ŠTÚROVO

6. januára 2016

ponuka:

 

Také po prvý... zo Štúrova


... tak ako sme ešte do Bardejova nemali turnaj v utorok, tak ani v stredu, vždy je všetko prvý raz. Tak aj do Štúrova sme prišli po prvý raz. Prvý raz sme mali turnaj tak na začiatku roku. A predtým týždeň sme tak smutne ukončili rok, a vlastne i ten ďalší smutne začali. Tiež po prvý raz. Správa o náhlom úmrtí Janky Rezníkovej nás nepríjemne zastihla a ako to v takýchto prípadoch býva, vo vzduchu ostala visieť nezodpovedaná otázka „Prečo?“. Spojili sme sa s druhou partiou v Demänovej, ktorá sa stretla na Memoriáli JR a spoločne telemostom si ju uctili minútou ticha. Ako zvyknem fandiť nováčikom a aj ma tešia ich úspešné vystúpenia, tak ma potešilo Jankine nielen 12. miesto na nabitom turnaji v Liskovej, jej treťom, ale najmä jej výhry nad bývalými majstrami Zdenkou a Paľom Borošom, i nad Mirom Vaňom. Nanešťastie si už s nami nezahrá.

V Štúrove sme tak išli zodpovedať iné, jednoduchšie otázky. Čo mal Štúr so Štúrovom? Ktoré rieky sa tu vlievajú do Dunaja? Koľko schodov vedie hore na baziliku?

V hoteli Thermal s výhľadom na Ostrihomskú baziliku sa zišlo 30 hráčov. Temer polovica došla už o deň skôr, a využila možnosti, ktoré areál Vadaš ponúka – bazény, sauny, wečerné velnes. Paťo Pinter, Mirka J., Erika Tomková a Majka Slezáková prišli už doobeda a vybrali sa pešo do Ostrihomu a spočítať tie schody. Tento výlet zmohol Majku natoľko, že bola v stredu neškodná. Ja som sa v saune stretol s Džonym a Monikou, ktorá nebola rozhodnutá hrať, ale presvedčil som ju. Džony porobil obrázky počas turnaja, tú spoločnú som urobil ja s jeho aparátom.

Na úvod boli pripomenuté pravidlá pre hráčov, formou desatora, pre niektorých akoby hrach na stenu hádzal.

V prvom kole zaujal bingotkáč Marián Koleno, ktorý Vierke Jambrichovej nasúkal 3 slová ocenené bonusom 50 bodov. V jeho prípade nič nezvyčajné. Takýmto postupným spôsobom natkal počas turnaja 10 bíng, s jedným sa i cez stovku prehupol. Evka Ďurechová položila Renke Janovskej 2, ale na výhru to nestačilo, až v druhom kole iné 2 jej stačili na výhru nad Marcelom Makovníkom. V druhom kole sa Saška Krivdová a Jozef Poremba  doodpisovali až k remíze.

V treťom kole Paťo Pinter rozobral Renku Janovskú na drobné a bol z toho rozdielová výhra turnaja. To Evka Ď. dostala odo mňa neplatné bingo, slovo, ktoré sa bežne používa, potom ešte jeden podobný nezmysel a prehrala.

Po obede sa stretli na 15. stole (f)Erika Ferčíková a Majka, ktoré ešte nevyhrali. Majka sa svojej výhry dočkala až v nasledujúcom kole. V šiestom kole sa stretli mamka Anka a Saška. Saška bola počas turnaja nabádaná k častejšiemu užívaniu horkého nápoja a nesprávne vyhodnotila záver.

Pred záverečným kolom každý už mal i výhru, i prehru. Stretli sa Alexander a Alexandra. Tí si povedali, načo sú nám hodiny a preťahovali sa ešte taký tucet minút po ostatnom ukončenom zápase. Paťo víťazstvom nad Jozefom osamel na čele a vyhral. Vierka porazila Slava Kohútika, Mirka prehrala s Norom Lančaričom, a Vierka až lepším skóre o 38 bodov odsunula Mirku na tretie miesto. Miro Vaňo uháňal zo 4. miesta na stanicu na vlak spolu s Jozefom Porembom na 7. mieste, ktorý bingom  nevídané v poslednom kole ašpiroval na ťah turnaja. O 4. výhru som tuho bojoval s mamkou Ankou. Tesné od začiatku, nikto sa nechcel tomu druhému otvoriť. Až som musel Anku nalákať na prázdne sľuby, vtedy sa mi otvorila a šup jej ho tam: dopravu(j), 158, a ešte mi to tie písmenka za 24 ponúkla na odpis. No neber, nevieš, či sa na skóre nezídu.

Porozdávali sme si nejaké kalendáre a diáre na tento rok, knihy zostavšie z Bratislavy a ďalšie drobnosti. Pojedli koláče, ktoré doniesli či Marta, Anka, Saška, ovocie od Evky, dopili bylinkový nápoj od (f)Eriky. No a Bystričanom nasľubovali, že 23.1.2016 už padne tá päťdesiatka.

Rastyo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Desatoro hráča na turnaji

  1. Nebudeš mať zapnuté zvonenie na mobile.
  2. Nebudeš rečniť počas vyhlasovania výsledkov a súperov v nasledujúcom kole.
  3. Nebudeš nazerať do mieška, nakoľko tento držíš vo výške svojich očí. Hornú hranu.
  4. Nebudeš mať v zásobníku viac ako sedem písmen. A ak áno, tak vyzveš súpera, nech ti počet zredukuje stanoveným spôsobom.
  5. Nebudeš spočítavať nahlas medzisúčet svojho ťahu bodov všetkých vytvorených slov, hlavných i pobočných, iba to ten celkový povieš.
  6. Nezabudneš za žolíka písmeno zahlásiť.
  7. Nebudeš šponovať svoj čas do krajnosti, 22 minút je všetko čo máš, potom padla. Vlajka.
  8. Nezabudneš všetko zaznamenávať do partiára, bingá krúžkuješ.
  9. Nevztiahneš ruku na súpera svojho, nebudeš naňho nepekne zazerať, nebudeš vydávať nemiestne pripomienky a nevhodne sa k nemu správať, nabádať ho na nekalú činnosť, lebo ťa postihne trest rozhodcov.
  10. Nebudeš rušiť hráčov pri okolitých stoloch, ni cez partiu, ni keď skončíš.

(11.) Nebudeš fajčiť vo vnútorných priestoroch, zato však s kalíškom ponúkneš okolostojacich. A neodmietneš ponúkaný kalíšok.

V mene Swiss Perfecta, i El Siňa, i rozhodcu. Bingo.
Scrabble sláva.