BANSKÁ ŠTIAVNICA

5. novembra 2016

ponuka:

 

Scrabble pod Sitnom – 1. vydanie

Začalo to 4.11.2015, kedy som poslal mejl pánovi Markovi, vedúcemu kultúry, športu a mediálnej komunikácie, žeby sme chceli usporiadať kvalifikačný Scrabble-turnaj v Banskej Štiavnici. Odpoveď prišla o 10 minút a už sme začali ladiť. Miesto bolo jasné, Kultúrne centrum. To „sme“ bolo zatiaľ zoskupenie ja a Jožko Gajdoš, s ktorým sme urobili úvodný turnaj minulej sezóny v Bratislave. Myšlienka u mňa hlodala od septembrového výletu v kraji pod Sitnom, a keď som našiel parťáka na organizovanie, začali sme to riešiť.Jožko si zobral za úlohu získať ceny pre účastníkov a trofeje pre najlepších, a vďaka mestu Banská Štiavnica a firmám Tempest a DPB bolo možné obdarovávať plným priehrštím.

Pôvodný termín turnaja bol iný, ale vzhľadom na rôzne okolnosti spoločenského charakteru a taktiež s vydaním nového slovníka SSSJ M – N sa termín ustálil na 5.11.2016. Do roka a do dňa sme sa teda stretli v Banskej Štiavnici. Medzičasom sa naše organizačné zoskupenie rozrástlo o miestne hráčky mamku Anku Tomalovú a dcéru Sašku Krivdovú, ktoré si zobrali za úlohu obed a občerstvenie (súhrnne ketering), aby hráči za stolmi nepomreli od hladu. A veruže ani jeden od hladu neumrel. Týždeň pred turnajom sa mi podarilo prísť narýchlo do BŠ, obzrieť, spresniť, dať ešte nejaké inštrukcie, obzrieť miesto činu, stretnúť sa a zoznámiť. Ale aj bezo mňa to všetko už bolo OKA.

Ešte vo štvrtok pred turnajom to 012vyzeralo, že magická 50 neodolá, ale potom prišli telefonáty o zrušení účasti zo zdravotných dôvodov. Zodpovednosť prevládla nad túžbou sa stretnúť a zmerať sily, veď od majstrovstiev ubehol už až mesiac. Vírusy, baktérie a iná háveď položila časť z prihláseného zoznamu. Z celého Slovenska a priľahlej Moravy prišlo 45 hráčov. Časť z nich, vrátane domácich, sa stretli v predvečer v miestnom pivovare, porozprávali a ... tak ďalej, časť z nich pokračovala na didžine. Ráno sme sa vlastne všetci 4 organizátori stretli prvý raz naraz a spolu.  

Prišli 3 nováčikovia: domáci Richard Kubala, zo Sliača Ivan Gargulák, a z Bardejova spolu s Trudy Vilner – jej Jožko Štofaník. Do obeda boli s nami ešte Janka Kováčová, ale tá povedala, že si len zahrá s Bye-istami priateľské zápasy, na súťažné ona nie je, a Pavol Chrenko, ktorý chcel najprv vidieť, ako to tie zápasy a turnaje prebiehajú, čo má ešte trénovať, a až potom príde naostro.

Na 22 stoloch sa tak rozohrali prvé zápasy. Okrem 3 stolov vyššie nasad012ení vyhrali. Tomáš Dubiel prehral z Evkou Horňákovou. Sylvia Šnábelová jediný raz na turnaji prehrala, v prvomkole o 4 body s Ivetou Chrobákovou. No a Zdenka Žákovičová prehrala s Kikou Gendiarovou.

Ale že ako: Kika položila bez žolíka do otvorenej deviatky NEKŔMIACza 266 bodov. Je to historicky druhý najhodnotnejší ťah na živom súťažnom turnaji. Zdenka do soboty tiež ešte také hodnotné slovo nepoložila ani nedostala, niežeby nejak extra o to veľmi stála. Nuž ale nedaj, keď sa zmestí. Zároveň spolu dali 1034 bodov, čo Kika neskôr prekonala v zápase 6. kola s Paľom Borošom, vtedy však ťahala za kratší koniec, a sama položila v zápase 619 bodov, čo bolo najviac v sobotu a ovládla štatistické ukazovatele turnaja.

