deň 50. výročia začiatku sériovej výroby SCRABBLE®, najpopulárnejšej slovnej hry na svete.



A
K
T
U
A
L
I
T
Y


2012

Začína sa 1. písomná súťaž tejto sezóny. Riešenia posielajte do 31. marca 2013.

Na turnaji v Demänovej, ktorý 8.12. zorganizovala Zdenka Žákovičová, sa zúčastnilo 19 hráčov. Zlatú medailu si odniesol Peter Lámer, striebornú Noro Lančarič a bronzovú Mirka Janikovičová.




Druhý kvalifikačný turnaj tejto sezóny bude 24.11. v Ružomberku. Ľúte boje rozdúcha opäť Ivan Pastucha.
Na turnaji s 19 účastníkmi sa najviac darilo Mirovi Vaňovi. Druhý skončil Viliam Šnábel a tretí Ivan Pastucha.




27. októbra zorganizovali Vlado Frický a Trudy Hafičová v Bardejove prvý kvalifikačný turnaj novej sezóny. Na ďaleký východ prišlo 22 hráčov. Turnaj vyhrala Evka Zahradníková, na druhom mieste skončil Peter Lámer a na treťom Jaro Vernarský.




26októbra bolo odštartované prvé kolo nového internetového turnaja.

Termíny kvalifikačných turnajov v sezóne 2012/13:  27.10. - Bardejov, 24.11. - Ružomberok, 8.12. - Liptovský Mikuláš, 26.1. - Banská Bystrica, 16.2. - Považská Bystrica, 16.3. - Prešov, 4.5. - Košice, 8.6. - Nitra, 13.7. -Partizánske, 3.8. - Lučatín, 7.9. - Sereď, MS vo vykladacom scrabble budú 13.4. v Liptovskom Hrádku a 15. MS spolu so snemom sa uskutočnia v Krpáčove 5.-6.10.2013.

Na ukončenie sezóny nezaškodí trochu štatistiky. Pred 14. Majstrovstvami Slovenska sa uskutočnilo 11 kvalifikačných turnajov a jedny Majstrovstvá vo vykladacom scrabble. Turnajov sa zúčastnilo 77 rôznych scrabblistov, z toho 14 nováčikov. Priemerný počet účastníkov na kvalifikačných turnajoch bol 26.
Najvyššie Screlo má v súčasnosti Peter Lámer, na čele Zlatej tabuľky je Jaro Vernarský, ktorý tiež kraľuje Sieni slávy.
K najaktívnejším hráčom tejto sezóny patria Peter Lámer, Jozef Poremba, Miro Vaňo a Rasťo Michalka, ktorí sa zúčastnili všetkých kvalifikačných turnajov.
Najaktívnejším organizátorom bol Rasťo Michalka, zorganizoval 3 turnaje + majstrovstvá.

29. a 30. septembra sa v Strečne uskutočnili 14. Majstrovstvá Slovenska v scrabble. Majstrom Slovenska sa stal Jaroslav Vernarský. Blahoželáme. Na druhom mieste skončil Peter Lámer a na treťom Miro Vaňo.



Slovenský pohár za rok 2012 získal Peter Lámer. Zúčastnil sa všetkých kvalifikačných turnajov a majstrovstiev. Za 14 súťaží získal spolu 233,6 bodov.

Koncom septembra sa v Strečne uskutočnia Majstrovstvá Slovenska v scrabble. Kvalifikovaní hráči môžu potvrdzovať svoju účasť predsedovi SSS.


 

V 2. internetovom turnaji tejto sezóny sa najviac darilo Ivanovi Pastuchovi, ktorý si za 1091 nahratých bodov vybojoval prvenstvo. Na druhom mieste skončila Evka Zahradníková a na treťom Jozef Poremba.

Do 2. písomnej súťaže poslalo riešenia 15 scrabblistov. Víťazom sa stal Peter Lámer so 765 nahratými bodmi.

Pripomíname, že riešenie 2. písomnej súťaže treba poslať do 14. septembra. V písomnej súťaži, ako aj v internetovom turnaji, dodržujte pravidlá zápisu ťahov (začiatočné políčko, všetky vzniknuté slová, žolík do zátvorky, počet bodov za ťah).

Kvalifikačný turnaj v Martine sa uskutočnil 8. septembra. Organizátor Rasťo Michalka privítal na chate Martinské hole 21 hráčov. Víťazom sa stala Evka Zahradníková, druhý skončil Rasťo Michalka a tretí Slavo Kohútik.



