LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

1. - 2. októbra 2016

ponuka:

 

Prečítajte si uvítací príhovor.

Fotky z majstrovstiev si môžete stiahnuť tu.

Pesničky sobotňajšieho večera si môžete zaspievať tu.

Zápisnicu zo schôdze si môžete pozrieť tu.

------

Tak, a sme dospelí. Prvý októbrový víkend sa konali už 18. Majstrovstvá Slovenska v scrabble a súbežne s nimi aj 3. Paralelné Majstrovstvá Slovenska. V liptovskomikulášskom hoteli Klar sa tak zišlo naraz až 56 hráčov. Prekonanie hranice účasti na jednom podujatí nás na jednej strane veľmi teší, na druhej strane, kvôli kapacitným možnostiam hotela vyvoláva potrebu stanovenia kvalifikačných podmienok aj pre B kategóriu. Zhruba polovica hráčov docestovala už v piatok, aby sa v družnej atmosfére čo najlepšie adaptovala na víkend, náročný po každej stránke.

Pred začiatkom samotného turnaja privítala hráčov naša predsedníčka Evka a jej príhovor, ktorý si môžete prečítať na našej stránke, prítomní nadšene ocenili. Evka si pripravila aj jedno prekvapenie – ešte pred začiatkom ľútych bojov bol každý hráč dekorovaný medailou s nápisom HRÁM FÉR, aby mu počas celých majstrovstiev pripomínala náš cieľ: „Hrať fér bez afér, to nech je náš hlavný smer“.

V prvom kole sa za prvý stôl posadila Vierka Jambrichová, ktorá si od turnaja v Nitre udržovala famózne screlo 2000, ale už v ďalšom kole musela túto pozíciu prenechať iným hráčom, keďže prehrala s Erikou Tomkovou. Okrem Eriky sa v prvom kole z nenasadených hráčov presadili ešte dve najnižšie nasadené hráčky – Janka Jalčová zdolala v košickom derby Vila Šnábela a nováčik majstrovstiev Iveta Zaťovičová porazila Peťa Matejovie. Naopak z nasadených hráčov začali suverénne Ivan Pastucha a Rasťo Michalka, ktorí svojich súperov zdolali vyše dvestobodovým rozdielom.

V druhom kole sa Janka postarala o ďalšie prekvapenie, keď zdolala aj Maja Šimka, a z nasadených hráčov v hornej polovici prehral ešte Noro Lančarič s Mišom Ivanom. Peťo Lámer si na jednotke poradil s Ivanom P. a Evka na trojke tesne zdolala Jožka Porembu, svoje druhé zápasy vyhrali aj Miro Vaňo a Paťo Pinter, ktorý začal partiu rekordným prvým ťahom VISKÓZE za 110 bodov. Iveta tentokrát nezopakovala výsledok z prvého kola a schytala dvestobodový prídel od Vlada Frického, podobne ako Dáša Jančurová v súboji dvoch nováčikov od Jožka Gajdoša. V dolnej polovici Vilo Šnábel a Peťo Matejovie, čoby nasadení, neuspeli ani v druhom kole. Pritom najmä Peťa prehra s Vilom Štrelingerom mohla poriadne mrzieť, pretože Vilo zavrel partiu bingom NEVODIVÉ, proti čomu Peťo nemal námietku (rovnako by zrejme nenamietala väčšina Slovákov), no keby tak urobil, zistil by, že toto slovo sa v povolených slovníkoch zatiaľ nenachádza a je teda nepovolené. Aj tento prípad svedčí o potrebe čo najrýchlejšieho prijatia nového slovníka SSSJ M-N, ktorý okrem iného už obsahuje podobné tvary prídavných mien s predponou ne-.

V treťom kole si Peťo L. na jednotke jednoznačne poradil s Jarom Vernarským, Evka v ďalšej tesnej partii pripravila jedinú sobotnú prehru Vladovi, ďalší dvestobodový výprask naložil Miro Mišovi a Jankino ťaženie v úvodných kolách zastavil Patrik. Na čele bolo teda kvarteto nezdolaných Peťo, Evka, Miro a Patrik.

