Prešov

26. marca 2011

Miesto :  Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity, ul. 17. novembra.    Mapka    Link na mapu
Čas :  registrácia od 8:30, začiatok turnaja o 9:15
Organizátor :  Jaroslav Vernarský      vernarsky@ikaro.sk      0903 766051
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do štvrtku 24.3. do polnoci.
Strava :    1.  Bravčové pliecko, lokše, červená kapusta
                 2.  Tofu restované v zemiakovej placke, červená kapusta
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Inštrukcie pre motoristov :  TU
Parkovanie (GPS súradnice) :  N48 59.390  E21 14.160
Ubytovanie :  v prípade potreby pomôže organizátor.

Rôzne : 
Bude sa hrať so šachovými hodinami.
Vecné i finančné ceny čakajú nielen na tých najlepších.
Rasťova pozvánka

HESLO TURNAJA :  
kloň živný sekt desných žníc
Z troch riešiteľov (Sylvia Šnábelová, Stano Torma, Ivan Pastucha) bola najrýchlejšia Sylvia Šnábelová. Odniesla si zaujímavú knižku.
Heslo znelo - ako ináč :   TÝŽDEŇ SLOVENSKÝCH KNIŽNÍC


1. miesto :  Peter Lámer
2. miesto :  Jaro Vernarský
3. miesto :  Tomáš Vernarský


KRÍŽOVÁ TABUĽKA       KOLÁ
            REKORDY     BINGÁ


Týždeň slovenských knižníc a Knižnice pre všetkých  

     V prvú jarnú sobotu sa dva tucty a jeden hráč dorútili do prešovskej univerzitnej knižnice, aby sa pokúsili ukoristiť finančné alebo vecné odmeny, ktoré pre nich pripravil Jaro Vernarský. Do turnaja opäť prispel aj riaditeľ knižnice Peter Halko, ktorý venoval cenu pre prvého uhádnuvšieho hesla turnaja. Knižku anagramov si odniesla Sylvia Šnábelová. Po Martine sa aj v Prešove dostali k slovu šachové hodiny, možno onedlho budú pribúdať miesta, kde sa bude hrať len s nimi. Aj minulý rok prišlo do Prešova 25 hráčov, medzi nimi aj Zbyněk Burda, ktorý si odniesol cenu pre najvzdialenejšieho účastníka, cca 500 km je vzdialenosť od neho do Prešova, ďalšou v poradí bola Majka Slezáková, ktorá to má ze Záhorí 450 km. Súťažilo sa aj o najlepšieho nováčika, Dušan Strapko a Sylvia Šnábelová boli kandidáti a ašpiranti na túto cenu.

Po čase sa ukázala na turnaji Zuzka Drusková z Bardejova, ktorá v prvom kole dostala svojho bývalého žiaka z angličtiny Vlada Frického. Darilo sa aj Gertrúde Hafičovej, ktorá chodí na turnaje len v blízkosti Bardejova, a porazila Slava Tormu ktorý chodí na turnaje len v blízkosti Prešova. Nedarilo sa dievčatám Ucháľovým, ktoré chodia na turnaj len v blízkosti Michaloviec.

Prvú päťstovku na turnaji položil Robo Staško Vladovi Frickému v druhom kole a Samko Staško prehral aj v druhom kole. Michalovské dievčatá sa úspešne približovali na pozície zaručujúce hranie s Byeom.

Po druhom kole Jaro vyhlásil ešte súťaže o slová turnaja – prvý, kto položí prešov alebo niečo súvisiace s Prešovom alebo s knihou. Prvá sa hlásila Zdenka Žákovičová, ktorá nahlásila Timku Ucháľovú, tá položila prešov s dvoma žolíkmi za 10 bodov.