10. turnaj tejto sezóny, tzv. open air, sa uskutočnil v Lučatíne 11. augusta. Rasťo pod novým prístreškom privítal 19 hráčov. Tretíkrát po sebe turnaj vyhral Peter Lámer, na druhom mieste skončil Miro Vaňo a na treťom Mirka Janikovičová.



9. kvalifikačný turnaj sa uskutočnil v Seredi 21. júla. Organizátorka Zuzka Horváthová privítala 19 scrabblistov. Turnaj opäť vyhral Peter Lámer, druhý bol Slavo Kohútik a tretí Miro Vaňo.



Vypočujte si rozhovor s Petrom Lámerom, ktorý bol odvysielaný 13.7. na stanici Slovensko 1.
1. časť       2. časť

Na kvalifikačný turnaj v Partizánskom, ktorý zorganizovali Erika a Mirka 30. júna, docestovalo v extrémnych horúčavách 25 hráčov z čeľade homo sapiens sapiens a jeden Byeo. Víťazom so siedmimi výhrami sa stal Peter Lámer, druhá skončila Evka Zahradníková a tretí Jozef Poremba.



1. júna začína 2. písomná súťaž započítavaná do Slovenského pohára. Riešenia posielajte do 14. septembra.

Na turnaji v Nitre sa 2. júna zúčastnilo 30 hráčov. Zorganizovali ho Vierka a Noro. Víťazom sa stal Jozef Poremba, druhý skončil Roman Heriban a tretí Slavo Kohútik.



Kvalifikačný turnaj v Košiciach sa uskutočnil 5. mája. Zorganizovali ho Sylvia Šnábelová a Dano Brezovan. Medzi 33 účastníkmi sa najviac darilo Vladovi Frickému, druhý bol Ivan Pastucha a tretí Robo Staško.



"Z Prešova". To bola Ivanova odpoveď na heslo turnaja, ktoré sa pýtalo, odkiaľ príde hviezda. A veru mal pravdu. Hviezdou východu - najleším hráčom z turnajov v Bardejove, Prešove a Košiciach - sa stal Jaro Vernarský.

V Liptovskom Hrádku usporiadala organizátorka turnaja aj anketu na tému Aké výhody by prinieslo zavedenie nepovinného predmetu SCRABBLE do škôl? Pozrite si odpovede.

2. Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble zorganizovala Evka Zahradníková v Liptovskom Hrádku 14. apríla. Účasť bola 33 hráčov. Víťazom sa stal Jaro Vernarský. Druhý skončil Peter Lámer a tretí Jozef Poremba.




Pozrite si stránku www.webira.sk/scrabble a pomôžte otestovať diplomovú prácu.

4.4. sa uskutočnil študentský turnaj vo vykladacom scrabble na SOŠE Liptovský Hrádok. Zúčastnilo sa ho 12 študentov. Víťaz turnaja Jakub Orlík a druhý v poradí Patrik Vrbenský budú reprezentovať školu aj na Majstrovstvách Slovenska.  FOTKA

V nedeľu 1. apríla začalo prvé kolo nového internetového turnaja.

1. písomná súťaž tejto sezóny skončila. Zo 16 riešiteľov nahral 704 bodov a víťazstvo si vybojoval Jaro Vernarský. Blahoželáme.

V prvý jarný deň pripomíname, že riešenia písomnej súťaže treba poslať do konca marca.

Ďalší kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 24. marca v Prešove. Z 26 hráčov si víťazstvo vybojoval organizátor Jaro Vernarský, na druhom mieste skončil Miro Vaňo a na treťom Evka Zahradníková.



Skončil sa prvý tohtoročný internetový turnaj. Trval štyri mesiace. Víťazstvo si vybojovala Evka Zahradníková, druhý skončil Jaro Vernarský a tretí Ivan Pastucha.

Kto má záujem o digitálne šachové hodiny, môže si ich objednať do 7. marca u Rasťa Michalku. Cena je 27 eur.

25. februára zorganizoval Rasťo Michalka turnaj v Žiline. Z 26 účastníkov si zlatú medailu so siedmimi výhrami odniesol Peter Lámer, striebornú Slavo Kohútik a bronzovú Mirka Janikovičová.



Ivan Brodenec zorganizoval 21. januára v Banskej Bystrici ďalší kvalifikačný turnaj. Z 25 účastníkov na prvom mieste skončil Ivan Pastucha, na druhom mieste Mirka Janikovičová a na treťom Rasťo Michalka.





2011



19. decembra začína 1. písomná súťaž započítavaná do Slovenského pohára 2012. Riešenia posielajte do 31. marca.