Vo štvrtom kole vyhral Miro nad Peťom a Evka opäť tesne vyhrala, tentokrát nad Patrikom. Tretie výhry zaznamenali Vierka, Noro, Zdenka, Erika, Vlado a Vilo Štrelinger. Norovi k tomu pomohol aj najlepší ťah turnaja – bingo cez deväťnásobok NENASADÁ za 158 bodov. Trudy Vilner naložila Dáši ďalší dvestobodový prídel, ešte viac sa ale v tomto kole vyšantil Jožko Poremba, ktorý v partii s Majom Kolenom nahral 661 bodov, čo je deviaty najlepší zaznamenaný výkon v našej histórii, chlapci spolu nahrali 1013 bodov a Jožko vyhral o rekordných 309 bodov.

Po obednej prestávke sa po výhre nad Evkou usalašil na čele nezdolaný Miro Vaňo. Na ďalších stoloch vyhral Vlado nad Vierkou, Erika nad Peťom L., Noro nad Zdenkou a Patrik nad Vilom Št. Jaro v partii s Mirkou položil tri bingá a pripísal si tretiu výhru. Vedúceho Mira po piatom kole stíhala pätica Evka, Vlado, Erika, Noro a Patrik. Na opačnom konci na prvú výhru stále márne čakal Slavo Kohútik.

V šiestom kole sa Slavo dočkal prvej výhry, keď zdolal Dášu, Miro sa dočkal prvej prehry, keď podľahol Norovi a dočkali sme sa aj prvej a poslednej remízy, keď sa zmierlivo rozišli Majo Koleno s Renkou Janovskou. Na predných stoloch ešte Evka vyhrala nad Erikou a Vlado nad Patrikom a tak na čele bolo kvarteto päťbodových Evka, Vlado, Miro a Noro, za nimi bola sedmička hráčov so štyrmi bodmi.

V siedmom kole sa na čele oddelila dvojica Noro a Vlado, keď Noro vyhral nad Evkou a Vlado nad Mirom. Vierka pripravila Ivanovi P. tretiu a zároveň poslednú prehru, Patrik vyhral nad Erikou a Jaro nad Vilom Šn. Peťo L. položil Zdenke tri bingá a Majo Šimko ich Ivete naložil dokonca štyri, vďaka čomu nahral 623 bodov a vyhral bezmála o tristo bodov. Za šesťbodovou dvojicou Noro a Vlado bola po siedmom kole pätica päťbodových – Jaro, Vierka, Evka, Miro a Patrik.

V poslednom sobotnom kole si to na jednotke rozdali Noro s Vladom a tento súboj rozhodol pre seba Vlado a vytvoril si tak najlepšiu pozíciu pred nedeľnými súbojmi. Vierka pripravila Mirovi tretiu prehru po sebe a Jaro si poradil s Evkou. V súboji hráčov, ktorí ešte ostali v hre o Slovenský pohár vyhral Ivan P. nad Patrikom aj vďaka dvom Paťovým neoprávneným námietkam a súperenie o túto trofej tak ešte sľubovalo tuhý boj. V súboji dvoch Petrov vyhral Lámer nad Matejovie, Mišo vyhral Erikou, Zdenka nad Jožkom P. a v košickom derby dvoch Viliamov vyhral Štrelinger nad Šnábelom. Po prvom dni tak sedembodového Vlada, stíhala trojica Jaro, Vierka a Noro so šiestimi bodmi a osmička hráčov s piatimi bodmi – Peťo L., Miro, Evka, Zdenka, Patrik, Mišo, Vilo Št. a Ivan P. ešte živila reálne nádeje na medailové priečky.

Po večeri nasledovala schôdza, kde sa rozvrhli turnaje na novú sezónu, odhlasovali sme si nejaké zmeny a krátko podiskutovali o akceleračnom párovaní. Schválené novinky si môžete pozrieť na našej stránke. Potom sa už všetci tešili na voľný program, organizáciu ktorého prebral v prvej časti Janko Milan. V rámci animačného večera rozdal prítomným kartičky s písmenami a hráči sa mali zgrupovať do šestíc tak, aby vytvorili platné slová. Následne po otočení kartičiek mali z iných písmen vytvoriť platné slová a tieto výrazy stvárniť pantomimicky, aby ich ostatní uhádli. Keďže išlo o pantomímu, je ťažké to opísať, kto tam nebol môže ľutovať. V ďalšej časti každá skupina mala na melódiu ľudovej pesničky podľa vlastného výberu vymyslieť nový text so scrabblovou tematikou a následne ho zaspievať. Vzniknuté výtvory si takisto môžete pozrieť na našej stránke.

Potom prebiehala voľná zábava, o hudobnú produkciu sa starali Miro Vaňo a Janči Milan, svoje spevácke a tanečné vlohy odhalila Dáša Jančurová, nezabudnuteľnými vstupmi sa prezentoval Rudy Kooijman, ale k dobrej nálade prispeli všetci a poniektorým sa len neľahko odchádzalo do postelí v skorých ranných hodinách.

