7. Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble - LIPTOVSKÝ HRÁDOK

1. apríla 2017

ponuka:

 

7. Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble

Tohtoročný prvý apríl priniesol do našich končín skutočne nádherné počasie s takmer letnými teplotami a 34 dospelých bláznov nemalo lepší nápad ako osláviť deň bláznov, ktorý pripadol na sobotu, než návštevou školy. Konkrétne Strednej Odbornej Školy Elektrotechnickej v Liptovskom Hrádku, kde sa už siedmykrát konali Majstrovstvá Slovenska vo vykladacom scrabble. Organizátorka Evka Zahradníková v rámci tradičnej mentálnej rozcvičky pripravila pre hráčov úlohu – napísať počas piatich minút čo najviac platných slov z písmen SCRABBLE a následne odhadnúť koľko takýchto slov možno vytvoriť. Nikomu sa nepodarilo nájsť viac ako 40 slov, väčšina svoje tipy značne podstrelila a najbližšie číslo k správnemu počtu (52) tipovala Sylvia Šnábelová. Hráči tak boli naladení na jednotlivé štádiá scrabblovej slepoty – sporadická scrabblová slepota (sem tam niečo nevidíš), selektívna scrabblová slepota (nevidíš časť plochy alebo jasné ťahy, ale relatívne často) a systémová scrabblová slepota (väčšinou nevidíš nič).

Prvým vyloženým slovom bol FONT, čo našla drvivá väčšina hráčov (31x), možno aj preto, že si toto slovo mohli všimnúť v ľavom dolnom rohu obrazovky ako názov ikonky pre výber zobrazenia hracej plochy. Prvé bingo bolo vyložené v treťom ťahu – konkrétne slovo BINGO za 24 bodov (našlo 9 hráčov), ale ozajstným bingom a kľúčovým momentom prvého kola bol siedmy ťah a bingo LAMETKA (malá ozdobná stužka) za 87 bodov, ktoré našli len traja hráči (Zahradníková, Gajdoš, Kubica), pričom ďalší dvaja (Pinter, Macek) našli o 20 bodov menej hodnotné bingo MEKOTALA. Ďalšie bingo v trinástom ťahu, tentokrát so žolíkom NESPOJME alebo NESPEJME za 89 bodov (čo bol najhodnotnejší ťah kola) našlo už 22 hráčov, ďalší traja o pár bodov menej hodnotné NEPSUJEM alebo NEPSUJME. Ďalšie najviac bodujúce ťahy boli ZVEĎ + IĎ za 54 bodov (21x), rozhodujúcejšie však boli dva ťahy za 51 bodov – v šiestom ťahu EXKINE (5x) (exka – bývalá partnerka) a v pätnástom ťahu ÚSADE (8x) (úsad – bolesť v krížoch). Vyskytli sa dva sólové ťahy, ktoré našli dvaja Jozefovia – v 19.ťahu položil Jožko Poremba KŔM + HM za 30 bodov a v 22.ťahu Jožko Gajdoš MÁ + RAFÁ za 28 bodov. Okrem týchto sólových ťahov a trikrát hľadaného binga bolo takisto len trikrát nájdené slovo OŽREB (ožrebiť sa – priviesť na svet žriebä) za 22 bodov (našli Zahradníková, Pinter, Štrba). Naopak, v posledných dvoch ťahoch všetci hráči až na zrejme roztržitého Jožka Gajdoša vyložili zostávajúce véčka za 2 body v slovách VO a VI. Z ďalších zaujímavých vyložených slov vyberám ešte BASETÍ (baset – plemeno psa) a HOVIEŤ (voľkať), z nevyložených ale bodujúcich BONGO (bicí hudobný nástroj), BORG (úver, dlh), FORGO (pero za klobúkom), GIBON (opica), OBROK (krmivo pre kone), ZEBÍ (zebu – ázijský tur), KARIKE (karika – kovový krúžok), KARIOK (karioka – tanec), PALOTA (sála, sieň), METAXA (alkoholický nápoj). Prvé kolo skončilo po 27.ťahu vyložením posledného písmena.

