KOMÁRNO

20. februára 2016

ponuka:

 

Štyria hráči pricestovali do Komárna o deň skôr a tak sme využili túto príležitosť na tréning. S pribúdajúcim časom postupne odbúdali hráči a tak sme skončili pri debate spojenej s degustáciou vín z okolitých regiónov.
Jožkovi a Slavovi som ešte ukázal turistami často navštevované miesto Európske nádvorie, už v deň turnaja sme sa rozlúčili a išli spať.

Po 9.rokoch  sa hra Scrabble opäť vrátila do mesta Komárno, ktoré je významné aj tým, že tu sa to všetko začalo. V roku 1998 sa totiž v Komárne konali nulté Majstrovstvá Slovenska Scrabble. K zorganizovaniu kvalifikačného turnaja na 16. Majstrovstvá Slovenska prispel určite väčšou polovicou Števo Horňák. Žiadny účastník turnaja  z Komárna a ani ich rodinný príslušníci však nezaháľali, lebo pripravili súťažiacim bohaté občerstvenie. Vďaka patrí  aj Norovi a Vierke, ktorý priniesli poháre pre víťazov a pomohli aj s vyhodnotením štatistiky. Miro a Slavo pomáhali so zapisovaním výsledkov a vyhodnotením turnaja, Sabinka ako jediný nehrajúci urobila veľa skvelých fotiek. Hlavnými sponzormi turnaja boli firma Kreativa a Rieker, ktoré prispeli peknými cenami.

Deň pred turnajom ospravedlnil svoju účasť Rudo Kooijman s Ivetou, takže nakoniec hralo 32 hráčov na 7 kôl,  privítali sme aj staronového nováčika Kristínu Gendiarovú.

Po prvom kole sa do tabuľky štatistík zapísali Noro s Martinom Slišom, v ktorom obaja presiahli 460 bodov, pričom Noro vyhral iba s päť bodovým rozdielom a posledným ťahom. Do mojich tabuliek sa zase zapísal čerstvý majster Slovenska, nad ktorým som zatiaľ na turnaji vyhral iba druhýkrát.

Druhé kolo zahájil najúspešnejšie Mišo Ivan, ktorý v prvom ťahu slovom P(O)DKUJÚ za 102 bodov prispel k motivácií Marty Fornerovej.  Mišo dostal oboch žolíkov a neskôr položil aj ďalšie bingo. Marta napriek tomu, že nedala žiadne, vyhrala s tesným rozdielom štyroch bodov.Víťaz turnaja Paťo Pintér inkasoval jedinú porážku so Zdenkou Žákovičovou. Jano Milan odpovedal bingom SEMENAMI  Ivanovi Brodencovi, ktorý bingom TUČNIAKY už už sa snažil mu ubziknúť, no nevyšlo mu to a Jano si v sobotu zožal zemiakovú úrodu.

V treťom kole sa podarilo Norovi a mne poskladať spoločných 1049 bodov, čo bude stačiť na 8.miesto v tabuľke rekordov. Víťazom tejto hry bol Noro, ktorý mi našúpal 621 bodov a zároveň tým dosiahol najvyšší počet bodov jednotlivca na turnaji. Planéty museli byť pre Nora v harmonickom postavení pretože v tejto istej hre pokoril aj tretí rekord najhodnotnejšie slovo turnaja. Vôbec mu pritom neprekážalo, že som dostal oba žolíky, lebo pomer bíng bol 2 : 1 v jeho prospech.  Nie som poverčivý, ale tu už asi zasiahla aj vyššia moc J
Od tretieho kola sa už darilo Paťovi Pintérovi, ktorý položil tretiu stovku turnaja.

Po 3.kole nasledovala veľmi veľká prestávka na obed, vzniknutý časový sklz nebol najmä vďaka disciplinovanosti hráčov prekážkou a stihli sme vyhodnotenie turnaja, cezpoľní stihli odchod vlaku.

Posilnený chutným obedom som bol vo štvrtom kole natoľko kreatívny, že som Majke Slezákovej položil tri bingá, ona žiadne a tak prehrala.

