RUŽOMBEROK

16. novembra 2013

ponuka:

 

Tretiu novembrovú sobotu, medzi prvým a druhým kolom regionálnych volieb a deň pred sviatkom Dňa boja za demokraciou, sme sa stretli na druhom kvalifikačnom turnaji v scrabble v tejto sezóne. Do ružomberského hotela Áčko sa dostavilo 27 hráčov, čo v poslednom období patrí skôr k tým hojnejším účastiam. Som rád že sme mohli privítať ďalšieho nováčika a verím že s Tomášom Dubielom z Forbás pri Starej Ľubovni sa budeme stretávať aj na ďalších turnajoch.

V turnaji sa najviac darilo Norovi Lančaričovi, ktorého správne namotivovala vidina výhry v podobe knižnej ceny. V turnaji prehral iba raz – s Mirom Vaňom, a zaknihoval svoje tretie víťazstvo a desiate medailové umiestnenie.

Hviezdou turnaja popri Norovi bola aj Zdenka Žákovičová, ktorá takisto prehrala iba raz – práve s Norom, a mala veľkú radosť z druhého miesta a premiérového zápisu do zlatej tabuľky. Možno od radosti aj podrástla. Zdolala také esá ako Vierku Jambrichovú, Evku Zahradníkovú, Mira Vaňa či Jožka Porembu. Za zmienku stojí jej partia s Evkou, keď Evka v snahe zvrátiť nepriaznivé skóre stavila na jednu kartu a v nádeji že položí bingo vynechala 10 ťahov po sebe, no napokon celý zásobník odpísala.

Tretí skončil Miro Vaňo, ktorý síce začal prehrou o jeden bod s Lydkou Králikovou, no hneď v druhom kole sa vybúril na nováčikovi Tomášovi Dubielovi o rekordných 267 bodov, v treťom naložil Patrikovi Pinterovi rekordných 616 bodov, a v piatom kole nahrali s Marcelom Makovníkom rekordných 991 bodov. Po piatich výhrach po sebe ho až v poslednom kole zastavila Zdenka. Niet divu že nahral celkovo najviac bodov (3341) a mal najlepšie celkové skóre (+632). Iba tú prehru o jeden bod zopakoval aj Ivan Brodenec v súboji s Erikou Tomkovou a keďže Ivan nahral viac bodov, tak Mirovi v tejto štatistike uchmatol rekordný zápis.

Erikina výhra nad Ivanom o jeden bod však nebola najvyrovnanejšou partiou. V poslednom kole práve Erika uhrala s Evkou Zahradníkovou remízu a Evku táto polbodová strata stála medailové umiestnenie.

Príjemne prekvapil štvrtým miestom Milan Balent, ktorý začal prehrou s Jožkom Porembom (ten mu nasúkal tri bingá), no potom sa sériou piatich výhier prepracoval až do bojov o medaily, no v poslednom kole podľahol Norovi.

Spomínaný Jožko Poremba položil najviac bíng – osem. Stovák padlo sedem, najlepší ťah položil Marcel Makovník v partii s Evkou Zahradníkovou – „špicoch“ za 112 bodov a je zaujímavé, že aj druhý najlepší ťah – „amónium“ za 109 bodov položila Evka v tej istej partii. Pre úplnosť – najlepší prvý ťah padol hneď v prvom kole – Brigita Stašková začala bingom „neušilo“ za 78 bodov.

Potešiteľné je, že každý vyhral aspoň raz, a to nielen s „bajom“. Tomášovi Dubielovi sa to pri jeho premiére podarilo až v poslednom kole, ale chcem zdôrazniť, že Tomáš si v celom turnaji vytiahol najmenej žolíkov – iba dva. Snáď nabudúce bude mať aj v tomto viac šťastia.

Každý sa teda mohol aspoň raz tešiť z víťazstva, traja najlepší si odniesli knižné ceny, a keďže najbližšie sa v Mikuláši stretneme až po Mikulášovi, každý dostal mikulášsky balíček (Mikuláša s tromi guľami) už teraz.

Ďakujem všetkým, ktorí prišli a verím že ste si odniesli najmä dobrý pocit príjemne strávenej soboty.

Dovidenia v Ružomberku o rok.

Ivan Pastucha