BANSKÁ BYSTRICA

25. januára 2014

ponuka:

 

Rok 2014 sme odštartovali turnajom v Banskej Bystrici. Doterajšie teplé počasie zimy bez snehu nespôsobilo žiadne tradičné problémy na cestách a tak sa do priestorov Prírodovedeckej fakulty UMB dostavilo 25 hráčov, medzi nimi aj dvaja nováčikovia – Tomáš Teicher a Alexander Udvardy.

Na prítomných už čakali vynikajúce langoše od Anky Majerovej, po ktorých sa len zaprášilo. Niektorým hráčom, najmä pánom, znižovalo v prvých kolách koncentráciu na scrabble vystúpenie Dominiky Cibulkovej vo finále Australian Open, ktoré sledovali na plátne vo vedľajšej miestnosti, po druhom kole sa však už všetci mohli plne sústrediť len na scrabble.

Najviac sa na turnaji darilo Jožkovi Porembovi, ktorý zaknihoval svoj štvrtý triumf, prehral iba raz (s Lydkou Králikovou), nahral najviac bodov (3393) a spolu s Peťom Lámerom položil najviac bíng – 10. Druhá Erika Tomková si pripísala druhé medailové umiestnenie, prehrala iba s Jožkom, pričom mala najlepšie celkové skóre (+817). Na treťom mieste skončila Evka Zahradníková, ktorá nezvládla iba kľúčové partie s Jožkom a Erikou.

Tento turnaj možno nazvať rekordným. Do globálnych rekordov bolo totiž zapísaných až 14 záznamov, pričom boli atakované aj tie absolútne rekordy.

Položiť ťah nad 200 bodov je pomerne vzácne, no v Bystrici sa to podarilo až trikrát! Hneď v prvom kole sa Miro Vaňo strašne tešil keď vyložil bingo STRAŠNEJ za 212 bodov. Vo štvrtom kole ho však Vilo Šnábel tromfol bingom DINGOVOM za 266 bodov. A v šiestom kole to ešte Jožko Poremba okorenil bingom OKORENÍŠ za 203 bodov. Sú to druhý, štvrtý a siedmy najlepší ťah v našej histórii. Evkin oblôčik sa teda zatriasol, ale vydržal.

Tieto rekordné ťahy pomohli Vilovi a Jožkovi nahrať najvyšší počet bodov jednotlivca – Vilo 638 bodov a Jožko 630 bodov.

Najviac zápisov bolo v kategórii najvyššie spoločné skóre, kde padli až štyri tisícky. Najviac nahral Vilo Šnábel s Peťom Lámerom (1070), čo je štvrté najvyššie skóre v histórii, potom v poslednom kole opäť Vilo so Zdenkou Žákovičovou (1042 – 6. v histórii), Jožko s Peťom Lámerom (1014) a Mišo Ivan s Vilom Štrelingerom (1007).

Ďalšie rekordné zápisy boli v počte bíng – Jožko a Peťo po 10 a ešte Marián Koleno 8, a priemer na hru (Jožko a Vilo).

Len v kategórii výhra najvyšším rozdielom nestačila Vilovi Štrelingerovi výhra o 322 bodov na zápis do globálnych rekordov.

Organizátori (Ivan, Anka, Jožko a Monika) pripravili pre každého zopár cien, takže každý si odniesol knihu i anjela pre šťastie a dúfam že aj dobrý pocit príjemne stráveného dňa. V Bystrici sa stretneme znova o rok a najbližšie o tri týždne pár kilometrov proti prúdu Hrona – premiérovo v Lopeji. Dôjdite, Anka sľúbila, že znova budú langoše.

Ivan Pastucha