S vyše 95% úspešnosťou triumfovala v prvom kole Evka Zahradníková, ktorá si mohla dokonca dovoliť lapsus v podobe neplatného slova VÝKŔM. Evka mala aj najviac naj ťahov (21), o jeden viac ako Mirka Janikovičová. S odstupom 44 bodov skončil v prvom kole Jožko Gajdoš, o ďalšie 2 body za ním bola tretia Sylvia Šnábelová. Cez 90% úspešnosť sa dostali aj štvrtý Miro Vaňo a piaty Peťo Lámer. Do najlepšej desiatky sa dostali ešte Mirka Janikovičová, Marcel Makovník, Jožko Poremba a Erika Tomková. Obhajca Jaro Vernarský začal 11. miestom a ďalší minuloročný medailista Ivan Pastucha 14.miestom.

V prvom ťahu druhého kola bol k dispozícii žolík a vyložené bolo ZAT(O)Č za 32 bodov, čo našlo 21 hráčov, rovnaký bodový zisk by prinieslo aj ZAT(L)Č, no dvaja hráči vyložili neplatné ZAT(E)Č (od slovesa zatiecť možno podľa slovníkov vytvárať iba tretiu osobu), a pripísali si nulu. Od druhého ťahu sa v zásobníku takmer stále vyskytovalo aspoň jedno desaťbodové písmeno, a vždy trvalo niekoľko ťahov kým sa ho podarilo umiestniť, takže boli umiestňované ťahy s nižšou bodovou hodnotou. Až v poslednom možnom 27.ťahu prišlo najhodnotnejšie slovo kola – bingo DOPOVALA za 72 bodov, ktoré našlo 20 hráčov. Ďalšie najhodnotnejšie slová boli VYKĹB za 42 bodov (21x) a ELFA (elf – mytologická bytosť, škriatok) za 38 bodov (19x). Najmenej hľadané slová boli UTNIME za 30 bodov (3x – Janikovičová, Kohútik, Žákovičová) a ťah so žolíkom (S)ÓDU + (S)ČERME za 32 bodov (4x). Najviac (31x) bolo nájdené v druhom ťahu slovo ČERME, resp. ČEMER (ochvat, ochorenie spôsobené rýchlym hltaním jedla) za 20 bodov. Zo zaujímavých vyložených slov spomeniem DETVU (detva – cigareta) a SOBOĽ (kunovitá šelma i kožušina), z nevyložených bodujúcich DÓŽA (hlava benátskej republiky), ÁSAN (ásana – pozícia tela v joge), ELÉVA (elév – žiak), OHAVE, SRIEŇU (srieň – inovať), REŠETO (sito), ŠINTER (šarha alebo figliar). Druhé kolo skončilo po 27.ťahu, keď zostalo nepoužitých až 10 písmen a bol nahratý historicky najnižší maximálny počet bodov (766).

Druhé kolo vyhrala Mirka Janikovičová s vyše 96% úspešnosťou, o 9 bodov zaostal druhý Jaro Vernarský a o ďalších 8 bodov tretia Evka Zahradníková. Do desiatky sa dostali ešte postupne Ivan Pastucha, Peťo Lámer, Majo Šimko, Jožko Gajdoš, Slavo Kohútik, Vilo Šnábel a Paťo Pinter a ešte aj jedenásty Jožko Poremba sa prehupol cez 90% úspešnosť. Toto kolo na rozdiel od prvého nevyšlo Mirovi Vaňovi (17.) ani Sylvii Šnábelovej (25.). Mirka, spoločne s Evkou a Ivanom mali v druhom kole najviac maxím (20). Po dvoch kolách viedla Evka o 5 bodov pred Mirkou, o ďalšie 3 body bol Jožko Gajdoš a štyri body za ním Peťo a Jaro. Ostatní sa už mohli len nádejať na výrazné zaváhanie priebežných lídrov a vlastný úspešný výsledok v poslednom kole.

