BARDEJOV

30. mája 2015

ponuka:

 

Poslednú májovú sobotu sme si dali stretnutie v Bardejove, čím sme uzavreli sériu turnajov na východe našej republiky. Do poľsko-slovenského domu prišlo tentokrát 34 hráčov, čo je zatiaľ najviac v histórii bardejovského turnaja. Hojná účasť samozrejme potešila, a takisto sme sa potešili ďalším dvom novým hráčom – v Bardejove mali premiéru Marcel Fiala a Janka Jarinová. Organizátori Vlado Frický a Trudy Vilner sa postarali, aby hráčom nič nechýbalo a najmä vynikajúce Trudine koláče pripravené na všakovaké spôsoby (slivkové, marhuľové, kapustové, zemiakové, ...) zožali patričný ohlas a prítomní sa zhodli, že už len kvôli nim sa oplatí prísť do Bardejova aj nabudúce.

Najviac sa darilo hráčovi, ktorý meral na turnaj najdlhšiu cestu. Miro Vaňo si poradil so všetkými súpermi a bez straty zaslúžene triumfoval. Nadviazal na svoje víťazstvo z Prešova, zaknihoval celkovo ôsmy turnajový triumf a zdá sa že už nadobro prekonal hernú krízu zo začiatku roka. Druhý skončil domáci Vlado Frický, keď prehral iba s Mirom. Pre Vlada je to celkovo šieste medailové umiestnenie, no najviac sa zrejme potešil získaným bodom do kvalifikácie, ktorých mal dosiaľ len 5. Najlepšia z hráčov s piatimi výhrami skončila Sylvia Šnábelová. Sylvia prehrala len s Mirom a Vladom a do zlatej tabuľky si zapísala druhý bronz. Na ďalších miestach sa umiestnili takisto päťbodoví – Ivan Pastucha, Jožko Poremba, Vilo Šnábel a pre niekoho možno prekvapujúco Erika Likavcová.

Zaevidovali sme aj niekoľko zaujímavých rekordov. Hneď v prvom kole nahral Jožko Mráz v partii s Luckou Vierikovou 682 bodov, čím len o jediný bodík zaostal za absolútnym evidovaným rekordom a do rekordných tabuliek sa zapísal aj výhrou o 399 bodov. Ďalší zápis do globálnych rekordov zaznamenala Evka Zahradníková, ktorá v poslednom kole položila bingo cez deväťnásobok VÝROBNEJ za 194 bodov. Partia s najvyšším spoločným skóre 994 bodov medzi Erikou Likavcovou a Peťom Skalkom v poslednom kole bola zároveň najtesnejšou a skončila sa Peťovou prehrou o dva body.
Atmosféru turnaja trochu okorenila situácia v poslednom kole, keď jedna dvojica v polovici partie zistila, že im z mieška ťahajú písmenká aj hráči zo susedného stola. Je to pre nás podnet, hľadať riešenia ako tomu v budúcnosti zabrániť. 

Bardejovský turnaj bol zároveň posledným v rámci východoslovenského turné o Hviezdu východu. Pred týmto turnajom boli hlavní ašpiranti na toto ocenenie Jaro Vernarský a Ivan Pastucha. Jaro však svoje dvojbodové vedenie neudržal, keďže obsadil 11.miesto. Zvíťazil Ivan Pastucha, ktorý k tretiemu miestu z Prešova a druhému z Košíc pridal štvrté miesto v Bardejove. Treba však dodať, že mu k tomu pomohla aj srnka, ktorá skočila Mirovi Vaňovi pred auto pri ceste na košický turnaj a znemožnila mu tak účasť na tomto turnaji, lebo Miro ostatné dva turnaje na východe vyhral.      

Ďakujem Vladovi a Trudy za výbornú organizáciu turnaja a už teraz sa tešíme na to čo nám o rok pripravia a Trudy napečie. Najbližšie zostávame na severe, ale presúvame sa na západ, premiérovo sa stretneme v Dolnom Kubíne.

     
Ivan Pastucha