ZLATÉ MORAVCE

21. mája 2016

ponuka:

 

Desiaty tohtosezónny kvalifikačný turnaj sa premiérovo konal v Zlatých Moravciach. Celkovo 37 účastníkov sa zišlo zo všetkých svetových strán: česť východu hájili Šnábelovci a Brigita Stašková, spoza rieky Moravy prišiel Miro Vaňo a Ivo s Petrou, početné výpravy prišli z Liptova i z Komárna. Zlaté Moravce všetkých privítali slnečným a takmer letným počasím, ktoré vydržalo po celý deň, čo je pre podujatia na čerstvom vzduchu vždy dôležité.  O kvalifikačné body sa bojovalo tak úporne, že napriek tomu, že sa odohralo 8 kôl, nikto za celý čas nepoložil tematické slová ZLATÉ, MRAVCE a ani KALVÁRIA. Ceny určené pre najrýchlejších, čo by tieto slová i s pomocou žolíka vytvorili, tak nakoniec potešili niektorých z tých, ktorým sa neušli žiadne body do kvalifikácie.

Hneď prvé kolo prinieslo niekoľko prekvapení. Majo Koleno nemal žiadne zľutovanie s hostiteľom, svojim súperom po partii blahoželali k výhre obe dievčatá z Partizánskeho (Kristína Gendiarová porazila Mirku Janikovičovú a Ivo Škavronka Eriku Tomkovú) a Alex Udvardy vyhral s Renátou Janovskou. Jožko Poremba mal čo robiť, aby nakoniec o jediný bod vyhral partiu s Ivetou Zaťovičovou a Janči Milan potreboval vyše 500 bodov, aby zdolal húževnatého Štefana Horňáka, ktorý ich nahral 463. Ostatní nasadení hráči splnili úlohu favorita, aj keď úplne jednoduché to nemal nikto. Na turnaji nebol žiaden nováčik a poraziť skúseného hráča nie je samozrejmosť.

Druhé kolo prinieslo ešte viac výhier, ktoré sa nečakali, a to najmä na prvých stoloch. Rasťo Michalka porazil Vierku Jambrichovú,  Sylvia Šnábelová Nora Lančariča a Zdenka Žákovičová Mira Vaňa. Úvod turnaja sa nevydaril Renáte ani Mirke, ktoré prehrali aj svoju druhú partiu. Aj v tomto kole sa zrodil najtesnejší možný výsledok, keď Anka Tomalová o bod zdolala Štefana Horňáka.

V treťom kole sa na prvý stôl dostal Peter Lámer, ale ani on sa na ňom neudržal po prehre s Jožkom Porembom. Na štvrtom stole sme boli svedkami rodinného derby, v ktorom bol úspešnejší Vilo. Mirka prehrala aj svoju tretiu hru (tentoraz s Petrou) a len tak tak, že sa vyhla v ďalšom kole „Bajovi“. Táto možnosť ju zrejme naštartovala k sérii 4 výhier po sebe, čím túto „hrozbu“ definitívne zažehnala.

V štvrtom kole sa na prvý stôl dostala peknými trofejami pre víťazov namotivovaná Evka Zahradníková, čo pocítil Vilo prehrou o vyše sto bodov. Na dvojke zdolal Jožko Poremba Ivana Pastuchu, na ďalších potom tzv. „nitrianska tréningová skupina (NTS)“ získavala späť stratené pozície. Aj na ďalších stoloch sa presadzovali favoriti, azda s výnimkou Eriky Tomkovej, ktorá zaknihovala prehru s Jožkom Gajdošom a Ivety Chrobákovej, ktorú zaskočila Soňa Jacková.

Po tomto kole bol na rade viac než zaslúžený obed, čerstvý vzduch robil svoje a po pagáčikoch či koláčoch, ktoré priniesli Erika s Mirkou, sa ani nestihlo „zaprášiť“. Mal som z toho trochu obavy, či prichystaný obed bez polievky bude postačovať pre toľké hladné krky, našťastie však skutočnosť predčila moje očakávania. Mäsko pečené v peci bolo také lákavé, že neodolali ani vegetariáni a ak ho už nejedli, tak si s ním aspoň zapózovali pred Majovým objektívom J.

V piatom kole sa aj Jožko Poremba presvedčil, že Evka ten svoj „kýblik“ jednoducho chce a tiež inkasoval prehru o viac než stovku. „NTS“ pokračovala v nastúpenom trende z predchádzajúceho kola, vyhral aj Miro Vaňo. Erika prehrala s Majom Kolenom a veľmi krutú prehru o 302 bodov inkasovala Brigita vo „východniarskom derby“ so Sylviou. Nebyť tejto partie, tak by sa v rekordoch určite objavila partia Slava Kohútika, ktorý si spomenul na „nevybavené účty“ s Petrou Kissovou a nasúkal jej 3 bingá. Naopak veľmi tesný bol výsledok partie medzi Majkou Ponickou a Zdenkou Žákovičovou, ktorú vyhrala prvá menovaná o 3 body.

