LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ, DEMÄNOVÁ

7. decembra 2013

ponuka:

 

Deň po sviatku svätého Mikuláša sme sa stretli v Liptovskom Mikuláši na poslednom tohtoročnom turnaji. Snehová búrka Xaver zrejme viacerých hráčov odradila od cesty na Liptov a tak sa do demänovského penziónu Via Jasná dostavilo 18 hráčov. Teda najskôr nás bolo len 17, lebo Jožka Porembu zdržalo vlakové meškanie a tak prvú partiu s Lacom Murgačom prehral kontumačne.

Turnaj ovládol Vlado Frický, ktorý vyhral všetko bez straty desiatky a zaknihoval svoje druhé víťazstvo na turnajoch. Nahral suverénne najviac bodov (3309), mal najlepšie celkové skóre (+693) a spolu s Mirom Vaňom položil najviac bíng – 9. Navyše si zapísal aj ďalšie dva rekordné zápisy, keď v druhom kole zdolal druhého v poradí Ivana Pastuchu o 265 bodov, pričom partiu zakončil položeným bingom TIENENÝM cez deväťnásobok za 158 bodov. Jeho 562 bodov z tejto partie bolo len o dva body menej ako rekordných 564 Zdenky Žákovičovej z prvého kola, ktoré Zdenka nahrala s Jankou Jalčovou a dievčatá spolu v tejto partii nahrali rekordných 986 bodov.

Druhý Ivan Pastucha si okrem rekordnej porážky s Vladom zaknihoval aj druhú prehru, keď tesne o 2 body prehral s Mirom Vaňom v šiestom kole, čím mu zrejme pani šťastena vykompenzovala jeho výhru o 2 body nad Majom Šimkom v kole predchádzajúcom. Tieto výsledky však neboli najtesnejšie. V treťom kole vyhrala Soňa Jacková nad Trúdy Vilner o jediný bod. Tretí skončil Miro Vaňo a potiahol tak sériu medailových umiestnení na ostatných turnajoch na ktorých štartoval už na štyri. Miro si zapísal tiež jeden rekordný zápis – vo štvrtom kole začal partiu položením binga SOJKINO za 76 bodov. O jeho treťom mieste na úkor štvrtého Jožka Porembu rozhodlo pri zhodnom Bucholzi iba 21 bodov v celkovom skóre. Jožko tak zrejme doplatil na kontumačnú prehru z prvého kola.

Organizátorka Zdenka Žákovičová pripravila pre hráčov naozaj príjemné a pohostinné prostredie. Pre turnaj v Demänovej sa už stali tradíciou obložené syrové misy, kde prítomní mohli ochutnať okrem olomouckých syrečkov snáď všetky druhy syra. Takisto tradične si každý odniesol mikulášsky balíček a zopár ďalších cien. Tie venovali mesto Liptovský Mikuláš, firma Ceragon z Liptovského Hrádku, Poľnohospodárske družstvo Východná a Zdenkin zať Karol Durný z firmy ISO. Okrem toho majiteľ penziónu Via Jasná venoval pre víťaza wellness pobyt pre dve osoby. Všetkým spomenutým ako aj Zdenke patrí naše poďakovanie.

Teraz nás čakajú dúfam príjemne prežité vianočné sviatky a na ďalších turnajoch sa stretneme v novom roku 2014.

Ivan Pastucha