LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

5.10.-6.10. 2019

 

21. MSR v scrabble


   V prvý októbrový víkend zamierili kroky scrabblistov z celého Slovenska (ba aj zo zahraničia) opäť do hotela Klar v Liptovskom Mikuláši, aby tu 32 najlepších hráčov zavŕšilo sezónu na 21. Majstrovstvách Slovenska a ďalších 14 hráčov si prišlo zahrať na 6. paralelných Majstrovstvách Slovenska. Premiéru na majstrovstvách si v A kategórii odbili Martin Sliš a Alex Udvardy a úplný debut zažili Dano Mojžiš a Miro Štrba, v béčku mohli atmosféru majstrovstiev po prvýkrát nasať Janka Mojžišová a Katka Vaváková a úplnú premiéru na súťažnom turnaji si zaknihovala Anka Černinská. Na úvod sa predseda spolku Ivan Pastucha prihovoril motivačným listom prítomným scrabblistom. Jeho veršovaný príhovor si môžete prečítať, keď kliknete hore na link Príhovor.

   V prvom kole po piatich rokoch vyhral na prvom stole najvyššie nasadený hráč Patrik Pinter, keď nedal šancu Rasťovi Michalkovi a zdolal ho vyše dvestobodovým rozdielom. Len bod do dvestobodového rozdielu chýbal Peťovi Lámerovi v partii s Danom Brezovanom, k čomu Peťovi pomohli aj tri bingá. Z nasadených hráčov neuspela Evka Zahradníková proti Dáši Jančurovej, Mirka Janikovičová o jediný bodík podľahla Kaji Nemčokovej, Trudy Vilner nestačila na Soňu Jackovú a Ivo Brodenec na Dana Mojžiša.
   V druhom kole neuspel z nasadených hráčov Jaro Vernarský proti Jankovi Milanovi a Dáša si pripísala ďalší cenný skalp, keď zdolala Ivana Pastuchu. Rasťo si napravil chuť, keď tentokrát zdolal Eriku Ferčíkovú o 311 bodov, čo bolo najviac na turnaji. Trudy si pripísala druhú prehru, keď nestačila na Renku Janovskú.
   V treťom kole utŕžil Patrik na prvom stole takmer dvesto bodovú prehru od Jožka Gajdoša najmä vďaka štyrom Jožkovým bingám. Okrem Jožka zostali bez prehry Mišo Ivan po výhre nad Peťom L., Janko, ktorý zdolal nováčika na Majstrovstvách Mira Štrbu a Majo Šimko, ktorý pribrzdil ťaženie Dáše.
   Po štvrtom kole ostali neporazení Majo po výhre nad Mišom a Jožko G., ktorý zdolal Janka. Tretie výhry si pripísali Patrik, Jaro, Peťo L., Miro, Dano M. a Ivan P. , ktorý o vyše dvesto bodov zdolal Majku Slezákovú. Ešte vyšším rozdielom o 260 bodov to schytala Ivka Chrobáková od Rasťa.
   Po piatom kole zostal na čele nezdolaný Majo, keď si poradil aj s Jožkom G. O bod za Majom bola pätica štvorbodových Jožko G., Mišo, Peťo L., Miro a Ivan P. Na opačnom konci si prvú výhru pripísal Peťo Matejovie, keď o vyše dvesto bodov zdolal Alexa Udvardyho. A o vyše dvesto bodov to schytal aj Ivan B. od Renky.
   Aj po šiestom kole si Majo udržal neporaziteľnosť, keď si poradil s Peťom L. V ďalších zápasoch na predných stoloch vyhral Miro nad Jožkom G., Ivan P. zdolal svojho menovca Miša Ivana a Janko prehral s Patrikom. Jožko Poremba vyložil v tomto kole najhodnotnejší ťah OMIETNEM za 140 bodov.
   V siedmom kole došlo aj na Maja, keď schytal poriadnu nakladačku o 267 bodov od Mira Štrbu. Miro v tejto partie nahral 598 bodov, čo bolo najviac na turnaji. Keďže Ivan vyhral nad Patrikom, na čele bola po siedmom kole trojica šesťbodových Majo, Miro a Ivan. Jožko G. vyložil tri bingá Peťovi L. a spolu s Evkou a Mirkou bol bod za vedúcou trojicou. Na opačnom konci si Alex pripísal prvú výhru keď zdolal Majku S.
   V poslednom sobotnom kole sa Majo vrátil na víťaznú vlnu a tentokrát on naložil o vyše dvesto bodov Ivanovi. Podobný kúsok sa v tomto kole podaril aj Jarovi v partii s Kajou Nemčokovou. Miro podľahol Evke a Jožko G. zdolal Mirku. Po prvom dni teda viedol Majo so siedmimi bodmi a keďže v takejto situácii bol v minulosti už dvakrát (raz dokonca viedol s plným počtom bodov), čakalo sa či sa mu na tretí pokus konečne podarí pretaviť toto postavenie v medailu. Za ním boli so šiestimi bodmi štvorica Miro, Evka, Ivan P. a Jožko G a ďalších šesť hráčov s piatimi bodmi ešte nebolo bez šance na titul, a teoretická šanca na medailu bola ešte aj pre štvorbodových.