Ďalší kvalifikačný turnaj bol 10. decembra v Bardejove. Organizátori Gerda a Vlado privítali 31 hráčov. Víťazom sa stal Jaro Vernarský. Druhý skončil Peter Lámer a tretí Miro Vaňo.




Ďalší internetový turnaj bude pre vás pripravovať Miro Kiss. 1. kolo začína dnes 6.11. Riešenia posielajte do 20.11.

Prvý kvalifikačný turnaj v novej hracej sezóne sa uskutočnil 5. novembra v Liptovskom Mikuláši. Zorganizovala ho Zdenka Žákovičová. Z 25 hráčov sa najlepšie darilo Evke Zahradníkovej, na druhom mieste skončil Marcel Makovník a na treťom Ivan Pastucha.




Druhý diel slovníka SSSJ nám priniesol 160 nových zvierat a ich privlastňovacích prídavných mien. TU sú.

Ivan Pastucha je už vo Varšave, zajtra od 11.00 tam začína hrať na 11. Majstrovstvách sveta v anglickom scrabble. Od stredy 12.10. do soboty 15.10. bude odohraných 34 kôl. V nedeľu budú ešte záverečné kolá medzi priebežne najlepšími v poradí. Držíme mu palce.
Live výsledky po každom kole je možné sledovať na stránke MS: http://www.wscgames.com/2011/index.html



24. septembra sa v Strečne po prvých ôsmich kolách MS uskutočnil Snem SSS. Tu je zápisnica. Zmeny schválené Snemom sa premietli aj do súťažného poriadku.

Dňa 22.10. vás pozývame do Kroměříža na priateľský turnaj v slovenskej verzii scrabble za účasti českých i slovenských hráčov. Štartovné je 8 € a je v ňom zahrnutý obed a večera. Začiatok je 9hodine, plánovaných je 8-9 kôl. V prípade záujmu môže turnaj pokračovať i v nedeľu (štartovné 6 €, v cene obed, 5 kôl). Turnaj sa uskutoční v mieste bydliska organizátora, takže príchod je možný už v piatok, prenocovanie zdarma.
Kontakt
: +420 777 608303, 774 760463.  Mapa.


V sezóne 2011/12 sú zatiaľ známe termíny týchto kvalifikačných turnajov :  5.11.2011 - Liptovský Mikuláš, 10.12.2011 - Bardejov, marec 2012 - Prešov, máj 2012 - Košice, 30.6.2012 - Partizánske. MS v Strečne sa uskutočnia 29.-30.9.2012 a MS vo vykladacom scrabble budú začiatkom apríla 2012 v Liptovskom Hrádku.

Druhý diel Slovníka súčasného slovenského jazyka H-L, ktorý vyšiel na jar tohto roku, priniesol niekoľko tisíc nových slov. Tu sú slová od 2 do 5 písmen. Poskytol nám ich Miro Vaňo, za čo mu ďakujeme. Na prvom kvalifikačnom turnaji v novej hracej sezóne 2011/12 sa už môžu používať.

Pred 13. majstrovstvami sa uskutočnilo 10 kvalifikačných turnajov a jedny Majstrovstvá vo vykladacom scrabble. Turnajov sa zúčastnilo 78 rôznych scrabblistov, z toho až 24 nováčikov. Priemerný počet účastníkov na kvalifikačných turnajoch bol 28.55, čo je najviac za posledné štyri roky.
Najvyššie Screlo má v súčasnosti Peter Lámer, na čele Zlatej tabuľky je Jaro Vernarský a Sieni slávy kraľuje Paľo Boroš.
K najaktívnejším hráčom tejto sezóny patria Peter Lámer, Jozef Poremba, Slavomír Kohútik, Daniel Brezovan, Rastislav Michalka a Mária Slezáková.
Najaktívnejším organizátorom bol Rasťo Michalka, ktorý zorganizoval 3 turnaje. Evka Zahradníková zase usporiadala technicky náročný vykladací turnaj v Liptovskom Hrádku.

2 % dane priniesli v roku 2011 Slovenskému spolku scrabble 441 eur. Všetkým prispievateľom ďakujeme.

24.-25. septembra sa v Strečne uskutočnili
     
13. Majstrovstvá Slovenska v SCRABBLE.
Majstrom Slovenska za rok 2011 sa stal Tomáš Vernarský. Blahoželáme. Druhé miesto si vybojoval Miroslav Vaňo a tretie Peter Lámer.




Slovenský pohár za rok 2011 zaslúžene získal Peter Lámer. Zúčastnil sa všetkých kvalifikačných turnajov, majstrovstiev, riešil všetky písomné a internetové hry. Za 14 súťaží získal spolu 282,5 bodov.

