NOVÁ BAŇA


    14. september 2019


 

14. kvalifikačný turnaj na 21. majstrovstvá Slovenska v Scrabble

Penzión Semmelrock
Hviezdoslavova 2, Nová Baňa

registrácia od 8:45, začiatok turnaja o 9:00

štartovné - 10 € pre členov SSS, 12 € pre nečlenov

09:00 – 09:15 - otvorenie, privítanie, príhovory, inštrukcie
09:15 - 1. kolo

13:00 – 14:00 - Obed

16:40 – 17:00 - Ukončenie turnaja

Dĺžku prestávok  medzi jednotlivými kolami budeme prispôsobovať podľa potreby.

Hrá sa za každého počasia. Pitný režim bude.

Rastislav Michalka
0908 22 99 98
Prihlásenie vyplnením formulára do 12. september 2019, najneskôr do 12:00:00. Prípadné zmeny v prihlasovacom formulári vykonáte tak, že v došlom maili od Formuláre Google, v treťom riadku kliknete na UPRAVIŤ ODPOVEĎ

Zoznam prihlásených nájdete TU.

 
šachové hodiny, 22 minút pre jedného hráča, na turnaji sa odohrá 7 kôl.
ubytovanie http://www.penzionsemmelrock.sk a podľa vlastných možností.
Posteľ v zrekonštruovanom mlyne s dvojlȏžkovými izbami a možnosťou prísteliek 15 € na osobu a noc. Miestna daň 0,35 € na osobu a noc. Možnosť raňajok 3,80 € na osobu po dohode vopred.
V prípade záujmu čím skôr, tým lepšie volať (nemejlovať) pani Ondrejkovej na 0904 019 955 (po 10.00, kľudne aj o polnoci).
Pre ostatných https://www.novabana.sk/informacie/ubytovanie,
prípadne aj https://regiongron.sk/ubytovanie-gastronomia
inštrukcie pre motoristov,
aj nemotoristov
Prístup do slobodného kráľovského banského mesta Nová Baňa je možný po cestách-necestách zo všetkých svetových strán. Najjednoduchšie a najrýchlejšie sa javí použiť R1, ktorá vedie tak od Pribinovho nitrianskeho kniežatstva, ako aj medených hámrov v Banskej Bystrici. Rýchlostnú cestu treba opustiť príslušným výjazdom pri ČERVENO-BIELOM KOMÍNE, ktorý je NEPREHLIADNUTEĽNÝ už zďaleka. Na miestnej hradskej sa už niekoľko storočí mýto nevyberá, ani kone neprepriahajú, a tak smelo popod les k najblišiemu kostolu, ktorý svojho času poslúžil Turkom ako mešita. Pozor, nemýliť si s väčším kostolom povyše, z ktorého si spravili stajňu pre kone! Oproti správnemu kostolu doľava smerom k Dodekovej lipe a proti prúdu Starohutského potoka, popri “bananárni” (chátrajúci zájazdový hostinec premenený na sklad ovocia), až po povesťami opradený “Suchý mlyn”. Pre obavy miestnych mlynárskych cechmajstrov z konkurencie mu totiž musel brázdy pre vodu vyorávať samotný rohatý, aby sa takto odvďačil statočnému tovarišovi za vyslobodenie z pasce pri návrate z vandrovky.
Pre milovníkov modernej architektúry - po opustení R1 nadjazdom prezývaným “ťava” rovno do centra popod les, popri neprehliadnuteľne ružovej budove ZŠ. Rovnaký efekt sa dá dosiahnuť aj od Slovnaftu, len to bude s prejazdom popri cintoríne a niekoľkými zákrutami navyše. Za horko-ťažko postaveným nákupným strediskom “Hoťapo” (príslušný nápis budete hľadať márne) doľava smerom na Veľkú a Malú Lehotu. Penzión Semmelrock sa nachádza cca 1 km od Lidla, v prudkej zákrute na pravej strane cesty. Poznávacie znamenie – anjel na fasáde a susedovie ovce na protiľahlých stráňach. V prípade nedostatku voľných parkovacích miest sa treba vrátiť na bezplatné mestské parkovisko cca 300 m nižšie (zastávka “Suchý mlyn”).


