Pár týždňov pred majstrovstvami sa dočkala vyvrcholenia aj 2. písomná súťaž. S nevábne vyzerajúcim zadaním sa popasovalo 18 hráčov. Medzi nimi aj dvaja debutanti – Ivan Masaryk a Jozef Gajdoš.

Ďalším debutantom, avšak v Zlatej tabuľke písomnej súťaže sa stala Gabriela Sládeková vďaka svojmu riešeniu za extraordinárnych 862 bodov. Gratulujeme k prvému víťazstvu! Comeback vo veľkom štýle predstavil Jaroslav Vernarský s 854 bodmi, čím obsadzuje druhú priečku a tretie vrcholové riešenie patrí Viere Jambrichovej.

Čo bolo kľúčom k tak vysokému bodovému zisku? Bola to skrytá deviatka v štvrtom ťahu – urológom, ktorá v kombinácii so slovom eskimáku vyniesla rekordných 390 bodov. Práve eskimák (eskimácky obrat (obyč. na kajaku), nie Inuit ☺) bolo jediné možné bingo, ktoré sa dalo poskladať hneď v prvom ťahu. Druhý ťah síce obsahoval žolíka, ale 3x T v zásobníku ho neumožnili efektívne využiť a prví dvaja ho ani vôbec nepotrebovali.

Čo sa týka deviatok, vynašli sa aj ďalší hráči. Okrem možných bíng v poslednom ťahu, si ešte Ivan Pastucha vyskladal ľadoborec za 198 bodov v 9. ťahu alebo Miroslav Vaňo slovo barokoví za 144 bodov.

Do scrabble receptára spomedzi riešení vyberám: Keská (keský – súvisiaci s časťou obce Marcelová – Krátke Kesy). Touto cestou ďakujem Miroslavovi Vaňovi a Jánovi Pacovi, že prevetrali moje závity a taktiež rozšírili geografické obzory. Aj vďaka Vám som zistil, že v okolí Komárna a Nových Zámkov je čo spoznávať ☺. Ďalší Miroslav, tentokrát Kiss nás obohatil o slovo tristné (smutné, neradostné). A z tých, pre scrabble praktickejších, no niekedy prehliadaných, pripomínam slovíčko ďobka, ktorého význam snáď každý poznáme.



Jednotlivé riešenia si môžete pozrieť kliknutím na . V prípade, že si chcete prejsť riešenie za riešením, stačí, keď kliknete na „Zobraziť všetky riešenia.“

Všetkým, ktorí si našli čas, úprimne ďakujem. Písomná súťaž si Vás nájde aj v novej sezóne 2015/2016, predbežne behom novembra.

Marcel Makovník