Po náročnom prvom dni a noci prinieslo prvé nedeľné kolo najvyrovnanejšie výsledky, veď iba jedna partia sa skončila viac ako stobodovým rozdielom, keď Rasťo najmä vďaka trom bingám porazil Renku o 105 bodov, a v polovici partií bol rozdiel menej ako dvadsať bodov a šesťkrát dokonca menší ako desať bodov. Pritom padli dve tisícky – na prvom stole nahrali Vlado s Jarom 1002 bodov a Vlado prehral o osem bodov a ešte viac nahrali Vilo Šnábel s Erikou 1063 bodov, čo bolo najviac na turnaji, pričom Erika prehrala ešte tesnejšie, iba o tri body. Najtesnejšie, iba o jediný bodík prehrala Dáša s Danom Brezovanom. Na ďalších predných stoloch vyhrala Evka nad Vierkou, Noro nad Patrikom, Peťo L. nad Mišom, Zdenka nad Mirom a Ivan začal svoje nedeľné ťaženie výhrou nad Vilom Št. Po deviatom kole bolo na čele trio sedembodových Vlado, Jaro a Noro, za nimi pätica päťbodových Vierka, Evka, Zdenka, Peťo L. a Ivan P.

V desiatom kole vyhral na jednotke Jaro nad Norom a na dvojke prehral Vlado s Peťom o odpis – hoci odpisoval len jeden bod, celú partiu o tento jediný bodík prehral. Zdenka nedala šancu Vierke a Ivan si v liptovskom derby poradil s Evkou. Po tomto kole tak viedol Jaro s ôsmimi bodmi pred päticou sedembodových Vlado, Zdenka, Peťo L., Noro a Ivan P.

V jedenástom kole Jaro prišiel o svoj náskok po prehre s Ivanom, Peťo si tesne poradil s Norom a Vlado zohral ďalšiu smolnú partiu, keď znova o jediný bodík podľahol Zdenke. Do medailových bojov sa vrátili ešte Vierka po výhre nad Peťom M., Evka, ktorá zdolala Vila Št. a Janka po výhre nad Mirom, čo bola jej štvrtá výhra v rade. Majo Koleno si na poslednom stole mohol aspoň čiastočne vylepšiť náladu po vyše dvestobodovej výhre nad Dášou. Dve kolá pred koncom bola na čele štvorica Zdenka, Jaro, Peťo L. a Ivan P. s ôsmimi bodmi, o jeden bod zaostávali Vlado, Evka, Vierka, Noro a Janka.

V predposlednom dvanástom kole sa na čele oddelila dvojica Jaro a Ivan, keď Jaro zdolal Janku a Ivan Vlada, naopak Peťo a Zdenka nezvládli svoje derby zápasy – Peťo nitrianske s Vierkou a Zdenka liptovské s Evkou. Takisto Noro pochoval svoje majstrovské nádeje po prehre s Majom Š. Patrik si po výhre nad Danom pripísal šiestu výhru a ešte oživil svoje nádeje na vzďaľujúci sa Slovenský pohár. Kolo pred koncom mal majstrovské tromfy v rukách Jaro, keďže mal výrazne lepší Buchholz ako rovnako deväťbodový Ivan a na zaváhanie prvej dvojice číhalo kvarteto Zdenka, Peťo L., Evka a Vierka.

V poslednom trinástom kole Jaro nepotvrdil svoje postavenie a prehral s Vierkou. Ivan naopak svoju šancu využil a vo vyrovnanej partii zdolal Nora, čím zaknihoval svoju šiestu výhru a Norovu štvrtú prehru v rade. Zdenka nevyužila šancu na svoju druhú medailu z majstrovstiev, keď prehrala druhé liptovské derby po sebe, tento raz s Peťom M. V priamom súboji o medailu Evka po taktickom výkone zdolala minuloročného majstra Peťa L. Až v poslednej nedeľnej partii sa Vladovi podarilo pripísať si víťazstvo nad Majom Š. Víťazstvami v poslednej partii sa do prvej desiatky posunuli aj Janko a Janka.

