Košice

7. mája 2011

Miesto :  budova Východoslovenskej energetiky (VSE), Mlynská 31, Košice            mapa
Čas :  registrácia od 8:30, začiatok turnaja o 9:15,  predpokladaný koniec o 16:30
Organizátor :   Daniel Brezovan, Vilo Šnábel, Boris Peško      brezovandaniel@azet.sk      0910 491 225
Prihlasovanie :  mailom na adresu organizátora alebo telefonicky do 5.5. do polnoci
Štartovné :  členovia SSS a ČAS 8 eur, nečlenovia 10 eur, všetky deti do 15 rokov a dôchodcovia 8 eur.
V štartovnom je zahrnutý obed, občerstvenie (pagáčiky), káva a nealkoholické nápoje.
Priebeh hry :  7 zápasov, šachové hodiny, 2x22 minút
Strava :
    1.  Černohorský rezeň s hranolkami
                 2.  Vyprážaný karfiol s varenými zemiakmi
Kto chce vegetariánsku stravu, nech to nezabudne uviesť. Ostatným sa objedná mäso.
Olovrant :  pizza Margherita.
Inštrukcie pre motoristov a poznámka k parkovaniuTU
Ubytovanie :  na individuálne požiadanie nájdeme.

Turnaj sa uskutoční v rámci sprievodných podujatí akcie „Dní mesta Košice“. Pre víťazov a za vyložené slová je okrem trofejí pripravených viacero vecných cien
, napríklad nedávno vydaný Slovník súčasného slovenského jazyka H-L. Špeciálnu cenu dostane aj najlepší nováčik.


1. miesto :  Peter Lámer
2. miesto :  Vierka Jambrichová
3. miesto :  Vlado Frický

KR
ÍŽOVÁ TABUĽKA       KOLÁ           REKORDY     BINGÁ


7. máj - Deň mesta Košice a deň scrabble 

Tak ako sú pre Košice začiatkom mája príznačné „Dní mesta Košice“, začína byť tradičnou súčasťou ich sprievodných akcií aj kvalifikačný scrabblový turnaj, ktorý sa konal druhýkrát. Niektorí z nás prišli trochu naľahko, stále veriac našim meteorológom a niektorí ozdobení fanúšikovskými šálmi, stále veriac našim hokejistom. Pri hre scrabble však hráči musia veriť najmä sami sebe a na tohtoročnom podujatí si prišlo opodstatnenosť viery vo svoje scrabblové schopnosti naživo vyskúšať až 40 súťažiacich (s takmer vyváženým pomerom žien a mužov 19:21), z rôznych regiónov Slovenska, od Bratislavy až po Michalovce. Neustále sa meniaci počet prihlásených nováčikov sa napokon ustálil na osmičke, pričom traja z nich merali na turnaj dlhšiu cestu z Banskej Bystrice. Z minuloročných nováčikov v Košiciach ostali hraniu naživo verní Gerda Hafičová a Vlado Frický, ktorý sa z vlaňajšieho 16. miesta (najlepší nováčik r. 2010) prebojoval v tomto roku až na stupeň víťazov.

A ako sa odvíjali samotné turnajové zápasy? V prvom kole sa spravidla častejšie objavujú výraznejšie bodové rozdiely medzi súpermi a nebolo tomu inak ani teraz, keď padli aj dve trojstovky v rozdieloch skóre pri hrách Nora Lančariča a Evky Zahradníkovej s nováčikmi. Nováčikovia však z 1. kola neodišli naprázdno, keď vo svojom prvom ťahu vyložil Karol Špes ako prvý slovo „dóm“, zvolené pre tematickú súťaž podľa dominanty košického námestia Dómu svätej Alžbety. Do Starej Ľubovne si zaň odniesol umeleckú grafiku s vyobrazením tejto katedrály. V druhom kole začala Evka Zahradníková impozantným prvoťahovým bingom proti Zdenke Žákovičovej, ktorá si vtedy asi pomyslela, že k jej víťazstvu už asi „nedôjde“. Potom však zabojovala a hra sa nakoniec skončila 21-bodovým rozdielom v prospech Evky. V tomto kole padlo aj najviac stovkových ťahov, ktoré okrem Evkinho binga položili aj Ivan Pastucha („klepnite“) a Vierka Jambrichová („jaseňmi“). Po dueli medzi Ivanom Pastuchom a Vilom Štrelingerom zívali partiáre trochu prázdnotou kvôli dokopy 27 zapísaným ťahom, prázdnotou sa však vonkoncom nevyznačovali vyložené slová, keď sa hráčom podarilo vykúzliť viacero siahodlhých výrazov vrátane 3 bíng, s rekordným spoločným skóre pre celý turnaj - 983.

