LIPTOVSKÝ HRÁDOK - vykladacie scrabble

13. apríla 2019

 

NA 9. VYKLADACÍCH MAJSTROVSTVÁCH 28 HRÁČOV


   Týždeň pred Veľkou Nocou si prišlo do Liptovského Hrádku ponamáhať mozgové závity a zároveň sa uliať z veľkonočného upratovania 28 hráčov na tradičné a unikátne podujatie - Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble. Z pôvodne prihlásenej tridsiatky sa ráno pred turnajom zo zdravotných dôvodov ospravedlnila Soňa Jacková a Jožko Poremba, ktorý zaspal na vlak z Bratislavy. Jožko tak vynechal súťažné podujatie (či už kvalifikačný turnaj alebo majstrovstvá) po takmer jedenástich rokoch. Nováčikovia na vykladacích majstrovstvách boli traja – Dano Mojžiš, Lajči Diószegi a víťazka školského turnaja Ema Balcová. Hráčov privítala organizátorka Evka Zahradníková, ako aj primátor Liptovského Hrádku pán Branislav Tréger. Ako v úvode povedala Evka, veľkých hráčov nerobí to, ako dosahujú víťazstvá, ale najmä to, ako vedia prijať prehru.

   Prvé vyložené slovo BOSÉ bolo zároveň najhľadanejším slovom 1. kola a našlo ho až 26 hráčov. Už v druhom ťahu prišiel prvý kľúčový okamih a zároveň jediné bingo nielen 1. kola, ale celých majstrovstiev – slovo OVESENIE (ovesiť napr. hlavu) za 60 bodov, ktoré našlo 5 hráčov (Gajdoš, Macek, Pinter, Štrba, Zahradníková). V treťom ťahu prišiel prvý sólový ťah a slovo, ktoré najviac zarezonovalo - PENTĽA (ozdobná stužka) za 60 bodov, ktoré vyložil Peťo Lámer. Kľúčová pasáž 1. kola vyvrcholila v štvrtom ťahu, kedy so žolíkom v zásobníku bol vyložený najhodnotnejší ťah kola – GEKÓ(N)Í (gekón – druh jašterice) za 68 bodov, čo našli traja hráči (Janovská, Pastucha, Šnábel). Druhý žolík bol použitý v šiestom ťahu, keď slovo ŇO(M) napojili na GEKÓNÍ(M) za 51 bodov piati hráči. Ďalšie najhodnotnejšie slová boli ŽATÝ (51 bodov, 19x) a ŤA + ŤA + AJ (48 bodov, 25x). Druhý sólový ťah za 27 bodov sa podaril Jarovi Vernarskému, keď slová NOSU + HO + OS + JU mu priniesli o bod viac ako najčastejšie vyhľadané riešenie. Ďalším najmenej hľadaným slovom bol RÔSOL za 26 bodov, čo našli 4 hráči (Karaka, Mojžiš, Pastucha, Štrba) a 6x boli nájdené slová ŠEDÉ, NACEĎ a KĹBI. Naopak, najčastejšie nájdenými slovami boli okrem slova BOSÉ (26x) slová ŤA a CEĎ (po 25x), PÓL (24x) a OČÍ (23x). Z ďalších zaujímavých vyložených slov spomeniem ešte HOJI (hoja – okrasná rastlina) a LEHOTA a z nevyložených bodujúcich GÓJKA (nežidovka), DOJIČOV, RÚL (rula – druh horniny), EKOLÓG, SNIVÉ, KATIÓN (kladne nabitý ión), KETÓN (chemická zlúčenina), USTANOV, LÉGIÍ. Štyria hráči vyložili slovo DOMOČÍM, ktoré rozhodca uznal, ale po partii sa zistilo, že ide o nepovolené slovo, ktoré sa v slovníkoch nenachádza, a tak si po korekcii pripísali nulu. Ďalšie najčastejšie neplatné slová boli OSOČÍŠ (3x, správne osočuješ) a RÔSOLI (4x, správne rôsole). Prvé kolo skončilo po 27. ťahu, keď zostalo až 16 nevyložených písmen.
Prvé kolo vyhral Patrik Pinter s vyše 97 % úspešnosťou o 6 bodov pred Mirom Štrbom a ďalšie dva pred Evkou Zahradníkovou. Cez 90 % sa dostali aj štvrtý Vilo Šnábel, piaty Milan Macek a šiesty Peťo Lámer. Obhajca Jožko Gajdoš začal ôsmym miestom, Mirka Janikovičová deviatym a Jaro Vernarský sa po korekcii za neplatné DOMOČÍM zosunul na trináste miesto. Najviac maxím v tomto kole (19) trafil Vilo Šnábel.

