LUČATÍN

6. augusta 2016

ponuka:

 

Príhovor

Lučatínske hranie v daždi



Tak ako minulý rok i tento rok do penziónu Grajciar v Lučatíne prišlo 37 hráčov, ktorí v túto sobotu neboli odcestovaní kade-tade na dovolenkách, alebo aj boli, ale zdržovali sa poblíž a došli si zasúťažiť. Ráno sa počet na takomto bajovskom čísle ustálil aj vďaka 3 nováčikom, Beáte Hrubej od Humenného a breznianskym manželom Anne a Michalovi Miklovičovcom. Bolo otázkou času, kedy sa spustí dážď a ten na seba nedal dlho čakať. Keďže pravidelnou súčasťou turnaja sú okolo idúce vlaky, hráči dostali možnosť tipovať, koľko vlakov počas turnaja prejde, ďalšími kritériami bolo rozdelenie na nákladné a osobné. Najväčšiu šancu na úspech mala Anka Majerová, ktorá mala pri sebe taký malý cesťák, akurát že pozerala pracovné dni a nie sobotu. V čase konania turnaja je v grafikone vlakovej dopravy (slangovo železničiarsky v „gevedéčku“) nakreslených 9 osobných a 2 nákladné vlaky, tie nákladné závisia od toho, či sa nazbiera záťaž. No a v sobotu sa nenazbierala. 9 vlakov, v rozdelení 1 + 8, tipoval Ivan Brodenec a získal jednu z knižiek darovaných Luckou Juricovou. Konkrétne Čitateľ z vlaku o 6:27 od Jean-Paul Didierlaurenta.

V termíne konania predchádzajúceho turnaja v Kežmarku sa rozhodli spojiť svoje životy manželským sľubom Lucka Vieriková a Miro Ondrejka, no a do Lučatína už prišli na svoj turnaj ako manželia Ondrejkovci. Predsedníčka Evka im pripravila malé darčeky a gratulácie v našom mene, a odo mňa dostali tiež taký malý príhovor, ale ten je v inom dokumente s názvom Lučatín – príhovor.

V prvom kole hrali svoje jubilejné x-sté zápasy Štefan Horňák (1.), Evka Horňáková (1.), Ivan Brodenec (6.) a Ja (7.). Okrem Evky sme si ich aj vyhrali. Prekvapenie v prvom kole pripravila Ivetka Zatovičová na úkor Jara Vernarského, keď ho porazila o 6 bodov. Ivetka stále cítila šancu sa prebojovať na Áčkové MS a na tomto turnaji urobila ďalší výrazný krok a predbehla 3 protihráčov umiestnením na 13. mieste.

Nováčka z turnaja v BB Mária Kajúchová zahrala vyrovnanú partiu s Paťom Pinterom, avšak písmená v zásobníku odpísala a prehrala o 3 body. To zase Erika Tomková sa vybláznila v zápase s Ľudovítom „Lajčim“ Diószegim, keď vyhrala o 340 bodov a naložila mu 640. Priemerná hodnota ťahu bola skoro 34 bodov.

V druhom kole Peťo Matejovie porazil prvú nasadenú Evku Zahradníkovú, Monika Piskláková sa naštartovala v zápase s Evkou Ďurechovou. Lucka Ondrejková v prvom zápase, keďže predtým pauzovala s Byeom, minula svojich 22 minút a prehrala so mnou. Zostalo nám čosi času porozprávať sa o ich svadbe.

Po treťom kole bola v úniku Nitrianska tréningová skupina (NTS – Lámer, Lančarič, Pinter) spolu s Vilom Šnábelom, takže už bolo jasné, že sa budú hasiť medzi sebou. V tomto kole Rudi Kooijman prehral po odpise s Evkou Ďurechovou o päť bodov, Jaro Vernarský s Máriou Kajúchovou o 1 bod. V liptovskom ženskom derby majsteriek Evka a Zdenka nahrali spoločný rekord turnaja 1 016 bodov, keď Evka dala 3 a Zdenka 1 bingo. Taktiež 3 bingá položil Paťo Pinter proti 1 bingu Peťa Matejovie. Svoju prvú výhru zaknihovala nováčka Beáta Hrubá s Evkou Horňákovou. Peťo Matejovie opäť vyhral o päť s Jožkom Gajdošom.