        Pozvánka na Snem SSS
24. septembra sa v Strečne po prvých ôsmich kolách MS uskutoční od 19.
 hodiny Snem SSS. Všetci členovia, záujemcovia o členstvo, ako i ďalší srcabblisti sú srdečne pozvaní.

2. písomnú súťaž riešilo 10 súťažiacich. Víťazstvo si so 619 bodmi vybojoval Ivan Pastucha. Na druhom mieste skončil Marcel Makovník s 585 bodmi a na treťom Jozef Poremba s 576 bodmi.

Po 10. kvalifikačnom turnaji v Ružomberku je známy zoznam kvalifikovaných hráčov na 13. Majstrovstvá Slovenska v scrabble. MS sa uskutočnia 24.-25. septembra v Strečne. Prvých 32 scrabblistov (ako aj prvých štyroch náhradníkov pod čiarou) prosíme, aby oznámili Rasťovi Michalkovi, či sa majstrovstiev zúčastnia alebo nie.

Posledný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 3. septembra v Ružomberku. Organizátor Ivan Pastucha privítal v Áčku 22 hráčov. Prvenstvo po prvýkrát získal Miro Smatana. Na druhom mieste skončila Eva Zahradníková pred Mariánom Šimkom.



Na open air turnaj do Lučatína došlo 6. augusta 25 hráčov. Víťazstvo si vybojoval Ivan Pastucha, druhý skončil Jozef Poremba a tretia Eva Zahradníková.



30. júla sa vo Vrútkach uskutočnil tretí kvalifikačný turnaj na Majstrovstvá sveta v anglickom scrabble. Bližšie informácie o turnaji sa dozviete TU. Anglické scrabble si zahralo 5 hráčov, víťazstvo si znovu odniesol Ivan Pastucha, čím si vybojoval postup na októbrové MS do Varšavy.
Reportáž z
 akcie je TU, nasleduje krížová tabuľka, kolá, body a rekordy s bingami.


9. júla sa v Bratislave konal druhý kvalifikačný turnaj na Majstrovstvá sveta v anglickom scrabble. Bližšie informácie o turnaji sa dozviete TU. Zo šiestich hráčov sa najlepšie darilo Ivanovi Pastuchovi. Reportáž z akcie je TU, nasleduje krížová tabuľka, kolá, body a rekordy s bingami.

Prvý letný kvalifikačný turnaj sa uskutočnil 2. júla v reštaurácii Kalinka Partizánskom. Zúčastnilo sa ho 29 hráčov. Zlato si po prvýkrát odniesol Roman Heriban. Na druhom mieste skončil Peter Lámer a na treťom Ivan Pastucha.



21. júna si študenti Gymnázia v Partizánskom zahrali v učebniach informatiky vykladané Scrabble. Pri monitoroch sedelo 11 mládežníckych scrabblistov. Po troch urputných partiách sa ukázalo, že najhodnotnejšie slová položila Ivka Kristová, ktorá si okrem múdrej sovy odniesla domov aj miestenku na „naozajstný“ turnaj v Partizánskom. Druhé a tretie miesto si rozdelili Kika Spišiaková a Peťo Slivka. Fotka z turnaja je TU.

18. júna sa v Košiciach uskutočnil prvý z troch kvalifikačných turnajov na Majstrovstvá sveta v anglickom scrabble. Bližšie informácie o turnaji sa dozviete TU, pravidlá turnaja sú TU. Reportáž z akcie je TU, nasleduje krížová tabuľka, kolá, body a rekordy s bingami.

Vierka a Noro zorganizovali 4. júna kvalifikačný turnaj v Nitre. Z 32 hráčov sa najviac darilo Evke Zahradníkovej. Druhé miesto si vybojoval Noro Lančarič a tretie Peťo Lámer.



1. júna začína 2. písomná súťaž započítavaná do Slovenského pohára. Výsledky posielajte do 16. septembra.

Po rokoch vyšiel dlho očakávaný 2. zväzok Slovníka súčasného slovenského jazyka (H-L). Opäť si rozšírime našu slovnú zásobu (napr. o slová ix, íd, čet...). Rada rozhodla, že nový slovník sa začne používať až v novej súťažnej sezóne 2011/12, ktorá začne po septembrových majstrovstvách.
V súčasnosti prebiehajú rokovania s vydavateľstvom Veda o
 možnosti skupinovej hromadnej zľavy pre našich súťažiacich. Preto prosíme scrabblistov, aby svoj záujem o slovník oznámili predsedovi Rasťovi, ktorý sa bude snažiť vyjednať s vydavateľstvom čo najlepšie podmienky. Predbežne dohodnutá cena je 21.90 eur.