   Druhé kolo začalo položením slova HADÍ za 24 bodov, ktoré (resp HODÍ) našlo 20 hráčov. Ostatní si pripísali nulu, keďže až siedmi vyložili neplatné UHODÍ. Pri absencii binga mali byť kľúčovými ťahmi tie, kde bol zastúpený žolík. V 13. ťahu našlo TE(M)Ä za 36 bodov až 24 hráčov. O dva ťahy neskôr prišiel druhý žolík, ostal však ušetrený, keď Ivan Pastucha vyložil sólový ťah – príslovku GÓLOVO za 45 bodov. Žolík bol teda použitý až v ďalšom ťahu a slovo (S)TREĽ za 32 bodov našli dvaja hráči (Pinter, Štrba). Aj druhý sólový ťah si v tomto kole pripísal Ivan Pastucha – slová ESEJI + ATESTUJ mu priniesli 27 bodov. Ďalšie najmenej hľadané slová boli ONÔ + OJU (7x), DISKOV (8x) a ATESTU (9x). Najhodnotnejším slovom kola bolo BÚŠ + ŠPÁRAJ za 64 bodov, čo našli 13 hráči. Ďalšie najviac bodujúce slová boli DIVÉ (54 bodov, 26x), NÔTY (42 bodov, 19x) a PÁRAJ (42 bodov, 12x). Najčastejšie hľadaným bolo okrem slov DIVÉ a TEMÄ, slová IXE (25x), KŔČOV (23x), OŇ (22x), VOĎ a MARCI (po 21x). Z ďalších vyložených slov spomeniem KÝPEŤ a HADÍK a z nevyložených bodujúcich slov PODMYŤ (napr. breh), SIVKOV (sivko – kôň sivej farby), MAFIA, MORFIA, FILC, CISTA (kovová valcová nádoba), KÝP (kypa – bezfarebná forma farbiaceho roztoku), NAMOC (namotať), PARÁDIL. Najviac chýb okrem úvodného slova UHODÍ (7x) si vyžiadalo nepovolené DEPOVÉ (4x). Druhé kolo skončilo po 27. ťahu, pričom zostali 3 nevyložené písmená.
Druhé kolo vyhral Jaro Vernarský s takmer 98 % úspešnosťou o 7 bodov pred Mirkou Janikovičovou, ktorá trafila najviac maxím (22x), tretí Majo Koleno a štvrtý Jožko Gajdoš sa ešte dostali cez 95 % úspešnosť, pričom 90 % úspešnosť prekročila až polovica hráčov. Okrem nich v druhom kole piaty Peťo L., šiesta Evka, siedmy Patrik, ôsmy Vilo a desiaty Miro Š. ešte reálne mohli pomýšľať na medailové priečky. Po dvoch kolách totiž viedol Patrik o 5 bodov pred dvojicou Evka a Mirka, ďalší bod za nimi bola dvojica Jaro a Miro, o ďalšie dva body Peťo a bod za ním dvojica Vilo a Jožko.