Robo Staško rúcal ďalej a druhú päťstovku nakúpila Majka Slezáková, ktorá sa nečakane zjavila na treťom stole po výhrach nad Byeom a Jozefom Porembom. Zo Staškovcov vyhrali aj zvyšní dvaja členovia, Bridžit vyhrala s Ivanom (Pastuchom) a Samko s Dušanom Strapkom, ktorý zbieral skúsenosti.

Peter Lámer ťahal bez prehry, ani Jaro Vernarský ho nezastavil, ba ani nepribrzdil. V tomto kole devať súbojov skončilo rozdielom nižším ako 50 bodov, 5 zápasov dokonca 10 a menej bodov. Výnimkou bol Dano Brezovan, ktorý mal náskok vyše 200 bodov pred Majkou Slezákovou.

„Keby som toto zahral inakšie, nemusel som prehrať o 5 bodov“, vravel Vlado Frický po zápase s Rasťom Michalkom, ktorý celý zápas doťahoval Vladov náskok. Na jednotku išiel Stano Torma, ktorý dúfal v úspech proti Petrovi Lámerovi, ale neúspešne. Zaujala aj remíza v prešovsko-košickom derby medzi Vilom Šnábelom a Jozefom Porembom. Bol to štvrtinový úspech Šnábelovského klanu, keďže Sylvia sa bavila s Byeom.

V šiestom kole sa hralo pre zmenu liptovské derby a Ivan (Pastucha) dal tri päťky a cez 200 bodov Zdenke Žákovičovej. Miro Smatana si dovolil zopár námietok proti počtu bodov za ťah u Rasťa Michalku, v partii mu to nepomohlo, ale v konečnom zúčtovaní áno. O tom – potom. Počítať sa oplatí po 1 (po prvé).

Tak ako Peter Lámer čakal (skôr nečakal, čakali ostatní) na svoju prvú prehru, až traja hráči i po 6 kole mali po nula výhier, teda okrem povinných jázd s Byeom – nováčikovia a Zbyněk Burda.

V siedmom kole išiel na jednotku Vlado Frický a v ťažkom taktickom dramatickom nervydrásajúcom boji s Petrom Lámerom prehral o 4 body (L) pri celkovom súčte 672 bodov. Slabota na prvý stôl. Zuzka Drusková prehrala so Zbyňkom Burdom, ale už predtým mala výhru s Dušanom Strapkom. Bolo jasné, že Šnábelovci ponesú domov jednu cenu, teda dve ceny, keďže Sylvia už mala cenu za heslo turnaja. Druhá cena sa rysovala za najlepšieho nováčika alebo cena útechy za 25. miesto. Dušan Strapko hovoril, že v súťaži o nováčika by rád skončil na predposlednom mieste. Vo vzájomnom súboji o to predposledné nováčikovské miesto ťahal za kratšie slová.

Vyhral teda Peter Lámer bez straty kvetiniek, Jaro Vernarský skončil druhý a Tomáš Vernarský tretí. Gratulácia.

Robo Staško mal najaktívnejšie skóre a skončil 8., Bridžit skončila na peknom 10. (to sa pred nedávnom už lúčila, že na ďalšie majstrovstvá sa už neprebojuje), a Samko netradične 18.

Počítať sa oplatí po 2.: Miro Smatana a Rasťo Michalka mali rovnakého Buchholtza, takže rozhodoval rozdiel: +63 mal Miro, +62 Rasťo. Miro na 12. a Rasťo na 13. mieste. Marta Fornerová utekala na vlak zo 14. miesta a Majka Slezáková z 20. miesta. Nováčikom vidieť chýba zápasová prax, takže treba praxovať, najbližšie na živák pozývali Košičani v rámci programu dní mesta Košice 7. mája. Predtým nás ešte čaká majstrák vo vykladacov Scrabble v LiptoHrádku 9. apríla.

No a medzitým sa samozrejme tešíme na Vašu dvojpercentnú priazeň.

Príjemnú jar, predpovedám búrky.

Rasťo Iľkovič Michalka