PARTIZÁNSKE

29. augusta 2020

 

Boje o body v Partizánskom


   Poslednú augustovú sobotu sa v reštaurácii v budove kina zišlo dvadsať milovníkov slovnej hry scrabble, aby odohrali svoj 13. kvalifikačný turnaj. Ten sa uskutočnil práve v deň výročia SNP, kedy sa na námestí v Partizánskom odohrávali ukážky bojov medzi partizánmi a fašistami. Naši dvadsiati súťažiaci však počas siedmich kôl používali oveľa mierumilovnejšie zbrane – hraciu plochu, miešok s písmenkami, papier, pero, stopky a slovníky slovenského jazyka. Ráno o deviatej ich privítala organizátorka Erika Tomková a keďže slovo Partizánske sa začína na písmeno P, celý príhovor sa skladal zo slov začínajúcich na P. (Môžete si ho prečítať po kliknutí na link v hornej lište tejto stránky.) Primátor mesta, ktorý prisľúbil zúčastniť sa otvorenia turnaja, na zahájenie neprišiel. Všetkým účastníkom však poslal knihu Baťovany – Partizánske a prispel zo svojej nemalej súkromnej zbierky aj finančným darom.

   Po privítaní a organizačných pokynoch sa už rozbehlo prvé kolo. Po odohratí štyroch hier čakal na všetkých výborný obed a pokračovalo sa ďalšími tromi súbojmi. Kto koho v ktorom kole porazil, môžete zistiť z krížovej tabuľky, prípadne z rekapitulácie jednotlivých kôl. Na konci turnaja organizátorka Erika s radosťou vyhlásila, že sedem výhier a teda jednoznačné víťazstvo si vybojovala Eva Zahradníková z Liptovského Hrádku, druhé miesto obsadil Viliam Šnábel z Košíc a na tretej priečke skončil Peter Lámer z Lopeja. Traja najlepší dostali poháre z rýdzeho zlata :-)

   Okrem zápolenia v hre scrabble prebiehali v rámci turnaja aj iné menšie súťaže. Prvou bolo vylúštenie hesla turnaja, kde bolo treba vyriešiť prešmyčku NAVIJE TRNKU. Správnym riešením bol výraz TURNAJ V KINE. Reštaurácia S.cafe.bistro.bar sa totiž nachádza priamo v budove kina. Z ôsmich riešiteľov bol vyžrebovaný Vladimír Karaka, ktorý si odniesol fľašu vína. V druhej minisúťaži bolo treba položiť niektoré zo slov paľba, puška, pištoľ (pakšamenty súvisiace s Povstaním). Keďže do obedňajšej prestávky sa to nikomu nepodarilo, organizátorka rozšírila zoznam slov na hocijaké, ktoré súvisí so SNP, s partizánmi a ich bojmi. Napokon sa Ivanovi Pastuchovi podarilo položiť slovo BODÁK. Navyše sa aj do bodky naplnilo jedno z Ivanových riešení hesla turnaja, a to znelo EVKIN TURNAJ. Pritom sa, prosím pekne, zastrájal, že sa bude snažiť to našej predsedníčke čo najviac sťažiť. Evka však so svojimi siedmimi výhrami turnaj naozaj ovládla, a Ivan si za bodák i za naplnenú predpoveď „Evkin turnaj“ odniesol ocenenia.

      námet: Erika, scenár: Ľubo