LOPEJ

15. februára 2014

ponuka:

 

Druhý tohtoročný turnaj sa konal premiérovo v Lopeji. V miestnom motoreste sa zišlo 28hráčov, čo je tohtosezónne maximum. Sme radi že sme opäť mohli privítať nováčikov – Majku Ponickú a Ondreja Dubiela. Organizátor Peťo Lámer s aktívnym prispením Anky Majerovej a svojej mamy prichystal niekoľko druhov koláčov, takže biliardový stôl sa doslova prehýbal pod dobrotami.

V prvých kolách prítomní sledovali po očku blamáž našich hokejistov so Slovincami na olympiáde v Soči, a tak väčšinu mohli potešiť len ich vlastné víťazstvá v jednotlivých scrabbleových partiách.

Najčastejšie sa mohol tešiť Patrik Pinter, ktorý prehral až poslednú partiu s Norom Lančaričom a so šiestimi výhrami si zapísal svoje vôbec prvé medailové umiestnenie a hneď prvenstvo.

Druhé miesto si po troch týždňoch zopakovala Erika Tomková. O treťom mieste Mirky Janikovičovej rozhodlo pri rovnakom Bucholzi lepšie skóre oproti Evke Zahradníkovej. Mimochodom, Mirka to skóre mala úplne najlepšie zo všetkých (+511) a nahrala aj najviac bodov (3320). Všetky poháre si teda odviezla domov do Zlatých Moraviec a Partizánskeho osádka jedného auta.

Až tri partie sa skončili rozdielom jedného bodu – v treťom kole Tomáš Dubiel takto prehral s Ankou Majerovou a vo zvyšných dvoch mal prsty Ivan Pastucha, keď najskôr v druhom kole nestačilo Vierke Jambrichovej zakončenie partie položením binga a v poslednom kole sa Ivan pripravil o medailu pokazenou koncovkou proti Jožkovi Porembovi.

Ináč zakončiť partiu bingom na lopejskom turnaji bolo celkovo v kurze. Okrem Vierky sa to podarilo v prvom kole Mišovi Ivanovi proti Anke Majerovej (jeho bingo NEPORAĎ + PÍLOVÝ za 155 bodov bolo zároveň najlepším ťahom turnaja), v druhom kole Norovi Lančaričovi proti Marcelovi Makovníkovi a v piatom kole Erike Tomkovej znova proti Ivanovi Pastuchovi.

Do globálnych rekordov sa výraznejšie zapíše partia Sylvie Šnábelovej proti Anke Majerovej – Sylvia položila tri bingá, nahrala 624 bodov a zdolala Anku o 373 bodov.

Turnaj spestrila vyhlásená súťaž o najkrajšie položené slovo. Hráči z každej partie vybrali podľa nich najkrajšie slovo, zo všetkých slov bolo vybratých 10 finálových a z nich hráči hlasovaním vybrali to najkrajšie. Vo finále sa vyberalo zo slov – KAMIENOK, POTVORKE, ŽANDÁRI, AVENUE, STRYNOU, BRÝZGANÚ, BÔBOVÉ, NOVUČKÉ, BIOLÓGOV, ODHAĽOVANÝM. Z týchto slov vyhralo slovo BRÝZGANÚ, ktoré položila Sylvia Šnábelová. Niektorým sa síce nepozdával tvar tohto trpného príčastia, ale keďže jazykovedci ho priamo uvádzajú v slovníkoch o jeho platnosti niet pochýb a k víťazstvu tohto slova pomohlo zrejme aj to, že jeden hráč sa už dlhé roky chystá položiť slovo „brýzgať“. Dianie na turnaji teda možno zhrnúť do vety:

Žandári ponáhľajúci sa po avenue za odhaľovaným zločinom zastavili biológov vezúcich bôbové semená so strynou na zadnom sedadle a tejto potvorke adresovali brýzganú nadávku kvôli tomu, že vyhodila z okna kamienok, ktorý poškodil ich novučké auto.

Ivan Pastucha