V šiestom kole uťala Evkinu víťaznú sériu Vierka Jambrichová a vystriedala ju na zvyšok turnaja na prvom stole. V nitrianskom derby vyhral Peťo nad Norom, v partii zaujímavej z hľadiska víťazstva v kvalifikácii či Slovenskom pohári vyhral Miro nad autorom týchto riadkov. Zaujímavé veci sa diali aj na ďalších stoloch. Vilo porazil Jožka Porembu, Janči Milan položil 3 bingá Ivanovi Pastuchovi. Najlepší spoločný súčet na turnaji nahrali Slavo s Petrom Matejovie, keď Peťo nahral rovných 500 bodov, a Slavovi do tejto méty a spoločnej tisícky sedem bodíkov chýbalo. Najtesnejšiu výhru kola však zaknihoval Rasťo Michalka, keď len o 2 body zdolal Paľa Boroša, okrem toho len o 4 body vyhrala Evka Horňáková nad Ivetou Chrobákovou.

V siedmom kole Miro Vaňo už po niekoľkýkrát v rade nenašiel recept na Vierku Jambrichovú. V ďalšom dôležitom súboji z hľadiska konečného umiestnenia vyhrala Evka Z. nad Peťom Lámerom. Svoje šance na dobrý výsledok si výhrami poistili Rasťo, Patrik, Janči, v súboji dvoch Jozefov Poremba, Peter M. a Ivan P. Slavo Kohútik inkasoval ďalšiu tesnú prehru, tentoraz len o 2 body s Brigitou a Majka Slezáková stále čakala na svoju prvú výhru na turnaji (okrem „úspechu“ s „Bajom“) napriek tomu, že Rudymu Kooijmanovi položila najlepší ťah kola za 107 bodov.

Do cieľovej rovinky – ôsmeho kola – vbiehali plece pri pleci Vierka s Evkou Z. so 6 bodmi a svorkou prenasledovateľov s piatimi bodmi v pätách. Obe posledný krok zvládli – Vierka vyhrala nad Patrikom a Evka nad Mirom. S napätím sa teda čakalo na výsledky ostatných partií, pretože až pomocné kritériá mali určiť víťaza. V súboji dvoch Petrov nezaváhal Lámer. Rasťo zaznamenal ďalšiu veľmi tesnú výhru a zdolal o 5 bodov Jožka Porembu. Mirka dotiahla svoju stíhaciu jazdu až na 5. stôl, tam jej však už ďalšiu výhru nedoprial Janči Milan. Bingami sa častovali Noro s Renátou: Noro položil dve, Renka kontrovala až tromi bingami, čím nielen vyhrala tento duel, ale dosiahla aj najviac bíng na turnaji: rovných 10. Radosť určite nechýbala ani Majke Slezákovej, ktorá sa až v ôsmom kole dočkala prvej výhry, keď zdolala Ivetu Chrobákovú. Osud sa už na to jednoducho „nemohol ďalej dívať“ a tak Ivete nestačil na výhru ani najlepší ťah kola za 119 bodov (!).

Víťaznú trofej si nakoniec po neuveriteľne tesnom súboji (rovnaký stredný Buchholz aj Buchholz, rozhodlo lepšie skóre) odniesla Vierka Jambrichová, druhá skončila Evka Zahradníková, obe so 7 bodmi. Na bronzový stupienok vystúpil najlepší hráč so šesťbodovým ziskom Peter Lámer. Cenu za najhodnotnejší ťah turnaja si odniesol Jožko Poremba za 125-bodový ťah z 2. kola, a to úplne zaslúžene, pretože aj druhý najlepší ťah za 119 bodov zo 4. kola ide na jeho konto (spolu s Ivetou Ch.).  Čerstvý vzduch išiel hráčom evidentne k duhu a v každom (!) kole padla aspoň jedna „stovka“, pričom celkovo ich padlo až 14. Okrem už spomínaného Jožka Porembu pridali dva zápisy do tejto štatistiky aj Noro Lančarič a Sylvia Šnábelová.

Čo povedať na záver? Patrí sa ešte raz poďakovať všetkým zúčastneným, že merali cestu do novej lokality aj napriek obavám z (c)hladu či dažďa, ktoré sa našťastie nenaplnili. Osobitné poďakovanie patrí personálu penziónu, ktorý sa o nás staral, mestskému úradu Zlaté Moravce, ktorý venoval knižné a iné vecné ceny, Mirke a Erike za skvelé vylepšenie ponuky občerstvenia a Mirke aj za háčkované dečky (ktoré som sa napriek jej želaniu rozhodol venovať víťazom turnaja), Majovi Kolenovi za skvelé fotky a všetkým tým, čo mi akýmkoľvek spôsobom pomáhali pri organizácii turnaja, zapisovaní výsledkov a iných činnostiach, bez ktorých by tento turnaj nedopadol tak skvele, ako nakoniec dopadol. Bolo mi potešením urobiť vám radosť! J

Patrik Pinter

 


Všetky fotografie z turnaja si môžete stiahnuť tu.