BRATISLAVA

26. januára 2019

 

VEĽKÁ CENA STARÉHO MESTA – BRATISLAVA 2019



   Bratislava oslavuje v roku 2019 zaujímavé výročia. 16. marca to bude 100 rokov, kedy dostala svoje súčasné meno. Braslav Preslav, Wratisslaburgium, Istropolis, Pozsony, Pressburg, Břetislava, Braťislava, Prešporok, Prešpurk, to sú len niektoré názvy, ktoré naše hlavné mesto v dávnych časoch i časoch blízkominulých používalo. Na vojenských mapách sa vyskytoval aj názov Wilsonove mesto. Pri výbere nového názvu sa zobral do úvahy gramaticky upravený štúrovský názov Bratislava. V roku 1919 sa Bratislava taktiež stala hlavným mestom slovenskej časti novovzniknutého Československa. No a desať rokov sa Bratislavský hrad vyníma aj na eurominciach (po celom svete).

   26. januára 2019 zavítal kvalifikačný turnaj po trinásty krát do Bratislavy a v Starom Meste sa uskutočnil V. tohtosezónny turnaj. Záštitu nad Grand Prix Bratislava Staré Mesto 2019 prebrala starostka Zuzana Aufrichtová, ktorá účastníkov turnaja pozdravila a privítala príhovorom. Spomenula, že taktiež hrá scrabble, ale len rekreačne. Príhovor prečítal organizátor Martin Sliš.

   V staromestskej kantíne sme začali netradične o hodinu neskôr, to aby sa domáci mohli lepšie vyspať pred turnajom. Z 34 účastníkov bol najvzdialenejším Ivo Škavronka, ktorý priletel z belgického Liége, kde v súčasnosti pracuje. Tých tzv. domácich, ktorí v Bratislave žijú alebo už dlhodobo pôsobia, bola skoro tretina, keď započítame aj Janka Vaváka, ktorý sa staral o výsledky a štatistiku. Nováčkou na turnaji bola Heňa Gábrišová.

   Úvodné kolo prinieslo viaceré prekvapenia. Na prvých troch stoloch vyššie nasadení prehrali. Zaujímavým zápisom sa prezentovala Trudy Vilner, ktorá sa vybláznila a nahrala 726 bodov spolu s najhodnotnejším ťahom turnaja za 131 bodov.
S tými „prekvapivými“ výsledkami to bolo pestré po celý čas. Podaktorí si prišli na svojich súperov, ktorých ešte neporazili, a podaktorí si vypili svoje kalichy horkosti do dna. Heňa Gábrišová nevyhrala ani jednu hru, ale od zápasu k zápasu postupne získavala nové skúsenosti a zistila, kde má rezervy.
V 5. kole sa stretli bez porážky hrajúce Zdenka Žákovičová a Erika Tomková. Tesný zápas vyhrala Erika, ktorá nenašla svojho premožiteľa až do konca turnaja, no a pre Zdenku to bola jediná prehra. Po 7. kole ich na stupňoch najlepších na treťom mieste doplnil Patrik Pinter. Až po nich nasledovala trojica v Bratislave žijúcich a pracujúcich – Jožkovia Gajdoš a Poremba a Martin Sliš. A po nich už 7. – 34. miesto.

   Množstvo cien do turnaja okrem mestskej časti Bratislava Staré Mesto venovala poisťovňa Union a knižky venovala aj Lucka Juricová, takže ak nik neutekal rýchlo na vlak, odchádzal s plnými rukami. No a tí, ktorí sa zdržali v Bratislave dlhšie, išli svoje boliestky chladiť dobrým pivkom.

Rasťo Michalka