Bratislava
Turnaj pre "-násťročných"

14. marca 2011

Miesto :  Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium, Teplická 7,  Bratislava
Čas : 
registrácia od 8:15, začiatok o 8:30
Organizátor :   Rasťo Michalka        michalka.rastislav@zsr.sk       0903 229 908
Informácie o škole :   www.smnd.sk/main
Systém hry :  švajčiarske losovanie,  6 kôl,  kombinácia: 2 minúty na ťah (35 min.) a 2 x 17.5 minút šachové hodiny

Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave a SSS organizujú turnaj v scrabble pre začínajúcich –násťročných. Zatiaľ predpokladaná účasť je hojná kopa. Na škole sa už celkom úspešne hrá anglická verzia scrabble a uvidíme, nakoľko sa u detí prejaví záujem aj o slovenčinu a akými skvostami budú trápiť svojich protihráčov a rozhodcov. Pravidlá pre turnaj budú mierne modifikované tak, aby sme stihli skončiť turnaj skôr ako neskôr.

1. miesto :  Andrea Tóthová

2. miesto :  Samo Mladý
3. miesto :  Michal Smetana


KRÍŽOVÁ TABUĽKA      KOLÁ        REKORDY


Turnaj pre "-násťročných v Blave"

     To, čo sa nikdy nepodarilo na turnajoch SSS, ani jeho konkurencii, sa stalo skutočnosťou v Škole pre mimoriadne nadané deti v Bratislave. Počet účastníkov scrabblového turnaja totiž hravo prekročil magickú hranicu 50-tku a napokon ku scrabblovniciam zasadlo až 58 hráčov.

Prvý turnaj so školákmi sme už kedysi absolvovali spolu s inou neziskovkou Poškolák, ale teraz tých súťažiacich bolo oveľa viac. Pravidlá boli modifikované, aby sa decká oboznámili s hrou/športom, ktorá/ý sa zmenila/- na bežecké súboje pri kontrole slov na počítači. Odohraných bolo 6 kôl po 30 minút a pred finálovým 6. kolom bola obedná prestávka.

Vzhľadom na vysvetľovanie pravidiel, postupov a iných neznámych skutočností sa začiatok posunul až na 9. hodinu. Hneď úvod priniesol neočakávané bežecké súboje pri kontrolách slov, avšak na rozdiel od pravidiel decká tieto slová kontrolovali aj pred samotným položením a kontrolovali slová sami sebe.

Pre súťažiacich boli pripravené ceny až do 15. miesta a bolo naozaj o čo súťažiť a bojovať. Pri súťažiacich boli stále 3–4 dospeláci, a tí sa mali stále čo obracať, aby neprišlo k nejakým nepríjemnostiam. Pre viacerých to bolo prvé hranie Scrabble proti iným hráčom, takže ešte i počas prvého kola boli potrebné určité inštrukcie. Spolu s Jankom Vavákom, ktorý našťastie mohol prísť pomôcť, sme sa postupne mohli na nich aj baviť.

Víťazkou sa stala jedna žiačka z tých mladších ročníkov, Andrea Tóthová, ktorá vyhrala všetkých 6 zápasov. Samo Mladý na druhom mieste mal najlepšieho Bucholza spomedzi 5 bodových a tretí bol Michal Smetana. V poslednom kole bojoval o celkové víťazstvo aj Jakub Ušák, nakoniec skončil až štvrtý. V štatistických ukazovateľoch sa najviac darilo Marošovi Kovaľovi, ktorý položil súperom najviac bodov celkovo a aj v kole a taktiež položil najhodnotnejšie slovo na turnaji – ľavé za 69. Najhodnotnejšie prvé slovo položili hneď dvaja hráči – Nina Viršíková za „útrob“ a Jakub Čatloš za „kôň“ dostali 36 bodov. Počas tých 174 zápasov boli zaznamenané 2 remízy a 2 kontumačné výhry, nakoľko súperi už mali iný poobedný program.

Uvidíme, ako nápad s turnajom vyhodnotí hlavný organizátor Andrej Jurík, deckám sa určite páčil a my sme si urobili ďalšie +.

Rasťo Michalka