KOMÁRNO

15. decembra 2018

 

Predvianočný turnaj v Komárne

     Blížiace sa sviatky inšpirovali oganizátorov na vytvorenie vianočnej atmosféry turnaja. Zohnali sme vianočný stromček, vianočné koláče, vianočný punč, zasponzorovali nás vianočnými cenami teda sviečkami v tvare snehuliaka. Vybavili sme dokonca sneženie, v Komárne napadlo tri krát viacej snehu, ako vlani čo znamená 3 centimetre. Komfortné priestory a skvelé jedlo sme mali vďaka úsiliu Paľa Boroša, chutné koláčiky pripravila Evka Horňáková, Erika Ferčíková a Iveta Moravská.

 
   Pred zahájením turnaja sme si minútou ticha uctili pamiatku nášho kamaráta Slava Kohútika, ktorý nás nedávno opustil. Umelecké dielo, obraz od Františka Jablonovského bola najhodnotnejšia cena, dostať ju mal ten, kto prvý vyloží slovo KAMARÁT, KOHÚTIK. Hneď na začiatku sme pocítili, že nám chýba človek, ktorý, ako jediný dokázal spojazdniť projektor, či správne naládovať Perfect Swiss. Tieto veci sme považovali od Slava za samozrejmosť.

     Samotný turnaj prebiehal nasledovne : Prvé kolo začal zhurta Jožko Gajdoš čistým bingom za 80, ktoré som mu neskôr oplatil iným zriedeným žolíkom, k víťazstvu mi to však nepomohlo. Marcel Makovník začal sypať bingá síce až piatom ťahu, ale za to o to hodnotnejšie po prvom čistom prišlo najhodnotnejšie slovo turnaja 
(P)ĹZNUCI za 153, to že nemal ďalšieho žolíka mu na kreativite neubralo a neskôr položil čisté bingo NESMELÝ za 141, čo malo za následok bodový rozdiel 355 s Majou Ponickou. Nahral pritom 665 bodov, čím vytvoril ďalší rekord najvyšší počet bodov jednotlivca.

     V druhom kole prebiehal vyrovnaný boj medzi Silviou Košlabovou a Jožom Porembom, ktorému sa podarilo položiť aj bingo a keď si na konci pripísal ešte 4 body od súperky vyhral len o 8 bodov. El - Siňo bol tento turnaj žiadaný tak, ako nikdy inokedy, tvoril sa pred ním zástup, takmer na každom partiári nájdete stopu po neoprávnenej námietke. Napriek tomu Vila už netrápilo Alexove 
DVERCIAMI v predposlednom ťahu, pretože vyhral o viacej, ako 200. Avšak ktovie, ako by to dopadlo, keby Erika Ferčíková nepustila Ivanovi Brodencovi bingo ZASŔKALO, pretože jeho hodnota bola väčšia, ako rozdiel bodov, s ktorým Erika prehrala.

     Tretie kolo bolo zaujímavé bingami Jožo Gajdoš zasypal Mariána Henca troma, pomohlo mu to k dvestobodovému rozdielu na konci hry. Netradičné bingo Ivana Pastuchu 
SVETOVÚ na siedmom stole zrejme počul na osmičke Dano Mojžiš, pretože položil navlas rovnaké. Najhodnotnejšie bingo tohto kola za 97 dal Jožo Poremba.

     Vo štvrtom kole položila Vierka Jambrichová tretiu stovku turnaja, mne sa ďalšia podarila v piatom. Vilo sa správne rozhodol, keď neuveril Paťovmu bingu NASMÚ(T)IM, ten však obratom poskladal iné a Vilo následne prehral. Ivka Chrobáková odštartovala bingom v prvom ťahu, neskôr položila ďalšie, žiaľ ich súčet 136 nestačil a s Erikou Tomkovou prehrala len o 7 bodov. Švajčiar už pustil Furíkovcov do derby, matka v ňom zvíťazila nad synom. V šiestom kole sa odohral dôležitý boj Peťa Lámera a Paťa Pintéra. Peťo položil jednu stovku, až do úplného konca si udržal mierny náskok a toto kolo skončil so šiestimi bodmi. Silvia Košlabová urputne bojovala s Rasťom, v polovičke hry sa mu revanšovala bingom, vyhrala s rekordne najmenším rozdielom 2 bodov. Vierka Jambrichová položila Mariánovi Hencovi tri bingá, ktoré jej pomohli k víťazstvu, spoločné skóre tvorivej hry dosiahlo 1042, lenže Noro a Jožko Gajdoš so 4 bingami v hre dosiahli vyššie 1052.

     V siedmom kole Dano Mojžiš položil 3 bingá Vilkovi Furíkovi, hra skončila veľkým bodovým rozdielom. Väčšina Marcelových hier bola spojená s dosiahnutím vysokého počtu bodov, žiaľ v tomto kole to bolo len rekordné spoločné skóre s Jožom Porembom 1059. Bodový rozdiel činil takmer stovku. Na druhom stole sa už rozhodovalo o pozícií na bedňu. Noro síce s Paťom prehral, ale novozavedené pravidlo v určovaní víťazov ho posunulo na druhé miesto. Sľubujem, že akonáhle sa aspoň dvakrát umiestnim v prvej desiatke prečítam si ho. Na jednotke si Peťo pripísal siedme víťazstvo, čím Vierku posunul až na štvrté miesto.

     Prémiové slová sa nepodarilo nikomu položiť, takže z umeleckého diela sa nakoniec tešil víťaz turnaja. Ešte pred oficiálnym ukončením predseda spolku pozval všetkých na nasledujúci turnaj do Kežmarku, ktorý sa tam bude konať na Slavovu počesť, jeho rodina si prevezme finančný dar, na ktorý prispeli členovia spolku. 


         Marián Koleno