LEHOTA (pri Nitre)

15. júna 2019

 

TURNAJ V LEHOTE


   Jediný júnový kvalifikačný turnaj na XXI. Majstrovstvá Slovenska v scrabble sa konal v sobotu 15.6. v malebnej dedine Lehota (pri Nitre) s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja, ako aj s podporou obce Lehota. Organizáciu si na starosť zobrala Dáška Jančurová spoločne so starostom obce Radoslavom Kriváčkom, ktorým sekundovali pomocníci z miestnej základnej školy. Turnaj sa konal v kultúrnom dome a o body prišlo súperiť 37 hráčov; z toho si vyskúšali živý turnaj aj štyria noví hráči, ktorí súťažili i O pohár starostu obce. Pán starosta ako heslo turnaja uviedol KONOPE, pretože obyvateľov obce Lehota volali konopári. Cenu (nie konope, ale fľašu vína) vyhral Janko Milan hneď na začiatku turnaja.

   V prvom kole najvyššie nasadení hráči nezaváhali, Patrik Pinter si poradil s Dáškou Jančurovou, Jaro Vernarský premohol Janku Jalčovú, Ivan Pastucha zdolal Kláru Nemčokovú, Evka Záhradníková v "liptovskom boji" vyhrala nad Zdenkou Žákovičovou. Nováčikovskú daň zaplatil Tibor Zabák, keď "vyfasoval" od Mariána Henca 338-bodový rozdiel. V druhom kole si podal na paškál Patrik Pinter Martina Sliša, keď sa mu podarilo vyhrať o 313 bodov a nahrať tak až 645 bodov, čo bol na turnaji najvyšší počet bodov jednotlivca.

   V ďalšom kole stojí za zmienku najvyššie spoločné skóre 1005 bodov, ktoré sa podarilo nahrať Vilovi Šnábelovi a Patrikovi Pinterovi. Po treťom kole ostali neporazení Patrik Pinter, Jaro Vernarský, Paľo Boroš, Rasťo Michalka a Janko Milan. Vo štvrtom kole Jozef Gajdoš tromi bingami zaskočil Martina Sliša a nováčka Vladimíra Chobotová porazila nováčika Denisa Kozlu o 285 bodov.

   Po výdatnom a chutnom obede by si mnohí z nás najradšej zdriemli, ale čas bol neúprosný, a tak sme sa všetci s plnými bruchami pustili do piateho kola. V ňom si zmerali sily zatiaľ neporazení Patrik Pinter a Jaro Vernarský. Z boja vyšiel o 48 bodov lepšie Patrik a pokračoval v bezchybnej jazde turnajom. Šieste kolo sa nieslo v znamení najhodnotnejšieho slova na turnaji - POHÁŇATE, ktoré položil za 122 bodov Janko Milan.

   V siedmom kole sa našli dvaja odvážlivci - Jozef Gajdoš a Rasťo Michalka, ktorí sa rozhodli hrať poslednú hru na slnku. Jozefa asi trošku pripieklo, nakoľko s Rasťom prehral. Posledné kolo taktiež určilo poradie na stupňoch víťazov. Z prvenstva sa tešil Patrik Pinter, ktorý prešiel turnajom bez prehry. Tretíkrát za sebou skončil na druhom mieste Jaro Vernarský a prvýkrát v tejto sezóne sa z medailovej pozícii tešil Paľo Boroš. Prekvapením turnaja bol určite Števo Horňák, ktorý získal skalp Evky Zahradníkovej či Mariána Henca a s piatimi výhrami skončil na vynikajúcom 9. mieste. Menej sa však darilo Evke Záhradníkovej (20. miesto), Ivovi Patuchovi (21.) či Viere Jambrichovej (25.).

   Zároveň sa hralo aj O pohár starostu medzi občanmi obce Lehota. Prvá miesto obsadila Vladimíra Chobotová, z druhej priečky sa tešila Zdenka Dulajová a tretie miesto pripadlo Denisovi Kozlovi. Neobľúbená zemiaková medaila sa ušla Tiborovi Zabákovi.

   Za skvelo zorganizovaný turnaj by som sa chcel poďakovať Dáške Jančurovej, ktorá si to celé vzala na plecia a napriek povinnostiam si zachovala dobrú náladu. Chcem sa poďakovať pánovi starostovi Radoslavovi Kriváčkovi za sponzoring turnaja, za prenájom kultúrneho domu "grátis", za obedy zadarmo, za krásne poháre a za starostlivosť počas turnaja. Takisto obrovská vďaka patrí Vierke Jambrichovej, ktorá dokázala, ako miluje scrabble a podarilo sa jej zabezpčiť finančnú podporu spolku od Nitrianskeho samosprávneho kraja vo výške 1 500 €, z ktorej časť sa použila na financovanie turnaja práve v Lehote. Taktiež ďakujem žiakom ZŠ - Šimonovi Lahučkému, Stelke Kriváčkovej, Samovi Štefankovi a dvornej fotografke Viki Bernátovej za obsluhovanie a pomáhanie pri realizácii turnaja. Poďakovanie letí aj Paľovi Borošovi za chutné koláče, Ivovi Škavronkovi za príjazd na turnaj z Belgicka a za výborné čokolády, pánovi Petríkovi z Lehoty za kvalitné víno, firme Agrotami za super termixy a pani Slávikovej za skvelé zákusky.

   Ďakujem všetkým za ich účasť na turnaji. Uvidíme sa opálení a oddýchnutí na turnaji 3. augusta v Slovenskej Ľupči.

   A na záver:
   V apríli tohto roku sme zaznamenali jeden míľnik v histórii spolku - Evka Záhradníková ako prvá dosiahla 20-ročnicu hrania scrabble, keď prvýkrát zavítala na turnaj práve do Nitry. Za celý Spolok slovenského scrabble, za členov i nečlenov spolku, ti prajem, Evka, aby si nám ešte minimálne 20 rokov robila radosť svojou hrou, ľudskosťou a radami nielen na turnajoch.

                  Jozef Gajdoš