Predobedňajší útlm v 3. a 4. kole sa asi trocha začína na súťažiacich prejavovať a počet bíng aj ich hodnota mierne klesajú. To však neplatí pre Peťa Lámera a Vierku Jambrichovú, ktorí naďalej valcujú súperov a udržujú si čisté konto, a my ostatní sme zvedaví na ich spoločný duel v piatom kole, po obede v blízkej reštaurácii. Hra bola až do 29. ťahu vyrovnaná s jedným bingom na oboch stranách, koncovka už lepšie vyšla Peťovi Lámerovi. Peter však zaváhal v šiestom kole s Norom Lančaričom a Vierka úspešne bodovala naďalej, celkové víťazstvo jej však napokon tesne ušlo o Buchholza. Na treťom mieste v turnaji skončil Vlado Frický, ktorý zároveň vytvoril aj neoficiálny rekord turnaja v kategórii, nazvanej v českej asociácii „šplhoun“. Svoje screlo si počas košického turnaja vďaka piatim výhram s kvalitnými súpermi vylepšil o 112 bodov. 

Lajči Diószegi dobre načasoval formu (na rozdiel od našich hokejistov), keď si svoj najlepší ťah odložil na živý turnaj a tento predčil aj jeho najlepší ťah z internetovej herne. Za svoj husársky kúsok pri vyložení slova „DORÁBAN(Ú)“ cez 9S dostal veľkú tortu, dorábanú v piatok večer u najznámejšieho košického cukrára Ramiho. Týmto ťahom za 194 bodov otočil vývoj v hre 6. kola s Jožom Mrázom, pričom hodnota ťahu sa vyšvihla na 5.-6. miesto v globálnych historických rekordov turnajov spolku. Do análov rekordov sa taktiež zapíše vyššie spomínaný výkon 617 bodov Nora Lančariča v 1. kole (historicky 20. miesto v najvyššom skóre jednotlivca).

Najlepším nováčikom sa stala Monika Piskláková z Banskej Bystrice, ktorá si počínala ako skúsená harcovníčka a po viacerých skvelých partiách obsadila v početnom hráčskom poli veľmi pekné 17. miesto. Okrem trofeje pre najlepšieho nováčika si sladkosť víťazstva mohla vychutnať aj tokajskou medovinou ako dodatkovou cenou. Jej dcérka nám všetkým držala palce, neúnavne stláčala šachové hodiny podľa náhodného hráčskeho a časového výberu a želala si, aby sme všetci vyhrali. To však nie je možné a víťazom sa stal len jeden hráč, Peter Lámer. My sme spokojní, že nový Slovník súčasného slovenského jazyka H-L je v tých správnych rukách. Dano Brezovan si aj vďaka dobrému finišu s dvoma výhrami v posledných kolách odniesol z turnaja poukážku na obed pre 2 osoby v neďalekom penzióne Chrysso, venovanú najlepšie umiestnenému Košičanovi. Vierka s Norom zbalili scrabblovský kufor a srdečne nás pozvali na turnaj do Nitry, na ktorý sa už  teraz tešíme.

Ešte zopár zaujímavých slov vybraných z partiárov: nadžgaj, garmonde, holíča, hobeľ, oplanovi, faunovo, neobmäkni, solitéra, pavéza.

Ďakujeme sponzorom: Magistrátu mesta Košice za finančnú podporu turnaja, cukrárni AIDA, ktorá venovala sladkú odmenu, majiteľovi penziónu Chrysso za poukážku na obed v hodnote 25 € a krásnej darkyni za voňavé darčeky pre prvých troch umiestnených, ktorá chcela zostať v anonymite.

 Na záver by som sa v mene organizátorov chcela poďakovať všetkým účastníkom, ktorí nám ochotne pomohli aj v prípade nepredvídateľných komplikácií so softvérovým zabezpečením turnaja a pomohli s plynulým priebehom podujatia: Jaro a Mišo Vernarskí, Ivan Pastucha, Ivan Brodenec a viacerí ďalší. Marte Fornerovej ďakujeme za vybranie štartovného. Veľmi si vašu pomoc vážime. 

Sylvia