Urputný boj  bol v piatom kole medzi Saškou Krivdovou a Soňou Jackovou, ktorý skončil rozdielom dvoch bodov v prospech Sašky. Zrejme bezradná hra pre jedného medzi Norom a Jožom Porembom dala dôvod na vznik rekordu výhry s najväčším rozdielom, pričom ten slabší dosiahol len 287 bodov.

     Po 6. kole ešte nebolo nič rozhodnuté,  zostali štyria ašpiranti na výhru. Noro Lančarič  s Paťom Pintérom sa posadili za prvý stôl, kde po skončení súboja Noro iba smutne skonštatoval, že nemal s čím vyhrať. Písmenká s vyššou hodnotou v jeho zásobníku boli  É, Ť  a dlhé Ĺ ktoré odpísal. Miro Vaňo zamieril na dvojku stôl s  Vierkou Jambrichovou, kde sa vyvíjala  veľmi vyrovnaná partia , ktorá skončila tesným rozdielom 8 bodov. Tentoraz skonštatoval smutne Miro, že mu Vierka opakovane vyfúkla v poslednom kole medailové umiestnenie. O víťazovi medzi Patrikom a Vierkou rozhodoval  Buchholz. Bronz si víťazstvom v poslednom kole vybojovala Zdenka, ktorá porazila Renku a tak sa po minulosezónnom pôste opäť postavila na „bedňu“.

V poslednom kole mal Mišo Ivan opäť šťastie pri losovaní, lebo sa 92 bodovým slovom ZASÚVAM druhýkrát zapísal do tabuľky najhodnotnejší prvý ťah. Neskôr položil ďalšie bingo a napriek tomu, že Mirka Janikovičová dorovnala počet bíng s takmer rovnakou hodnotou, vyhral.

Vo štvrtom a v šiestom kole sa stalo, že si hráč vyčerpal čas povolený na hru. V jednom prípade sa obrátili na rozhodcu, postupovali sme podľa pravidla v odseku 2.5 Skončenie partie „ Ak sa pre meranie času používajú šachové hodiny a jednému zo súperov uplynie limit na hru (22 minút), tento hráč už nemôže položiť ďalšie slovo na hraciu dosku. Vždy po ťahu súpera vynechá ťah a stlačí súperovi hodiny. Ten pokračuje v hre štandardným spôsobom, až kým hra nie je ukončená predchádzajúcimi spomenutými spôsobmi.“ Prekročenie časového limitu môže vzniknúť aj neúmyselne,  ak hráč zabudne stlačiť hodiny, alebo ich stlačí a čas sa neprepne na súpera. Ten druhý prípad hrozí najmä pri tých menších hodinách, môže za to ich mechanické prevedenie. Nielen na tomto turnaji som mal tú česť hrať s hodinami, ktoré potrebovali dve až tri stlačenia na prepnutie času súperovi. Každopádne každému hráčovi odporúčam vyčleniť nejakú tú sekundu aj na kontrolu displeja hodín. Ten čas, ktorý hodiny odpočítavajú je označený dvoma šípkami.

Bingá dnes išli najlepšie Paťovi, Peťovi a mne, dali sme po osem kusov každý.
Žolíky sa dnes najčastejšie usmievali na Evku Horňákovú, venovali jej 10 úsmevov  :-) to za tie dobroty. Naopak najmenej šli k Mirovi Vaňovi a Martinovi Slíšovi - iba 4 úsmevy. Dosť bolo faktov, všetko je v štatistike, prečítajte si.

Víťazov a porazených sme spoznali a ako Miro hovoril pri kontrole zapísania výsledkov „polovica hráčov je vždy určite spokojná“ tak verím, že po našom turnaji ste boli spokojní všetci :-) Cena sa ušla každému, obed tiež a po príjemne strávenej sobote pri sútoku Váhu a Dunaja sa turnajový kolotoč presúva do metropoly Šariša.
Takže v sobotu 5.3.2016 všetci šup šup na východ ku „koňarom“ !

 

Majo