LUČENEC

7. decembra 2019

 

Turnaj v čase predvianočnom


   Na tento turnaj sme sa veľmi tešili, lebo okrem toho, že sme sa nezúčastnili dvoch posledných kvalifikačných turnajov, sme kvôli chorobe neboli ani na Majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali ešte v októbri. A chtiac-nechtiac musíme priznať, že ste nám za tú dlhú dobu (nevideli sme sa tri mesiace) veľmi chýbali. Chýbal nám všetkým aj Slavko, ktorý mal práve jeden deň pred turnajom prvé výročie úmrtia. Zapálili sme mu sviečku, nech je spolu s nami.

   Turnaj v Lučenci sa konal pre mnohých v najkrajšom čase roka - počas adventu. V tomto duchu sme určili aj slovo turnaja: VIANOČNÝ alebo ADVENT; odmenou za vyloženie jedného z nich bol čokoládový adventný kalendár. Napriek tomu, že slová boli dosť ľahko vyložiteľné, ani jednému účastníkovi sa nepodarilo vyložiť ani jedno. Cenu si napokon odniesla Renka Janovská za tri slová nad 100 (104, 106,108), a to napriek tomu, že som na začiatku turnaja vyhlásila za náhradné plnenie najhodnotnejší ťah turnaja, ktorý však dosiahol Ivan Brodenec (ale nehlásil sa k výsledku). Ivan dal totiž v 3. kole slovo OFŔKANOM za 138 bodov. Hmotnú kompenzáciu mu poskytneme pri najbližšej príležitosti, aj keď už pravdepodobne nie vo forme adventného kalendára.

   Turnaj prebiehal v príjemnej atmosfére, až takej, že sme sa pri toľkom objímaní a lúčení zabudli spoločne odfotiť, preto nám spoločná fotka účastníkov 3. KT v sezóne 2019/2020 bude navždy chýbať. Ešteže aspoň víťazi vedia, že so svojimi trofejami sa majú odfotiť, a preto máme aspoň fotku troch najlepších: 1. Evka Záhradníková, 2. Zdenka Žákovičová, 3. Peter Lámer. Hviezdou ale určite bol aj sám organizátor Rudolf Kooijman, ktorý skončil na 8. mieste (a od ktorého by sme to podľa výsledkov minulých rokov veľmi nečakali). Ja so svojím 17. miestom som bola tiež spokojná, keďže sa mi podarilo poraziť Miška Ivana, ktorý na tomto turnaji zahviezdil počtom vyložených bíng, keď ich dal rovných 11. V bingách si inak dobre počínali aj Evka Zahradníková (9) a Patrik Pinter (8). So svojím 9. miestom bol spokojný aj Dano Mojžiš, ktorý na margo toho povedal, že na turnaj do Lučenca bude odteraz vždy chodiť. Ďakujeme Dano, minimálne raz za rok ťa vždy radi privítame. Určite treba vyzdvihnúť aj umiestnenie Furikovcov, Zuzky i Vila, ktorí skončili na 24. a 25. mieste a chvost rebríčka prenechali iným. Veľmi netradične sa na ňom ocitol Janko Milan a Dano Brezovan, ktorým sa zas muselo riadne nedariť. Darovala som im svoje autorské výtlačky, ktoré síce nie sú o tom, ako vyhrávať v scrabble, ale možno ich inšpirujú k výhram na najbližších turnajoch. Priečky na 10.-16. mieste boli na tomto turnaji obsadené dosť tradične, aj keď u Ivana Pastuchu (12.) sme zvyknutí aj na lepšie umiestnenia. Na druhej strane to však len potvrdzuje, že nič nie je isté - ani to, že si vytiahnete tie správne písmená a ani to, že aj výborní hráči nemôžu skončiť nižšie, než je ich viacročný priemer.

   Z turnaja nám, organizátorom, zostali okrem spomienok aj dve veci navyše: Vilkov laptop a spolkový zvonec. Laptop je už momentálne u svojho majiteľa (zabezpečil Rudolf, ktorý rád cestuje) a zvonec sa ocitne v spolkovom kufri na Hlúni, 4. januára 2020. Momentálne len uzatvorí tento raport klasicky ako v (napríklad vianočnej) rozprávke: Zazvonil zvonec a tomuto hláseniu je koniec.

      Iveta Zaťovičová