Majstrom Slovenska za rok 2016 sa stal Ivan Pastucha s desiatimi bodmi. Je to je jeho premiérový titul a druhá medaila z Majstrovstiev Slovenska v scrabble po bronze spred štrnástich rokov. Mimochodom, pre Ivana je to zároveň tretia tohtoročná individuálna medaila z akýchkoľvek Majstrovstiev Slovenska – po premiérovom bronze z Majstrovstiev Slovenska vo vykladacom scrabble a takisto premiérovom bronze z Majstrovstiev Slovenska v riešení hádaniek. Druhý Jaro Vernarský získal už svoju jubilejnú desiatu medailu na Majstrovstvách Slovenska v klasickom scrabble a celkovo druhé striebro. Tretia Evka Zahradníková si pripísala svoj tretí medailový zápis z klasických scrabblových majstrovstiev, pričom bronz si zopakovala po šestnástich rokoch. Štvrtá Vierka Jambrichová dosiahla takisto deväť bodov ako Jaro a Evka a nepopulárnu zemiakovú medailu jej prisúdil pri rovnakom strednom Buchholzi ako Evka až nižší klasický Buchholz. O piatom mieste Vlada Frického pred šiestou Zdenkou Žákovičovou rozhodlo až skóre a do prvej desiatky sa ešte dostali siedmy Peťo Lámer, ôsma Janka Jalčová, deviatym miestom podtrhol úspech domácich Liptákov Peťo Matejovie, a desiaty skončil Janko Milan.

Víťazstvo na Majstrovstvách výrazne pomohlo Ivanovi Pastuchovi aj k obhajobe víťazstva v Slovenskom pohári. Pred Majstrovstvami totiž Ivan strácal na Patrika Pintera vyše desať bodov, no Patrik potreboval na udržanie prvej priečky skončiť do ôsmeho miesta, čo sa nestalo. Ivan si tak pripísal druhý triumf v tejto súťaži.

Hráči, ktorým sa nepodarilo kvalifikovať na Majstrovstvá dostali aj tento rok šancu zahrať si v B kategórii na takzvaných Paralelných Majstrovstvách Slovenska. Túto šancu využilo tento rok až 24 hráčov, medzi nimi sme zaznamenali aj absolútneho nováčika na turnajoch – Martin Sliš priviedol svoju polovičku Zuzku Šablatúrovú. Najviac sa darilo Ivovi Škavronkovi, ktorý síce prehral prvú partiu, no následne vyhral ďalších osem a bezpečne sa usadil na čele a hoci po ďalšej sérii troch prehier na chvíľu prišiel o vedúcu priečku, výhrou v poslednom kole predsa len s deviatimi bodmi vybojoval víťazstvo. Rovnako s deviatimi bodmi skončila druhá Erika Ferčíková a na treťom mieste tohtoročný nováčik Majka Kajúchová. Skvelý finiš v podobe siedmich výhier v posledných siedmich kolách stačil takisto deväťbodovému Lacovi Murgáčovi len na štvrté miesto. O pol bodu za prvou štvoricou skončili vďaka remíze z prvého kola piata Erika Likavcová a šiesty Martin Sliš.

Pri odovzdávaní cien bol aj tento rok použitý takzvaný bulharský model – každý hráč priniesol jeden darček a následne si ich hráči losovaním náhodne rozdelili medzi seba. A ako poznamenal jeden hráč – „Veľký brat nás vidí“, keďže väčšina cien trafila svojho majiteľa, a ak náhodou aj nie, tak zaručene pobavila.

Tipovaciu súťaž tento rok vyhrala Iveta Zaťovičová, ktorá jediná trafila až 3 mená z medailistov A i B kategórie.

Dovoľte mi poďakovať sa – okrem osôb a inštitúcií, ktoré menovala Evka vo svojom príhovore aj Peťovi a Mirke za nahadzovanie výsledkov a spracovanie rekordov, Evke, ktorá niesla hlavnú ťarchu spojenú s organizáciou Majstrovstiev, Jančimu Milanovi za skvelý animačný večer a vlastne všetkým prítomným, ktorí prispeli po všetkých stránkach k vydarenému víkendu.

Sme radi, že heslo tohtoročných Majstrovstiev – „Hrám fér“ bolo dodržané, nevyskytol sa žiaden zásadný problém a počas celých majstrovstiev nastali iba dva prípady, keď bol k partii privolaný rozhodca. Takisto sme radi, hoci scrabble nie je klasický kontaktný šport, že počas týchto Majstrovstiev nikto neprišiel k úrazu. Naopak veríme, že každý si odniesol kopu energie a pozitívnych zážitkov z hry, ktorá nám prináša toľko potešenia.

Ivan Pastucha