Riešenie zadanej úlohy poslalo 16 súťažiacich. Spomedzi nich štyria okúsili čaro „scrabblovej kompozície“ po prvýkrát. Ako najlepší debutant sa ukázal Košičan Stanislav Krajči so 450 bodmi na 11. mieste, ďalšími nováčikmi v písomnej súťaži sú Patrik Pinter, Soňa Jacková, a Gabriela Sládeková. Verím, že i napriek malým chybám v niektorých riešeniach sa nenechajú odradiť a stanú sa stálymi prispievateľmi pre tento scrabblovský unikát.

Hoci vylosované zásobníky na prvý pohľad nevyzerali príliš vábne, štyria najlepší dokázali poskladať riešenie za viac než 600 bodov. Jediné sedemstobodové riešenie našiel Ivan Pastucha, vďaka čomu získal už jedenáste víťazstvo v histórii písomnej súťaže. Kľúčom k vysokému bodovému zisku a zároveň aj k medailovým pozíciám boli deviatky ODIÓZNOU za 297 bodov a bingo VYJEDANÁ, resp. NEVYDÁJA za 212 bodov. Lepším usporiadaním ostatných ťahov dokázala Viera Jambrichová vytlačiť Miroslava Vaňa na tretie miesto, a to s rozdielom šiestich bodov. Ako jediný šesťstobodový bez dvoch deviatok zostal Jozef Poremba na štvrtom mieste.

Okrem možných bíng sa vyskytli podľa môjho subjektívneho názoru aj ďalšie zaujímavé slová. FARAO (hazardná kartová hra) v riešení Slavomíra Kohútika a v zostave Aleny Basovej, ktorá kreatívne využila žolíka v poslednom ťahu, sa jedná o slovo JÜANY (od slova JÜAN - základná menová jednotka a platidlo v kontinentálnej Číne).

Jednotlivé riešenia si môžete pozrieť kliknutím na . V prípade, že si chcete prejsť riešenie za riešením, stačí, keď kliknete na „Zobraziť všetky riešenia.“

Nové zásobníky novej písomnej súťaže budú zverejnené na sviatok práce 1. mája 2014.

Srdečne ďakujem za účasť v prvej a teším sa na Vašu účasť v druhej písomnej súťaži tejto sezóny.

Marcel Makovník

P.S. Moja ďalšia vďaka patrí Mirovi Kissovi, ktorý bez môjho podnetu propagoval písomnú súťaž na stránke internetového turnaja, ktorého je organizátorom. Vrelo odporúčam zapájať sa aj do tohto typu scrabblovej súťaže.