Inštrukcie pre nemotoristov

Penzión Semmelrock sa nachádza cca 2,5 km od vlakovej / autobusovej stanice. Priame rýchliky na trase Bratislava - Zvolen stoja v Novej Bani približne každé dve hodiny (aktuálne rátajte s možným meškaním 20 – 30 min). Zo stanice k penziónu premáva turnajové kyvadlo podľa potreby, s kapacitou 3 scrabblisti na jednu otočku (čas odvozu si dohodnite s domorodcom na čísle 0908 897 928, príp. emailom katarina_lehotska@yahoo.com).

V prípade potreby predturnajového adrenalínu:

Pešo: z vlakovej / autobusovej stanice pohodovým tempom približne 30 min (maratónci aj skôr). Prvá časť cesty sa dá spríjemniť prechádzkou po jednej z lesných promenád na Gupni. Celkovo sú na výber tri v rôznych nadmorských výškach. Najschodnejšia a jediná značená je prvá – treba sledovať červenú turistickú značku. Schádzať z chodníka sa v novobanských lesoch nevypláca. Povrchovo dostupné zlato sa rozchytalo už pred niekoľkými storočiami a vďaka neskorším odvážlivcom, skúšajúcim šťastie vo väčších hĺbkach, dodnes hrozí riziko prepadu nevedno kam. Odporúčaný výjazd z lesa sa nachádza v blízkosti ružovej základnej školy. Po príchode na križovatku pred Lidlom rovno hore na Námestie slobody. Pri hornom kostole resp. „Orlovni“ (na tento orientačný bod sa treba spýtať domácich) prudkým klesaním doľava. Penzión Semmelrock sa nachádza pod záhradou rodinného domu napravo. Miernejšia verzia, ale bez chodníka, vedie od križovatky pri Lidli, príp. ktoroukoľvek bočnou uličkou v centre doľava, na cestu III. triedy, smer Veľká a Malá Lehota. Penzión Semmelrock sa v tomto prípade nachádza v prudkej zákrute napravo, približne 300 m povyše autobusovej zastávky „Suchý mlyn“.

Občasná MHD (cca 0,60 €): zastávka "Suchý mlyn" (autobusy s nápisom Malá Lehota) alebo „Námestie slobody“ (autobusy s nápisom Ilend alebo Kajlovka). Odtiaľ viď vyššie.

Taxíky (cca 2 €): Eko-taxi 0917 100 505, Taxiss Pavol Bona 0905 583 517
voľný čas Tipy na trávenie voľného času pre tých, ktorí:

Zmeškali spoj:
Frndžalica u Mikuškov (Šport bar Brehy pri futbalovom ihrisku na opačnej strane Hrona)

Hrajú s bajom
Koláčik Alžbetka v rovnomennej cukrárni (rodinný recept v prevedení s lesným ovocím, strúhanými jablkami so škoricou alebo banánom v karameli)

Chcú osláviť víťazstvo
Ochutnávka domácich syrov u Pípača v Slniečku (príležitostná víkendová krčma na Štáloch cca 4 km od centra. Príležitostná znamená, že sa to nemusí podariť  Šťastie možno skúsiť aj v neďalekom Banskom dvore, prípadne v TAJCH bufete u Igora na opačnej strane jazera)

Zostávajú do nedele
Výskyt v regióne podľa vlastnej chuti a nálady www.regiongron.sk, prípadne na spoločnej scrabble túre cca na pol dňa z nasledovnej ponuky:

Ach, tie výhľady (trochu banskej histórie pri základoch Potterovho ohňového stroja / nedávny objav európskeho významu – Zvonička – vyhliadky na Červenej a Havranej skale – rozhľadňa Háj 625 m.n.m. – pútnické miesto Kohútovo)

Nie je Inovec ako Inovec (Starohutský vodopád – archeologická lokalita Zámčisko – Loksova lúka – Veľký Inovec 901 m.n.m. – lyžiarske stredisko Drozdovo)

Zo štálov na Štále (Kamenné more – Vojšín 819 m.n.m. – roztratené usadlosti v okolí Malej Lehoty a Novej Bane – vodná nádrž Tajch).

 

Mapa