Liptovský Hrádok

9. apríla 2011

Miesto :  Stredná odborná škola elektrotechnická, Celiny 536,  Liptovský Hrádok            mapa
Čas :  registrácia od 8:30, oboznámenie sa s programom a skúšobná hra o 9:15,  1. kolo o 9:45
Organizátor :   Eva Zahradníková       eva.zahradnikova@spselh.sk
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do 6.4. do 24:00
Štartovné :  5 eur pre všetkých hráčov.
V štartovnom je zahrnutý obed, občerstvenie (pagáčiky, chlebíčky), káva a nealkoholické nápoje.
Priebeh hry :  VYKLADACÍ  turnaj, 3 hry
Strava :
   1.  zeleninová polievka, plnený bravčový závitok so syrom a brokolicou, hranolky, ryža, obloha
                2.  zeleninová polievka, špízy so šampiňónmi a tofu, zemiaky, obloha
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU

Ide o vykladací turnaj, kde pre každého hráča bude pripravený počítač s programom. Pomocou neho hráč na obrazovke zostaví slovo (podobne ako v herni) a odošle ho serveru. Po uplynutí dohodnutého časového intervalu server za pomoci rozhodcu vyhodnotí ťahy všetkých hráčov, priradí body, najlepší ťah uloží na scrabblovnicu, vylosuje ďalšie písmená a zobrazí ich v zásobníkoch.

Prosíme hráčov, nech sa prihlásia čo najskôr, aby sa mohol vopred inštalovať softvér do potrebného počtu počítačov.
Všetci nováčikovia budú špeciálne odmenení.

RASŤOVE  ZVOLÁVANIE           PRAVIDLÁ


1. miesto :  Evka Zahradníková
2. miesto :  Jaro Vernarský
3. miesto :  Vierka Jambrichová



1. PARTIA        2. PARTIA       3. PARTIA


Reportáž z turnaja v TV Markíza   (Príspevok sa nazýva "Virtuálny boj s písmenkami")

Reportáž z turnaja v televízii  LHSITY


1. Majstrovstvá Slovenska vo vykladanom Scrabble          PDF VERZIA

9. apríl 2011 sa stal ďalším míľnikom v slovenskom scrabblovom prostredí. Po minuloročnom úspešnom turnaji v tejto forme scrabble sa podujatie v Liptovskom Hrádku nieslo pod heslom Majstrovstvá a záštitu nad nimi prevzal primátor mesta pán Branislav Tréger.

Z celého Slovenska, z kútov a zákutí, a Miro Vaňo z Kroměříža prišlo na Liptov 40 hráčov, pričom 9 z nich bolo priamo z Liptova. O čo sa hralo, povedala organizátorka Evka Zahradníková hneď na úvod: krčahy, poháre, džbány, kýble pre troch najlepších a ceny aj pre ostatných, čo nejakými svojimi zaujímavými výkonmi zaujmú.

Predkolom majstrovského turnaja bol školský turnaj Strednej odbornej školy elektrotechnickej, ktorého sa zúčastnilo 35 študentov a učiteľov. O tomto turnaji je popísané inde. Turnaj zároveň slúžil ako test pre odladenie prípadných nedostatkov programu, ktorý stále vylepšuje jeho autor Jaro Janikovič z Partizánskeho. Z turnaja došli dvaja študenti Rado Littva a Fero Jergel.

Hráči boli rozdelení a pridelení do 4 izieb, 7 statoční nováčikovia dostali 7 tútorov, aby prípadné nedostatky mohli konzultovať, a pre jednotlivé izby boli určení aj rozhodcovia, ktorí dbali o ticho a poriadok v učebniach.

Počas zahrievacieho kola si jednotlivci odskúšali netypické náčinie pre hru – myš a monitor, urobili 5 skúšobných ťahov a boli pripravení pustiť sa do prvého z troch súťažných kôl.

To sa však pristavili chlapci z telky a dohodli sa nejaké detaily pre reportáž.

Začiatky bývajú ťažké a ani ten počítač sa s nami v úvode nesr... Písmena také, že radšej škoda hovoriť. Zlomovým sa stal 9. ťah a slovo vrašťte za 72 bodov. Toto slovo sa vlastne stalo aj turnajovým slovom, ako sa neskôr ukázalo. Položili ho len 4 hráči – Vierka Jambrichová, Ivan Pastucha, Jaro Vernarský a Evka Zahradníková. Možnosť položiť prvé bingo majstrovstiev prišla až v 22. ťahu – natiera alebo taniera, a dalo ho až 33 hráčov. V prípadoch, keď bolo v ťahu položených viac možností za rovnaký počet bodov, platilo pravidlo „prvé berie“. Kolo vyhrala Evka Zahradníková s veľkým náskokom 45 bodov pred Vierkou Jambrichovou a Jarom Vernarským. Z možných maxím nedala Evka 5 a do 100 % je chýbalo len 19 bodov, 816 z 835.

Obedná prestávka a prvý čitateľský krúžok, diskusie na tému – čo, kedy, kde a ako – ale hlavne vrašťte. Okrem tohto slova a binga zaujali aj iné – dienko, ískalo, mixá(ž)i, pamäte.

Druhé kolo začalo pestrejšie – zobané otvorilo hraciu dosku, pričom sa našli aj odvážlivci, ktorí položili ozobané. Títo mali po úvode už stratu za 50. Ani prvé bingo v druhom kole nenechalo na seba dlho čakať a už v 3. ťahu podrobte položilo iba 10 hráčov. V tomto kole bol ďalším zlomovým momentov dvojťah 13 a 14, keď ďa(u)r + rôs a následne ďa(u)ra + jasoty urobili ďalšie väčšie bodové rozdiely. Toto kolo vyhrala opäť Evka Zahradníková a nahrala 954 z 985 možných bodov. Jaro Vernarský zaostal o 25 bodov a Vlado Frický sa polepšil a dal len o 39 bodov menej.

