PARTIZÁNSKE

4. júla 2015

ponuka:

 

Počas prvého prázdninového víkendu sa na naše územie vrátilo pravé letné počasie s vyše tridsaťstupňovými teplotami a do Partizánskeho sa prišlo zapotiť nad scrabblovnicami 26 hráčov z celého Slovenska. Po prvýkrát v tejto sezóne tak počet účastníkov nepresiahol počet Celziových stupňov na teplomeri. Organizátorky Erika Tomková a Mirka Janikovičová vybrali nové priestory v reštaurácii Ulita a v spolupráci s ochotným personálom sa postarali, aby prítomní mali zabezpečené všetko potrebné, najmä pitný režim.

Na ostatných dvoch turnajoch sa naplnilo pravidlo – ak chceš získať premiérový titul, zorganizuj turnaj. V Dolnom Kubíne sa to podarilo Rasťovi Michalkovi a v Partizánskom ho napodobnila Erika Tomková. Erika zdolávala jedného súpera za druhým, niekedy suverénne, niekedy so šťastím a čistý štít jej pokazila až v poslednom kole Evka Zahradníková. Pre Eriku je to teda premiérový titul a piate medailové umiestnenie. Na druhom mieste skončil s piatimi bodmi Ivan Pastucha, keď prehral iba partie s domácimi partizánkami Erikou a Mirkou. O treťom mieste Mirky Janikovičovej rozhodlo až skóre, ktoré mala o 43 bodov lepšie ako štvrtá Renka Janovská. Mirka prehrala hneď na úvod s Jankom Milanom a potom sa ešte vytrápila v zápase s Erikou, keď v tejto partii mal jej najlepší ťah hodnotu 26 bodov. Pre Mirku je to už dvanáste medailové umiestnenie, no na premiérový titul si bude zrejme musieť zorganizovať ďalší turnaj. S piatimi bodmi skončili ešte piata Evka Zahradníková a šiesty Jožko Poremba, o ich poradí takisto rozhodovalo skóre. Svoj doteraz najlepší výsledok na turnajoch zaznamenala na desiatom mieste Majka Ponická.
Naopak viacerým favoritom sa nedarilo, šťastena sa odklonila od Nora Lančariča či Romana Heribana, ktorí skončili s tromi výhrami v druhej polovici, a ako na absolútne nevydarený turnaj bude spomínať Paťo Pinter, ktorý skončil s jedinou výhrou na predposlednom mieste. V jeho prípade je však vhodnejšie ako o nedostatku šťastia hovoriť o štatistickej výnimke potvrdzujúcej pravidlo.
Hoci Patrik vyhral iba jednu partiu, ovládol väčšinu rekordných zápisov turnaja. Vo svojej víťaznej partii proti Evke Horňákovej nahral 593 bodov a zvíťazil o 253 bodov. A v partii s Jankom Milanom nahrali chlapci spolu 996 bodov. Len jeho prehru o 1 bod z prvého kola s Ankou Tomalovou prekonal v šiestom kole Noro, ktorý takisto o jeden bod prehral s Peťom Matejovie, keďže Noro nahral viac bodov ako Paťo. A o jediný bodík prehrala v prvom kole aj Evka Zahradníková s Majkou Ponickou.  Najlepší ťah – deväťnásobok NEODKOPE za 149 bodov zaznamenal Jožko Poremba, najlepším prvým ťahom sa uviedol Peťo Lámer – POTRIEŠ za 84 bodov.

Na záver organizátorky rozdali ceny, ktoré si hráči vylosovali. Chcem sa obom domácim dievčatám poďakovať za skvelý turnaj a takisto im ešte raz zablahoželať k dosiahnutým výsledkom. Najbližšie sa poniektorí stretnú na scrabblovom kempe v Bulharsku a ostatní na začiatku augusta na turnaji pod holým nebom v Lučatíne.  


Ivan Pastucha

Ďalšie fotografie si môžete stiahnuť tu.