   V deviatom (prvom nedeľnom) kole Majo prehral s Evkou, Ivan P. prehral s Mirom a Jožko G. s Jarom. Peťo L. a Jožko P., ktorí mali po prvom dni na svojom konte po štyri body, začali svoje spanilé stíhacie nedeľné jazdy. Po tomto kole bola na čele trojica Majo, Miro a Evka so siedmimi bodmi, o bod menej mali Ivan P., Jožko G., Mišo, Mirka a Jaro.
   Desiate kolo bolo najvyrovnanejšie a prinieslo až tri partie, v ktorých to skončilo rozdielom jediného bodu – Majo si takto poradil s Mirkou, Trudy s Patrikom a Dano B. s Rasťom, a to ešte Soňa zdolala Alexa o body dva. Z vedúcej trojky nezaváhal nik, keď Miro zdolal Miša a Evka Jožka G. Ivan zdolal Jara a tak za vedúcim osembodovým triom Majo, Miro a Evka zaostával o jeden bod Ivan P. a o dva body ďalších sedem hráčov.
   V jedenástom kole Evka porazila Ivana P. a Miro vyhral nad Trudy. Trudy to okomentovala, že napriek prehre sa cíti ako po terapii, keďže z jej súpera počas partie vyžaroval až blahodarný pokoj. Zaváhal však Majo, keď prehral s Jožkom P. o 6 bodov partiu, v ktorej chlapci nahrali 992 bodov. Mišo zdolal Jara a Peťo L. Mirku. Dve kolá pred koncom bolo na čele s deviatimi bodmi duo Miro a Evka, o bod za nimi Majo a za nimi pätica sedembodových Ivan P., Mišo, Peťo L., Jožko P. a Dáša.
   V predposlednom kole zaváhala Evka a prehrala s Peťom L. Naopak nezaváhal Miro a zdolal Dášu a boja o titul sa nevzdal ani Majo, ktorý porazil Jara. Šancu na medailu ešte živil Jožko P., ktorý zdolal Ivana, naopak pre Miša táto zhasla po prehre s Erikou T. V tejto partii padla aj tisícka – Mišo s Erikou nahrali 1052 bodov, ale až 1063 bodov v tomto kole nahrali Jožko Gajdoš a Martin Sliš, Jožko pritom opäť nasúkal tri bingá. Pred posledným kolom viedol Miro s desiatimi bodmi o bod pred Evkou a Majom a za nimi boli s ôsmimi bodmi Peťo L. a Jožko P.
   V poslednom trinástom kole ponúkol Miro šancu svojim prenasledovateľom, keď prehral s Peťom L., ale ani Evka, ktorá prehrala s Jožkom P., ani Majo, ktorý prehral s Erikou T. ju nevyužili.