V Jozefovskom súboji Mráz odpisoval až 23 bodov, pričom Porembovi by stačilo na odpis iba 16. Keďže položili Ä, Ŕ, X, Ó, tak JM musel mať na ruke Ĺ a ešte nejakú burinu. JoPo to dotiahol bingom „dospaním“ za 92 v poslednom ťahu a otočil práve tými odpismi/prípismi. Asi od radosti to ani nenapísal do partiára. Čosi podobné sa dá popísať o zápase Evky Zahradníkovej a Eriky Tomkovej s tým, že Evka odpisovala 21 a Erike by stačilo na výhru iba také J. Evke ostalo pehaté A a Ĺ. Tie si potiahla krátko po položení stovky „krútilo“.

Z NTS ostali bez prehry Paťo Pinter a Noro Lančarič. Noro proti Petrovi Lámerovi mal priemernú hodnotu ťahu vyše 36,5 bodu. Zaujímavý turnaj mal Jaro Vernarský doobeda, stav 2 – 2, ale skóre +520. Najhodnotnejší ťah turnaja položil vo štvrtom kole Lajči proti Mirovi Ondrejkovi za 125 bodov, ale to nestačilo na výraznejší úspech. V rámci obedného menu zeleninovo-hubová polievka a bryndzové halušky s/bez slaniny a objavili i dve porcie kuraciny pre alergikov na bryndzu. Počas obeda malý dážď prestal a začal veľký.

V súboji 5. kola neporazených Nora a Paťa si súperi rozdelili žolíky, nenaložili bingá, a Paťo vyhral. Štvrtú výhru v slede si pripísala Monika Piskláková, v tomto kole proti Vilovi Šnábelovi. A na víťaznú vlnu sa vrátil aj Miro Vaňo, ktorý tradične na turnaj prišiel člnkom na vlnách Hronu. Podobne trpkú prehru ako Jaro Vernarský v treťom kole, zažila Ivetka Zaťovičová s Renkou Janovskou, keď odpisovala 17 s bonusovým Ĺ.

Scrabble mení človeka na nepoznanie a v 6. kole som nespoznával Ivana Pastuchu, len mu nešlo a „modlitbami“ privolával lepšie písmenká. Modlitby neboli vyslyšané. Z NTS sa stretli všetci a po výhre Petra nad Paťom po odpise Ä bolo ich vzájomné zápasové skóre na turnaji 1 – 1. Bingom v poslednom ťahu za 110 dotiahla a odpisom za 22 otočila zápas Soňa Jacková proti JéGé.

V 7. kole vyšlo už aj slnko a mňa vymrštilo zase na stôl č. 1, ale bingom za 102 som len korigoval zápas proti Paťovi a tajne sníval o debni. Monika Piskláková sa piatou výhrou vyšvihla na 4. miesto. Jaro Vernarský skončil 9. s 5 výhrami a rozdielom skóre +750, zaujímavé body do kvalifikácie získala aj Dáša Jančurová, ktorá oživila svoju šancu na Áčko. Na svoju prvú výhru dočahoval Michal Miklovič, ale pani Lucka si pripísala, čo jej on ponúkol, a tak ani jeden z manželov Miklovičovcov nevyhral v Lučatíne, taká menšia kuriozita. 4 výhry nahral v turnaji Štefan Horňák, tu mu to stačilo na 20. miesto.

NTS obsadila celú debnu, spomedzi 7 5-bodových mal najlepšieho Mediana Noro Lančarič na 3. mieste, druhý skončil Peter Lámer a víťazom turnaja v Grajciari sa stal Paťo Pinter, ktorý tento rok už 4x vyhral a pripísal si ďalšie 3 pódiové umiestnenia. Počas turnaja nám venovala svoju pozornosť Penny, miestna bernardínka.

Džony Milan zabezpečil fotopamiatky a Mirka Pavlová poriešila celú štatistiku počas turnaja, čím mi veľmi pomohla.

Takže už len Brezno, a hybaj na majstrovstvá. Nakoľko kapacita hracej miestnosti je obmedzená, bude potrebné preukázať svoju rýchlosť aj pri prihlasovaní na paralelné MS-B.

Ešte pekné využitie druhej polovice leta.

Rasťo Michalka

 


Ďalšie fotografie si môžete pozrieť na našej facebookovej stránke