Tretie kolo začalo slovom SEMENÁ za 28 bodov, čo našlo 29 hráčov. Pri absencii binga bol najhodnotnejším ťahom sólový ťah Evky Zahradníkovej v 21.ťahu – NAVLŇ za 63 bodov. Ďalšie najviac bodujúce ťahy boli BOX za 58 bodov (20x) a ODSAŤ za 57 bodov (nájdené 33x, čo bolo najčastejšie spolu s PŔS za 33 bodov). Ďalší sólový ťah v tomto kole sa podaril Patrikovi Pinterovi – RAJBE + RÔS za 28 bodov. Okrem sólových ťahov boli najmenej, konkrétne 2x hľadanými NEDOHUČ za 34 bodov (Teplan, Chrobáková), ĽSTI za 20 bodov (Poremba, Pastucha) a SEČIAM (seč – boj sečnými zbraňami) za 26 bodov (Vernarský, Ponická). Z ostatných vyložených slov ešte spomeniem TÍKMI (tík – tropický strom) za 33 bodov, čo našlo 6 hráčov a z nevyložených bodujúcich MÁGOVO, GÉNOVOM, MOZGOVÁ, CINK (dychový hudobný nástroj), ČIPSE (čips – zemiakový lupienok), POŽIAR, NOSNICA, RÔSOLE. Ani v treťom kole sa nepodarilo vyčerpať všetky písmená a po 27.ťahu ich ešte zostalo sedem nevyužitých. Tretie kolo vyhral Miro Vaňo s vyše 94% úspešnosťou o 7 bodov pred Mirkou Janikovičovou a tretí Miro Štrba zaostal o ďalších 15 bodov. Štvrtá bola v tomto kole Evka, piaty Patrik a šiesty Jaro, aj siedmy Marcel, ôsmy Peťo a deviaty Vilo sa dostali cez 90% úspešnosť. Jožko Gajdoš po jedenástom mieste neudržal medailovú priečku a kolo nevyšlo ani Sylvii (18.) a Ivanovi P. (23.).

Po roku sa zopakovala situácia, keď prví dvaja hráči, resp. prvé dve hráčky mali rovnaký počet turnajových bodov a o majstrovi muselo rozhodnúť druhé kritérium a síce celkový počet bodov zo všetkých kôl. Vlani vďaka tomuto pravidlu uniklo víťazstvo Evke Zahradníkovej, tento rok však pri porovnaní s Mirkou nahrala celkovo o 32 bodov viac a získala už svoj tretí majstrovský titul, celkovo piatu medailu z vykladacích majstrovstiev a posunula sa na čelo v historickej medailovej bilancii. Druhá Mirka Janikovičová získala po bronze spred štyroch rokov druhú medailu z vykladacích majstrovstiev, pričom doma utiera prach aj z jedného pohára za druhé miesto z klasických majstrovstiev. Tretí Jaro Vernarský, ktorý zaostal za prvou dvojicou o 14 turnajových bodov, pridal do svojej zbierky už piatu medailu z vykladacích majstrovstiev a celkovo má doma už 15 pohárov zo scrabblových majstrovstiev. Len jeden bodík za Jarom skončili štvrtý Miro Vaňo a piaty Jožko Gajdoš, o ďalší bod šiesty Peťo Lámer a o ďalšie tri body siedmy Paťo Pinter. Všetci prekonali celkovú 90% úspešnosť. Do desiatky sa dostali ešte ôsmy Marcel Makovník, deviaty Jožko Poremba a desiaty Vilo Šnábel. Najlepším nováčikom bol na jedenástom mieste Miro Štrba. Evka mala najvyššiu percentuálnu úspešnosť (93,75%) a Mirka nahrala najviac maxím (61). V tipovacej súťaži viacerí uhádli mená dvoch medailistov a štyria tipujúci trafili aj ich presné umiestnenie, za víťaza tipovačky bola odmenená Erika Tomková, ktorej jediná trefa mimo bol najvyššie umiestnený hráč.

Záverečné poďakovanie patrí Evke za ako vždy perfektnú organizáciu, mestu Liptovský Hrádok a primátorovi Branislavovi Trégerovi za poskytnutú finančnú podporu, Strednej Odbornej Škole Elektrotechnickej za poskytnuté priestory a počítače, Evkiným kolegom – správcovi siete Martinovi Gabauerovi a Andrei Šingliarovej za servis a kamerové zábery, študentom Petrovi Kissovi a Michalovi Staroňovi, ktorí vykonávali technický servis, Jarovi Janikovičovi, autorovi softvéru, ktorý sa aj tento rok zhostil role hlavného rozhodcu, Majovi Kolenovi za fotodokumentáciu, Majke Ponickej za vynikajúce koláče, firme Polyform z Podolínca za oddeľovacie polystyrény a ovocinárskej firme Apple (mimochodom založenej 1.apríla 1976), ktorá zaslala hráčom jablká sorty Macintosh s prosbou, aby si ich nahryzli sami.

Ďakujeme, a v Hrádku dovidenia o rok.

Ivan Pastucha