LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

4. - 5. októbra 2014

ponuka:

 

SCRABBLE JE AKO ŽIVOT - príhovor predsedníčky Evy Zahradníkovej.

Tak sme sa dočkali. Po vyše roku sa v Liptovskom Mikuláši stretla morfológii oddaná rodina entuziastov na 16. Majstrovstvách Slovenska v scrabble. Milovníci ohýbania radi experimentujúci prišli do hotela Klar nielen zviesť ľúte boje o body, slávu a poháre, ale aj nabrať motiváciu, optimizmus, radosť, energiu. Naša martinská organizácia riadená Evkou tento rok prvýkrát umožnila aj ostatným záujemcom, ktorým sa počas sezóny nepodarilo kvalifikovať sa v čoraz náročnejšej konkurencii, aby si zasúťažili na 1. paralelných Majstrovstvách Slovenska a mohli tak nasať atmosféru minoritnej obce rozdávajúcej elán. Popri tradičných 32 účastníkoch majstrovstiev sa tak predstavilo aj 11 hráčov v B-kategórii.

Účastníkov privítala predsedníčka a hlavná organizátorka Evka Zahradníková. Jej príhovor či skôr mimoriadne očarujúca rečnícka esej zožala náležité uznanie. Nasledovala tradičná tipovacia súťaž na budúceho majstra a mohlo sa súťažiť.

O náročnej konkurencii svedčí fakt, že všetci kvalifikovaní v A-kategórii mali aktuálne screlo nad 1600, čo v posledných rokoch nebývalo pravidlom a ani screlo nad 1800 nezaručovalo, aby bol hráč v prvom kole nasadený. Pozíciu favorita v prvom kole nezvládlo 5 hráčov – Noro Lančarič prehral s Vilom Šnábelom, Jaro Vernarský so Slavom Kohútikom, Peťo Lámer so Zdenkou Žákovičovou, Vlado Frický s Majom Kolenom a Erika Tomková s Ivanom Brodencom, ďalším sa to podarilo len tesne – Vierka Jambrichová vyhrala o 7 bodov nad Sylviou Šnábelovou, Marcel Makovník o 6 bodov nad Lacom Murgáčom a Ivan Pastucha o 3 body nad Jankou Jalčovou. Naopak bez problémov odštartovali Jožko Poremba výhrou o 166 bodov, Paťo Pinter o 182 bodov a Majo Šimko o 241 bodov. V druhom kole ukončil Ivan Pastucha sériu 10 výhier v rade na turnajoch Filipovi Záleskému a zaváhali aj ďalší favoriti – Vierka prehrala s Marcelom, Miro Vaňo s Majom Šimkom, Jožko Poremba so Slavom, Miško Vernarský so Zdenkou, druhú prehru si pripísal Noro, tentokrát s Monikou Pisklákovou. Najvyššie nasadenou hráčkou bez prehry bola po druhom kole Evka Zahradníková, ktorá o jediný bod porazila Vila Šnábela, za čo Vilo neskôr dostal diplom za najtesnejšiu prehru na turnaji. V tomto kole Vlado Frický položil prvý deväťnásobok – bingo OSOČUJEM za 167 bodov.

V treťom kole došlo aj na Evku, ktorá prehrala s Marcelom, okrem Marcela zostali bez prehry Mirka Janikovičová po výhre nad Majom Šimkom, Slavo ktorý zdolal Patrika Pintera a Ivan Pastucha po výhre nad Zdenkou. Druhé prehry zaknihovali Vierka (s Rasťom Michalkom) i Peťo Lámer, ktorý podľahol Renke Janovskej o 3 body po nezvládnutej koncovke, ktorú mohol dotiahnuť aspoň do remízy. V štvrtom kole vyhrala Mirka nad Marcelom a Slavo nad Ivanom a udržali si tak pred obedom neporaziteľnosť. V zápase Miška Vernarského s Filipom Záleským sa zrodil výsledok 551:536, čo znamenalo, že spoločné skóre 1087 bodov bolo nielen rekordom turnaja ale aj tretí najlepší historický zápis. Zaujímavosťou tohto kola bola aj jediná remíza na turnaji – zmierlivo sa rozišli Ivan Brodenec so Sylviou Šnábelovou.