   Pri svojej premiére na Majstrovstvách sa majstrom Slovenska za rok 2019 stal s desiatimi bodmi Miro Štrba. Miro po posledných dvoch kvalifikačných turnajoch, kde skončil tretí a druhý, vygradoval formu v ten správny okamih. Druhý Majo Šimko na tretí pokus konečne premenil vedenie po prvom dni na prvú medailu z majstrovstiev, k čomu mu stačili dve nedeľné výhry a celkovo deväť bodov. Tretí Peťo Lámer vyhral v nedeľu všetky partie a vyšvihol sa až na stupne víťazov. Pre Peťa je to už šiesta medaila z majstrovstiev, pričom z každého druhu má po dva kusy. Štvrtá Evka Zahradníková sa poslednou prehrou pripravila nielen o titul, ale i o medailu a musela sa uspokojiť len so zemiakovou. Jožko Poremba vyhral posledných šesť partií a s deviatimi bodmi to vytiahol až na piate miesto. Do prvej desiatky sa s ôsmimi bodmi dostali ešte Mišo Ivan, Ivan Pastucha, Mirka Janikovičová a Erika Tomková a so siedmimi bodmi uzatvárala desiatku Dáša Jančurová.

   V B-kategórii na tzv. 6. paralelných Majstrovstvách Slovenska hralo 14 hráčov. Pôvodný zámer, aby si v 13 kolách zahral každý s každým, sme museli zmeniť, keďže sme na začiatku nesprávne zadali do Swiss perfectu švajčiarsky systém a po 11. kole už počítač nedokázal prideliť každému hráčovi súpera. V posledných dvoch kolách si teda hráči zahrali nesúťažne a v platnosti zostali výsledky po jedenástich kolách. Turnaj suverénne ovládol Tomáš Smoliga, keď vyhral všetky partie a po roku zopakoval svoj triumf. Keďže to bol len jeho druhý turnaj, Tomáš sa môže pýšiť unikátnou bilanciou – čo turnaj, to víťazstvo. O ďalšie medaily sa s ôsmimi bodmi podelili hráči, ktorí mali premiéru v B-kategórii MSR. Katka Vaváková pri svojom debute na MS získala striebro, Miro Vaňo, ktorý vynechal celú sezónu, bral bronz a nepopulárna zemiaková medaila zostala pre Maja Kolena. Ďalší nováčik na majstrovstvách, Janka Mojžišová dosiahla hneď v prvej partii úctyhodný výkon 645 bodov a najlepší ťah celých majstrovstiev – bingo cez deväťnásobok STERILNÉ za 185 bodov.

   Majstrovstvá Slovenska boli zároveň súčasťou Pribinovho pohára, do ktorého sa zaratúvali ešte výsledky z turnajov v Lehote a v Novej Bani. Víťazom Pribinovho pohára sa stal Patrik Pinter pred Evou Zahradníkovou a Erikou Tomkovou.

   O Slovenský pohár bojovalo pred majstrovstvami ešte 6 hráčov. Svoj tesný náskok si ustrážila Evka Zahradníková a získala premiérovo túto trofej. Za ňou skončili Patrik Pinter a Jaro Vernarský.

   V súťaži Bingostar – o hráča, ktorý v sezóne položí najviac bíng, vyhral Ivan Pastucha. Ivan absolvoval všetky kvalifikačné turnaje, pričom v 111 partiách vyložil 110 bíng. Za ním v tejto súťaži skončili Jožko Gajdoš a Jožko Poremba.

   Ivan Pastucha vyhral aj tradičnú tipovaciu súťaž, keď zo šiestich medailistov A i B kategórie trafil presne umiestnenia troch medailistov a ďalšiemu medailistovi prisúdil len nesprávne poradie.

   Poďakovanie patrí hotelu Klar, ktorý nám aj tento rok vyšiel maximálne v ústrety a poskytol výborné podmienky pre organizáciu Majstrovstiev. Ďakujeme Nitrianskemu samosprávnemu kraju za podporu Majstrovstiev v rámci Pribinovho pohára. Ďalej sa chcem poďakovať Evke za celkovú organizáciu majstrovstiev, Mirovi Kissovi za dovoz minerálky a scrabblovníc, Peťovi Matejovie za ovocie, Majke Ponickej a Trudy za vynikajúce koláče, asistentom Monike a Jankovi, ako aj všetkým zúčastneným, ktorí prispeli k zdarnému priebehu Majstrovstiev. Taktiež ďakujem všetkým organizátorom turnajov v uplynulej sezóne a všetkým, ktorí akokoľvek pomáhali pri ich organizácii.

   Dovidenia o rok v Mikuláši a ešte skôr na turnajoch v novej sezóne.

      Ivan Pastucha