SSS dostal ponuku vyslať jedného zástupcu na Majstrovstvá sveta v anglickom scrabble, ktoré sa uskutočnia vo Varšave v dňoch 12. – 16. októbra 2011. Pre tieto majstrovstvá sa do konca júla uskutočnia 3 kvalifikačné turnaje, z ktorých najúspešnejší hráč bude reprezentovať Slovensko vo Varšave.
Termíny turnajov :
18.6. - Košice,   9.7. - Bratislava,
30.7. - Vrútky.


Do Košíc na ďalší kvalifikačný turnaj sa 7. mája dohrnulo 40 hráčov. Víťazom sa stal Peťo Lámer. Na druhom mieste skončila Vierka Jambrichová a na treťom Vlado Frický.



V tohtoročnom internetovom turnaji, do ktorého sa zapojilo 36 hráčov, sa víťazom stal Jaro Vernarský. Blahoželáme. Na druhom mieste skončil Jozef Poremba a na treťom Vierka Jambrichová.

Slovenský spolok Scrabble bol v priebehu minulej jesene zaregistrovaný do zoznamu prijímateľov 2 % z daní roku 2010. V prípade, že SSS patrí medzi vašich favoritov, poteší nás vaša pozornosť. Alebo nás môžete dať do pozornosti vašim známym. Ďakujeme. Formuláre a údaje o Spolku nájdete na tejto adrese.

9. apríla sa v Liptovskom Hrádku uskutočnili Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble. Zúčastnilo sa ich až 40 hráčov. Majsterkou vo vykladacom scrabble sa stala Evka Zahradníková. Druhé miesto obsadil Jaro Vernarský a tretie Vierka Jambrichová. Reportáž z majstrovstiev priniesla v Televíznych novinách aj TV Markíza.



6. apríla sa na Elektrotechnickej škole v Liptovskom Hrádku uskutočnil študentský turnaj vo vykladacom scrabble. Išlo o akýsi test softwaru pred majstrovstvami v tejto odrode scrabble. Z 35 hráčov sa zo študentov najlepšie darilo Radovanovi Littvovi.

Riešenie 1. písomnej súťaže poslalo 20 scrabblistov. Na prvom mieste s nahratými 739 bodmi sa umiestnil Jaro Vernarský. O 10 bodov menej dosiahla Vierka Jambrichová a tretí skončil Ivan Pastucha.

Marcový kvalifikačný turnaj bol 26.3. v Prešove. So siedmimi výhrami sa víťazom stal Peter Lámer. Druhé miesto získal Jaro Vernarský a tretie Tomáš Vernarský.



14. marca sa v Bratislave v priestoroch Školy pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici uskutočnil turnaj v scrabble pre "-násťročných". Víťazkou sa stala Andrea Tóthová, na druhom mieste skončil Samo Mladý a na treťom Michal Smetana.

Na ďalší turnaj nás Miro Smatana pozval 5. februára do Žiliny. Zápasov sa zúčastnilo 23 scrabblistov. Prvé miesto si vybojoval Robo Staško, druhý skončil Ivan Pastucha a tretí Jaro Vernarský.




19.1. po 8. hodine rannej ste mohli na FUN rádiu počuť rozhovor s naším predsedom Rasťom. Zhovárali sa s ním Adela a Sajfa, ktorý si okrem iného musel zopakovať aj násobilku (koľkože je 15x15 ?). Rasťo rozprával o kvalifikačných turnajoch, o majstrovstvách Slovenska, aj o najhodnotnejšom položenom slove oblôčika.

Prvý turnaj v roku 2011 sa uskutočnil 15. januára v Martine. Na Turiec si prišlo zasúťažiť 24 hráčov. Víťazom sa stal Miro Vaňo. Na druhom mieste skončila Mirka Janikovičová a na treťom Peter Lámer.
Heslo turnaja ako prvá vyriešila Mirka Janikovičová.
Reportáž z turnaja uverejnila aj martinská televízia TVT -
http://www.tvturiec.sk/video/84-spravy-19-01-2011



Link na kompletnú stránku :
www.hramescrabble.sk

Pocitadlo.sk

aktualizované
29.9.2013


Kontakty

Zo života
scrabblistov


Fotogaléria

Diskusné fórum

Rekordy
 
 
Scrabblovinky

El Siňo

Partnerské mestá

Martin
Žilina
Nitra
Partizánske
Košice
Lipt. Hrádok
 

 

    
 

HLAVNÁ STRÁNKA 2007-2010

 

  

 ►   späť na začiatok

 ►   linka na hlavnú stránku SSS