Po piatom kole zostal Slavo jediným hráčom bez prehry po výhre nad Mirkou. Do boja o čelné priečky sa štvrtou výhrou v rade vrátili Jaro Vernarský po výhre nad Ivanom, Vlado Frický, ktorý zdolal Marcela a Renka, ktorá zvíťazila nad Miškom. Medzi štvorbodových sa zaradila ešte Zdenka po výhre nad Patrikom. Na opačnom konci zostala bez výhry Majka Slezáková. V tomto kole Sylvia Šnábelová porazila Janku Jalčovú o 262 bodov, čo bolo najviac na turnaji, zrodila sa aj ďalšia najtesnejšia prehra, keď Majo Koleno podľahol o 1 bod Milanovi Balentovi.

V šiestom kole prehral už aj Slavo – s Vladom. Podobne ako Vlado aj Jaro natiahol svoju víťaznú sériu keď o 5 bodov zdolal Renku a Zdenka zaznamenala svoju druhú a zároveň poslednú prehru, keď podľahla Mirke. Na čele teda bola štvorica 5-bodových Slavo, Mirka, Vlado a Jaro. V tomto kole položila Sylvia deväťnásobok POČARILI za 158 bodov.

Po siedmom kole sa na čele osamostatnil Vlado, keď porazil Jara. Mirka prehrala s Norom, ktorý sa tak otriasol z nevydarených prvých dvoch kôl a Slavo prehral s Miškom. Zdenka začala svoju víťaznú sériu výhrou nad Marcelom a do boja o čelné priečky sa vrátila Renka po výhre nad Ivanom.

V ôsmom – poslednom sobotňajšom kole vyhrala Mirka nad Vladom, Miško pribrzdil rozbehnutého Nora, Zdenka si pripísala dôležitú výhru nad Jarom a Slavo si po dvoch prehrách v rade pripísal výhru nad Renkou. Prvú výhru na turnaji zaknihovala už aj Majka Slezáková, keď zdolala Ivana Brodenca. V tomto kole prvýkrát niekto položil v partii 3 bingá – podarilo sa to Ivanovi Pastuchovi proti Mirovi Vaňovi. Po sobote bola na čele pätica Slavo, Zdenka, Mirka, Miško a Vlado so šiestimi bodmi, za nimi sedem hráčov s piatimi bodmi. Určite viac sa čakalo od Vierky Jambrichovej a Peťa Lámera, ktorí sa s tromi bodmi motali v druhej polovici.

Po náročných sobotňajších bojoch sa už všetci tešili na večer a voľnú zábavu. Tentokrát bol vrcholom večera hudobný koncert dua Milan Balent (gitara) a Evka Zahradníková (klávesy). Ich premiérové vystúpenie im svojím spevom ostatní prítomní skôr kazili, kvalita hlasového prejavu však nikomu z prítomných dobrú náladu nepokazila, horšie to už bolo s tými čo sa snažili zregenerovať pred nedeľnými súbojmi ako aj s ostatnými hotelovými hosťami. Hudobná produkcia sa totiž predĺžila do neskorých nočných, či presnejšie skorých ranných hodín. Naše rušenie nočného pokoja muselo nezainteresovaným pripadať ako mikulášske orgie roztatárených exotov.

V deviatom kole, prvom nedeľňajšom sa očakávalo najmä kto sa ako dokáže zotaviť po náročnej noci a dostať sa do zápasového rytmu. Na prvých stoloch vyhrala Zdenka nad Vladom, Mirka nad Miškom a Slavo, ktorého stav vyvolával asi najväčšie otázniky, začal prehrou s Marcelom. Ivanovi Pastuchovi došlo že s Norom prehral o 6 bodov až keď zistil, že si zle spočítal body, do boja o medaily sa vrátil Jaro po výhre nad Patrikom, nahor sa začali predierať Evka i Vierka, naopak z čela sa začala vytrácať Renka po prehre s Jožkom Porembom. V deviatom kole prišiel aj tretí deväťnásobok a zároveň najlepší ťah turnaja – Miro Vaňo položil bingo NEKÚPILO za 185 bodov a zároveň nahral 581 bodov, čo bolo najviac na celých majstrovstvách. Rasťovi sa zasa podarilo položiť 3 bingá Milanovi Balentovi. Na čele boli so siedmimi bodmi Zdenka a Mirka, o bod za nimi Slavo, Marcel, Miško, Jaro, Vlado, Noro a Jožko. V desiatom kole vedúce duo nezaváhalo. Mirka zdolala Jara a Zdenka aj so šťastím vyhrala nad Slavom o jediný bod. Jožko vyhral nad Norom, Miško nad Vladom a Marcel nad Mirom. Po tomto kole mali Mirka a Zdenka na čele po osem bodov, za nimi Marcel, Miško a Jožko po sedem.

