TATRANSKÁ ŠTRBA

18. januára 2020

 

Po prvýkrát v Tatranskej Štrbe


   Od 18.1.2020 je už aj (Tatranská) Štrba na mape slovenského Scrabble. Všetko snáď bolo povedané (vrátane toho, že Tatranská Štrba je len časť Štrby, pozn.red. pre priebežne druhú bingostar). Preto sa obmedzím na minimum, a namiesto vlastnej tvorby ponúkam Inverziu citov od Dana Brezovana, v plnom znení bez úprav.

   Ako organizátor ĎAKUJEM všetkým, ktorí sa rozhodli zúčastniť, vy všetci ste prispeli k vydarenej akcii. Je mi ľúto a pozdravujem špeciálne tých, ktorým účasť zmarila len choroba. Okrem Domu seniorov, ktorému sme ďakovali na mieste a niektorí z vás aj individuálne, chcem poďakovať všetkým, ktorí mi pomohli pri organizácii turnaja, najmä: Majo Koleno, Ivan Pastucha, Paťo Pinter, Erika Tomková, Evka Záhradníková, Vilo Furík, Majo Šimko, Janka Jalčová a Peťo Matejovie.

   GRATULUJEM víťazom - Jarovi Vernarskému k prvému, Mirke Janikovičovej k druhému, ale špeciálne Danovi Brezovanovi k 3.miestu v turnaji. A víťazom doplnkových súťaží - Jožkovi Gajdošovi ako najmotornejšiemu scrabblistovi dňa a Danovi Mojžišovi za najtatranskejšie slovo (“javorina”). Teším sa z účasti nováčikov Betky Chmelárovej a Mira Heska, ale aj účasti Skalkovcov po dlhšej dobe a všetkých ostatných, samozrejme. Najmä Miro Hesko, to bola vec…

   Namiesto Mira Štrbu prišiel Miro zo Štrby (© majsterka SR 2009) Na turnaji sme mali majstrov SR v Scrabble za posledných 8 rokov, s výnimkou úradujúceho majstra Mira Štrbu. Aká to irónia, že práve Štrbu som do Štrby nedostal. Zato ráno pred turnajom príde za mnou neznámy človek, že by chcel hrať. “Hral si to už?” pýtam sa. “Takto súťažne nie, len doma s deťmi. Ale to nevadí, zvyknem si. Hral som takto už aj šach,” odvetil pohotovo Miro Hesko zo Štrby. Slovo do bitky, ako sa na Tatranca patrí. Miro tak “zaokrúhlil” počet hráčov na párnych 38 a “bajo” sa musel porúčať. Nesmútil nikto.

   Čo sa odohralo na scrabblovniciach? Paťo si pri spracúvaní výsledkov všimol napríklad, že: v prvom kole boli položené hneď dva 9-násobky (Ivan, Jalčová), potom už v ďalšom priebehu žiaden; hodnoty bíng v partii Gajdoš - Brezovan (6. kolo): 106, 104 a 99; až 5 hráčov (Furík, Gajdoš, Koleno, Mojžiš, Slezáková) položilo v turnaji viac bíng, ako mali v turnaji žolíkov. Všetko ostatné nájdete tam, kde vždy ;)

      Mišo

Inverzia citov


   Dobrý deň pán Hyben. Som účastníkom sobotňajšieho turnaja v scrabble, ktorý sa konal vo Vašom zariadení. Včera som sa myšlienkami k tomu turnaju vracal a dnes ráno som zistil, že Vám musím napísať tento list. Som vo veku, keď si už môžem dovoliť hodnotiť a bilancovať, čo som už prežil. Zažil som úspechy, neúspechy, stresy, fajčím, pijem alkohol, stravujem sa nezdravo, cholesterol, hypertenzia, moje srdce nemá u mňa na ružiach ustlané. Napriek tomu stále pre mňa pracuje :-) Takže keď niečo odo mňa chce, tak mu vyhoviem. Teraz chce prehovoriť, tak vedzte, že tento list píšem srdcom.

   V tomto období sa často hovorí o inverzii počasia. Na diaľnici je počasie ponuré a sychravé a v Tatranskej Štrbe je slnečné a jasné. Dá sa to jednoducho vysvetliť, zákonmi fyziky. Dom seniorov je miesto, kde chodia ľudia stráviť svoju jeseň života. Tak sa dá očakávať niečo nostalgické, možno až smutné. A dole, pod diaľnicou kypí život. U Vás to neplatí. Aj tu platí inverzia, ale tú už by som termomechanikou nevysvetlil. Tu treba cit. Pod diaľnicou sa ľudia pachtia za kariérou, majú obavy zo straty zamestnania, splácajú hypotéky, sú sklamaní z politickej scény...Vám sa podarilo vytvoriť jeden nádherný mikrosvet. Keď som ráno vošiel do budovy, privítal ma úsmev. Nie profesionály, silený úsmev znudenej recepečnej, ale prirodzený, teplý, ľudský. Prerušil som rozhovor pani recepčnej s Vašim klientom a kým mi prišiel výťah, zachytil som rozhovor, ako mu trpezlivo a vľúdne vysvetľuje kedy a kde bude v nedeľu ráno bohoslužba. Klient mal obavy, že zle počuje a že by to mohol premeškať. Ubezpečila ho, že sama sa o to postará, aby sa tak nestalo. Bol to príjemný rozhovor a príjemne som sa cítil, hneď od svojho príchodu. Všade to žiarilo čistotou, od jedálne až po toalety. Kde som som sa stretol s niekym z personálu, všade bol úsmev a ochota. Veľkosť a kvalitu top manažéra neposudzujem len podľa jeho jeho odbornosti, pracovitosti a pod., ale (a možno hlavne) schopnosti, akým kolektívom sa dokáže obklopiť. A toto sa Vám podarilo dokonale.

   Samotný turnaj prebiehal perfektne, viem o čom hovorím, toto bol môj 646. turnaj takéhoto typu. Veľkú zásluhu na tom mali Vaši pracovníci, ktorí sa počas turnaja o nás starali. Obed bol vynikajúci, personál jedálne nevybočil z toho. čo som už spomínal, teda úsmev, ochota, trpezlivosť, bez jedinej chyby. Občerstvenie, ktoré ste nám nachystali a fungovalo po celú dobu trvania turnaja, boli pre nás skôr opulentné hody. Mám taký dojem,že tá vľúdnosť a ochota Vášho personálu sa v sobotu preniesla aj na nás a aj my sme si boli k sebe navzájom akýsi milší a láskavejší.

   Pán riaditeľ, pripomeniem Vám, kto Vám tento list vlastne píše. Ja som ten, ktorému ste na konci turnaja gratulovali, prevzal som si diplom a pohár za 3. miesto :-) Veľmi si ten pohár vážim a mám z neho radosť. Boli časy keď som píjal šampanské zo ženských pŕs. Odteraz ho už budem piť len z tohoto pohára. Do tých dvoch viet (či už to bolo myslené obrazne, alebo reálne), som chcel zakliať úctu a radosť z tejto trofeji a tým aj úctu k súperom, ktorých som porazil. Napriek tomu, by som ten pohár bez váhania obetoval, keby sa tento turnaj v Dome seniorov Tatranská Štrba stal tradíciou a opakoval každý rok.

      S úctou Ing. Daniel Brezovan