   Tretie kolo začalo slovom CÍNY za 28 bodov, čo našlo 22 hráčov. Ani v poslednom kole sme sa nedočkali binga, a tak najlepším ťahom nielen kola, ale i celého turnaja bolo slovo MÄSKU + MÉT za 94 bodov, čo našlo až 23 hráčov. Najmenej hľadaným bolo slovo so žolíkom PI(G)AJ za 35 bodov čo našli traja hráči (Brodenec, Gajdoš, Pastucha). Druhý žolík bol použitý v slove (O)D + (O)Ň + DO za 23 bodov, čo našlo 11 hráčov. Ďalšie najmenej hľadané slová boli ŽERAVO (26 bodov, 4x), BŔKNE (36 bodov, 4x), VO + ÍV + NO (12 bodov, 7x) a ZRIEĎ (39 bodov, 8x). Ďalšie najhodnotnejšie ťahy boli TRNÚ + BÓR (45 bodov, 15x) a VEDÚ (36 bodov, 21x). Najčastejšie hľadané bolo v poslednom ťahu BOHA resp. LOT + DOLU + VO (26x), ďalej KOŇOV (25x) a FAXY , OTĹKA a spomínané MÄSKU (po 23x). Z ďalších vyložených uvediem ešte MIESŤ (hádzať, metať) a z nevyložených bodujúcich BOÍ (boa – šál z kožušiny alebo peria), BANOM (ban – rumunská menová jednotka), JASOŇ (druh motýľa), ZEBRA, DINGA, AGENDU, SPURNÝM. Medzi najčastejšie chyby patrilo slovo JEDINÁK (5x, správne jedináčik), pričom nikto neskúsil číslovku JEDINKÁ, čo by bol najlepší ťah. Dvom hráčom narobilo problém slovo ŽŔĎKA (správne žŕdka). Ani v treťom kole neboli použité všetky písmená, po 27. ťahu zostali v zásobníku ešte dve.
Tretie kolo vyhrala Evka Zahradníková s vyše 96 % úspešnosťou a 23 zásahmi do čierneho o 9 bodov pred Ivom Brodencom a ešte o ďalšie 3 body zaostala tretia Mirka Janikovičová. Štvrtý Patrik síce prišiel o vedúcu priečku, na rozdiel od vlaňajška keď takisto viedol po druhom kole udržal aspoň medailovú priečku. Piaty Jaro, šiesty Vilo a siedmy Janko Milan sa dostali nad 95 % úspešnosť, nad 90 % sa to podarilo až 15 hráčom.

   Celkovou víťazkou a zároveň majsterkou sa už po štvrtýkrát stala Evka Zahradníková. Evka dosiahla najvyššiu celkovú úspešnosť – vyše 96 % a trafila aj najviac maxím (58). Premiérové umiestnenie na stupňoch víťazov na vykladacích majstrovstvách zaknihoval druhým miestom aktuálny majster v klasickom scrabble Patrik Pinter. Tretia Mirka Janikovičová pridala do svojej zbierky už tretiu medailu z vykladacích majstrovstiev. Nepopulárne štvrté miesto obsadil Jaro Vernarský, do desiatky sa zmestili ešte piaty Vilo Šnábel, šiesty Ivo Brodenec, siedmy Peťo Lámer, ôsmy Jožko Gajdoš, deviaty Miro Štrba a desiatku uzatvárala Renka Janovská, pričom všetci desiati sa prehupli cez 90 % úspešnosť. Cenu pre najlepšieho nováčika si odniesol Dano Mojžiš a tipovaciu súťaž vyhral Majo Koleno.

   Na záver tradičné poďakovania. Predovšetkým Evke, ktorá aj tento rok zvládla perfektne organizáciu tak náročného a unikátneho podujatia. Ďakujeme Strednej odbornej škole Elektrotechnickej za poskytnuté priestory a techniku, Evkiným kolegom Martinovi Gabauerovi a Anke Černinskej, ktorí sa starali o servis a pri neúčasti autora softvéru Jara Janikoviča sa zhostili aj funkcie hlavného rozhodcu. Ďakujeme mestu Liptovský Hrádok a jeho primátorovi Branislavovi Trégerovi za poskytnutú finančnú podporu a osobnú účasť na podujatí. Tiež ďakujeme Erike Tomkovej za pagáče, Majke Ponickej za koláče, Mirovi Kissovi za minerálky a všetkým zúčastneným za hladký priebeh Majstrovstiev v duchu fair play.
Dúfame, že sa pri vykladacom scrabble stretneme v Liptovskom Hrádku opäť o rok na jubilejných desiatych Majstrovstvách.

      Ivan Pastucha