SLOVENSKÁ ĽUPČA

3. augusta 2019

 

Turnaj pod Ľupčianskym hradom


     Prvá augustová sobota je zvyčajne vyčlenená turnaju na Horehroní, kde sú najkrajšie stromy. Tak tomu bolo aj 3.8.2019, keď na scrabblové randevú do Slovenskej Ľupče prišlo 32 hráčov a 1 pomocníčka. V základnej škole pomenovanej po miestnom rodákovi Samovi Cambelovi (-Kosorkinovi) sa tak mohol odohrať ďalší diel strhujúcich súbojov o nekonečnú slávu, kvalifikačné body a (ne)zabudnuteľné spomienky, každí podľa svojich gúst.

      Úvodné kolo prinieslo rekordný súčet v zápase Mira Štrbu a Bridžit Staškovej (1 023 b) a rekordný rozdiel v zápase Mirky Janikovičovej a Sone Jackovej (297 b). Taktiež prišlo k pár prekvapeniam na úkor vyššie nasadených súperov (R. Michalka, E. Tomková, J. Milan), keď na nich vyzreli tabuľkovo nižší súperi (E. Horňáková, I. Chrobáková, A. Udvardy). Druhé kolo prinieslo remízu v zápase Paťa Pintera a Ivana Brodenca. V treťom kole domáca Anka Majerová tesne o bod prehrala s Majkou Ponickou, ktorá si už dávnejšie poistila postup na majstrovstvá a teraz by sa rada aj zúčastnila, nakoľko minulý rok ako 32. postupujúca pustila miestenku. Pred obedom prebehlo ešte jedno kolo, ktorom Evka Zahradníková a Paťo Pinter nahrali 1000+ bodov.

      Obedná prestávka spojená s vychádzkou bola príjemným spestrením, málokedy býva možnosť sa poprechádzať po mieste konania, ak práve účastník turnaja nehrá s Bajom. Cestou nazad sa pár účastníkov ešte zastavilo na zmrzku a pokračovalo sa 5. kolom.

      Paťo Pinter si povyberal z mieška správne kombinácie písmen a 4x obdaril Ivetu Zaťovičovú bingami za 320 bodov, pričom rozdiel sa blížil tomu rekordnému z prvého kola, taktiež to bol 1000+ zápas. Ostatné zápasy po obede už boli také tradičné: hore sa to mlelo o pozície na debni alebo v jej blízkosti, v strede sa podaktorí tzv. favoriti konečne prebudili a dobiehali stratené, a dole prebiehal boj ako nehrať na poslednom stole.

      V 6. kole Ivanovi Pastuchovi umožnilo v prvom ťahu ná(d)ejať (za 98 bodov) sa na dobrý výsledok proti Petrovi Lámerovi, ale v konečnom súčte, odpise a prípise z toho bola len prehra o 9 bodov.

      V poslednom kole Ľupčianskeho turnaja Zuzana Furíková sa nevhodné námietky prišla o -5 bodov a Evka Horňáková vyhrala o 1 bod. Janka Jalčová sa pokúsila 3 bingami napodobiť Paťa Pintera a vyhrala nad Rudym Kooijmanom. Súboj poslednej a predposlednej v abecednom zozname (s diakritikou) priniesol výhru o 4 body tej predposlednej.

      Ako býva zvykom, ak sa neaktualizujú niektoré doplňujúce kritériá na poradí, po poslednom kole býva všetko jasné. Najväčšiu porciu kvalifikačných bodov si uchmatli tí, ktorí ich už ani nepotrebujú, vyhral Peter Lámer, druhý sa umiestnil Paťo Pinter (ten ich nepotrebuje vôbec) a tretia bola Evka Zahradníková.

      Na ďalší turnaj do Popradu vo štvrtok 75. výročia SNP pozval Jaro Vernarský, a po tomto turnaji bude nasledovať premiérovo zápolenie v Novej Bani.

      Poďakovanie za usporiadanie patrí Anke Majerovej, ktorá najprv zaistila náhradné miesto za pôvodne plánované, a neskôr aj miestnosť za pôvodne plánovanú. Výsledkový a štatistický servis zabezpečila Mirka Pavlová, tiež ďakujem. No a dobroty doniesli BaBy z Tatranskej ulice Majka Ponická a Ivka Chrobáková, a keďže sa všetky zjedli, väčšie poďakovanie netreba.

     Nabudúce teda povstaneme.

        Rasťo Michalka