V dru016hom kole zaujala výhra Rudyho Kooijmana, ktorý sa prišiel zabaviť a aj napraviť chuť po MS-B, porazil Jožka Porembu, ktorý mal cca o 400 Screlo viac. Po turnaji je tento rozdiel 280 bodov. Ukázalo sa, ako sa to hracie polevyrovnáva. Rudy v ďalšom kole potrápil Peťa Matejovie, prehral s ním o 17 bodov. V 4. kole sa prejavil Tomáš Dubiel, keď položil najhodnotnejší prvý ťah turnaja (r)abuješ za 94 bodov. V tomto kole nepadla ako v jedinom žiadna stovka (ani dvestovka) a jeho ťah bol najhodnotnejší v kole. To už Evka Zahradníková mala na konte 3 trojciferné ťahy. Vyhral už aj prvý z nováčikov, Ivan Gargulák. Bola to však jediná výhra nováčika na turnaji. Po 4. kole zostali 3 hráči bez prehry, medzi nimi aj Peter Lámer, ale ten si po obede už ani neškrtol. Ja som s ním hral do obeda.

6. kolo prinieslo súboj hráčov, ktorí slovenčinu nemajú materinskú, ale výborne ju ovládajú Scrabbleslovom aj písmom. Rudy vyhral o jeden bod nad Ivom Škavronkom a ten si odniesol cenu za najtesnejšiu prehru. Mne sa podarilo poraziť úradujúceho majstra SR Ivana Pastuchu, ktorý vyskúšal dve „ivoviny“, ale neprešlo mu to.

A tak sme ostali 5 5-bodoví.

Na prvých 3 miestach sa umiestnili hráči so 6 výhrami. O poradí na prvom012 a druhom mieste rozhodol až rozdiel skóre, Evka Zahradníková bola v tomto ukazovateli lepšia ako Jaro Vernarský. Sylvia Šnábelová skončila 3. Na prvú desiatku bolo potrebných 5 výhier, a od 11. po 23. miesto boli sami 4-bodoví. 16. skončil spoluorganizátor Jožko Gajdoš vyloživší iba 4 žolíky, ale položivší 5 bíng, a ak by zostalo staré bodovanie, tak prvá nebodujúca by bola Anka Tomalová, takto po novom získala 9 kvalifikačných bodov a metál „Hrám fér“. Prvým nebodujúcim (po novom) bol na 33. mieste Tomáš Dubiel, posledným z tých, ktorí nehrali s Byeom bol na 40. mieste Jožko Poremba. A Saška Krivdová bola 35., keď utrpela zopár tesných výhier aj prehier.

016Počas vyhlasovania štatistiky a umiestnenia sprevádzané odmeňovaním, pozval Ivo Škavronka (30.) na turnaj do Trnavy, ktorý chystajú spolu s Peťou Kiššovou a uskutoční sa 3.12.2016. detaily neskôr na stránke. Z neďalekej Nitry došla Dáška Jančurová, ktorá nám vybavila fajné ubytovanie a skončila 27. Ivetka Zaťovičová skončila tentoraz o pár miest za svojou (tuli)pánskou polovičkou Rudym.

 

Za mesto Banská Štiavnica boli prítomní počas turnaja pán Rastislav Marko a pani Zuzana Patkošová, ktorí mali možnosť nás spoznať a aj sa niečomu priučiť, a taktiež si vypočuli pochvalné uznanie na priestory, v ktorých sa uskutočnil I. kvalifikačný turnaj sezóny 2016/2017. A chvála sa ušla aj organizátorom.

Ja verím, že sa do Banskej Štiavnice vrátime aj so kufrom na ďalšie vydanie Scrabble pod Sitnom.

Rasťo M2I1C4H4A1L2K2A1

016