A opäť nastal čitateľský krúžok a diskusie na tému vyššie uvedenú. Zaujali ťahy ako nefuklo, židáka, motať.

V treťom kole stačilo hrať Evke Zahradníkovej na istotu, aby sa dopracovala bezpečne k titulu. Ale ona nie, musela to zdramatizovať, a to i napriek tomu, že nedala iba 3 maximá v kole, ale z toho jedno bingo, druhé v poradí, v deviatom ťahu. Prvé bingo dekanova v 6. ťahu dala, spolu s ňou ešte ďalší 4 hráči. Druhé bingo dali 19 hráči. Zaujalo slovo čedara, ktoré položil len Ivan Pastucha a stalo sa oceneným individuálnym maximom. Taktiež vtipné prepletanie sa s písmenkami a vytvorenie slova sedmoro pobavilo. V treťom kole mal prím Peter Lámer, v tesnom závese o 11 bodov nasledovaný Jozefom Porembom a tretí Jaro Vernarský strácal už viac bodov. Peter Lámer nahral 919 z 952 možných bodov. Evka Zahradníková stratila 111 bodov a skončila 7. Toto jej zaručilo najväčší pohár. Za pozornosť stál taktiež ťah Marty Fornerovej ojo + osmažte, ktorý počítač vyhodnotil ako platný a spôsobil tak podstatný rozruch vo všetkých izbách. Jaro BG Janikovič urobil rýchlu analýzu, prečo sa tak stalo, ale odpoveď nenašiel. Podrobnejšia analýza bude v blízkej budúcnosti. Tento ťah bol následne ručne anulovaný.

Záverečný príhovor začala pani Žiaková, ktorá sa v mene primátora Liptovského Hrádku poďakovala za takú hojnú účasť. Pani Žiaková skončila na 36. mieste. 31. bol ďalší domáci Miro Kiss, ktorý ešte pred turnajom odstraňoval následky prievanu, ktorý sa v týchto dňoch preháňal po Slovensku a aj vďaka nemu a jeho kolegom bol dostatok šťavy pre naše počítače. Na 26. mieste skončil Dano Brezovan z Košíc, ktorý bol ocenený za popísaný papier na tému „Prečo hrám Scrabble“. Spolu s ním bol ocenený aj Ivan Pastucha z Ružomberku. Najlepším nováčikom sa stal Niekto z východu, René Kameník na 24. mieste. 17-ročný Marcel Makovník z Veľkého Krtíša skončil na 17. mieste a zároveň si odniesol cenu za najkrkolomnejšiu cestu do LiptoHrádku, cez kopce, lesy, lúky, háje, potoky a rieky. Výnimočne sa darilo obitrom radným, Rasťo Michalka za 12., Erika Tomková za 11. a Ivan Pastucha za 9.

Peter Lámer sa po úvodných nezdaroch vyšvihol na 7. miesto. 6. skončil Miro Vaňo a 5. Jozef Poremba. Nechýbalo veľa a Vlado Frický z Bardejova mohol byť aj na debni, tesné 4. miesto.

Prvou tešiacou sa z debne bola Vierka Jambrichová z Nitry na 3. mieste. Druhý skončil Jaro Vernarský z Prešova. Víťazkou sa tak ako minulý rok stala domáca pania Evka Zahradníková. Ona si organizuje aj vyhráva svoje turnaje. No a my komparzisti jej chodíme robiť krovie. Ale snažíme sa ju zosadiť z najvyššieho piedestálu.

Tradičným spestrením turnajov a teraz už aj majstrovstiev v LiptoHrádku sú tipovacie súťaže. Hneď na úvod všetci hráči dostali papiere a mohli tipovať, kto bude vykladacím majstrom. 13-ti tipovali Evku Zahradníkovú a až percentuálna úspešnosť, tretie kritérium, rozhodlo o držiteľovi tradičných sušených pravákov – Sylvia Šnábelová si ich odviezla spolu s manželom Vilom do Košíc. Na turnaji bolo v 81 ťahoch možné nahrať 2772 bodov a Evka Zahradníková dosiahla percentuálne plnenie nad 94 % a netrafila 13 maxím.

Ďakujeme organizátorom, kolegom a kamarátom, ktorí nám pomáhali pred, počas i po turnaji s týmito Majstrovstvami, menovite Martine a Martinovi G., a dúfame, že ich priazeň nám zostane zachovaná aj nabudúce (raz ročne?). Taktiež ďakujeme riaditeľovi školy pánovi Danišovi, ktorý opäť umožnil, aby sa turnaj uskutočnil v tamojších priestoroch. Ďakujeme sponzorom, ktorí prispeli cenami pre súťažiacich a aj dvom telkám, že nás prišli točiť.

Programátor Jaro Janikovič – to je už o inom, tam to za nás vybavuje Mirka, ktorá skončila na 8. mieste.

Najbližšie nás čakajú Majstrovstvá sveta v hokeji v Blávičke a Košicoch, no a v Košicoch sa 7. mája 2011 uskutoční aj ďalší živák, na ktorý pozývajú naši Vyhodňare Dano Brezovan, Vilo Šnábel a Boris Peško. Tento turnaj je zaradený do programu Dní mesta Košice. Dievčatá z Blávičky už rezervujú lehátka do nočáku zvanom Poľana. Uvidíme, nakoľko bude rezonovať hokejová téma aj na našom turnaji.

Rasťo MiCháralka, #34, center Rady SSS