Tesne pred Veľkou nocou sa dočkala vyhodnotenia v poradí 27. písomná súťaž, ktorej riešenie zaslalo 17 súťažiacich. Zadanie bolo zrejme dosť vyvážené, nakoľko sa drvivá väčšina riešení nachádzala v rozpätí necelých 150 bodov. Preto o umiestnení na jednotlivých priečkach rozhodovali „bodíky.“

Výnimku však zastáva jedinečné riešenie Ivana Pastuchu, ktorý len o tri body podliezol sedemstovkovú hranicu. Svojim počinom si však zapisuje ďalšie víťazstvo v tomto žánri. Tesne nad šesťsto bodov sa podarilo získať Miroslavovi Vaňovi a najvyššie päťstobodové riešenie ukuchtil Jozef Poremba.

Nová sezóna so sebou priniesla aj nových hráčov, menovite, Cecília Telková, Iveta Zaťovičová a nakoniec Ján Milan, ktorý si v tejto trojici počínal najlepšie.

Najhodnotnejší ťah (N)EZBLČAŤ skonštruoval víťaz, čím si prilepšil o 243 bodov. Ďalšiu možnosť, ako si pripísať 200 bodov za ťah, ponúkol piaty zásobník, a to vo variante KO(M)FORTU (vďaka ktorému sa všetci vyhli (R)OKFORTU!? ☺). Okrem toho ponúkol nesmierne množstvo ďalších bíng, napríklad (N)OKTURNO (hud. lyrická skladba vyjadrujúca náladu pokojnej noci), v riešení Ivana Brodenca. Práve on jediný vyložil vo svojej zostave tri bingá. Popri pohodlných bingách v 5. a 7. ťahu, za ich pomoci vyskladal ďalšie, a to VYSTRČE(N)OU za pekných 221 bodov. Inú elegantnú deviatku vyložila Viera JambrichováUMŔTVITE za 180 bodov.

Okrem spomínaného nokturna pripájam ešte zopár slov, ktoré putujú do (aspoň môjho) scrabblového receptára: PAŠIÍ (pašie – text evanjelia o Kristovom umučení) od Ivety Zaťovičovej a PENZ(penzum - uložená práca) v riešení Patrika Pintera.

Jednotlivé riešenia si môžete pozrieť kliknutím na . V prípade, že si chcete prejsť riešenie za riešením, stačí, keď kliknete na „Zobraziť všetky riešenia.“

Všetkým zúčastneným ďakujem za skvelé riešenia. Na nové zásobníky písomnej súťaže sa môžete tešiť prvý májový týždeň.

Marcel Makovník