V jedenástom kole sa vedúce duo ešte viac priblížilo medailám, keď Mirka vyhrala nad Jožkom a Zdenka nad Filipom. V dôležitom súboji prenasledovateľov vyhral Miško nad Marcelom. Svoje medailové nádeje oživili Jaro výhrou nad Evkou, Noro nad Slavom a Vlado nad Ivanom. Dve kolá pred koncom boli na čele Zdenka s Mirkou s deviatimi bodmi, o bod za nimi Miško a sedembodoví Marcel, Jaro, Vlado, Jožko a Noro.

Asi rozhodujúci moment prišiel v predposlednom dvanástom kole. Kým Zdenka svoj súboj s Norom zvládla, Mirke sa nepodarilo vyhrať nad Vierkou. V hre o medaily sa ešte udržali obaja Vernarskí – Miško vyhral nad Jožkom a Jaro nad Marcelom. Jarovi k tomu pomohli aj 3 položené bingá, čo sa v tomto kole podarilo aj Vierke. Zdenka teda viedla pred posledným kolom s desiatimi bodmi, s deviatimi bodmi ju stíhali Mirka a Miško, a s ôsmimi bodmi Jaro.

Posledné trináste kole dovŕšilo spanilú Zdenkinu jazdu, keď si v súboji dovtedy dvoch nezdolaných hráčok z nedele poradila aj s Vierkou. V súbojoch o ďalšie medaily vyhrala Mirka nad Ivanom, a keďže Miško prehral s Patrikom, dal tak šancu svojmu otcovi, ktorú Jaro využil po výhre nad Norom. Za zmienku v trinástom kole stoja ešte 3 bingá Maja Kolena, ktoré mu však na víťazstvo nad Lacom Murgáčom nestačili a Majo prehral o 3 body.

S 11 výhrami teda zvíťazila nečakaná hviezda víkendu Zdenka Žákovičová. Dosiahla svoje prvé turnajové víťazstvo a iba druhé medailové umiestnenie. Niektorí by za takýto výsledok vymenili možno aj desať turnajových primátov, ale v nedeľu sa nenašiel nikto kto by jej víťazstvo nedoprial a nemal úprimnú radosť z jej úspechu. Druhá Mirka Janikovičová vyhrala 10 partií, načala už druhú desiatku medailových umiestnení hoci turnajové víťazstvo jej aj naďalej chýba. Striebro z Majstrovstiev je však pre ňu určite zatiaľ najväčším úspechom. Tretí Jaro Vernarský s 9 výhrami síce neskompletizoval majstrovský hetrik v rade, ziskom bronzu však potvrdil svoje postavenie najlepšieho hráča histórie na Majstrovstvách Slovenska, veď v nedeľu to bola už jeho deviata medaila z MS a 99.bod do zlatej tabuľky. Štvrý Miško Vernarský zaostal za svojím otcom len o Bucholz. Do prvej desiatky sa ešte zmestili piaty Vlado Frický, šiesty Patrik Pinter a siedma Evka Zahradníková s ôsmimi výhrami, ôsma Sylvia Šnábelová získala 7,5 boda. Nedeľné súboje príliš nevyšli Slavovi Kohútikovi, keď z priebežného vedenia po sobote spadol na konečné deviate miesto a desiatku uzatváral Marcel Makovník.

Okrem už spomínaných rekordných zápisov si odniesli diplomy za najlepší prvý ťah hneď dvaja hráči – Majka Slezáková za bingo NEZADUŤ a Filip Záleský za bingo NEOHNITE za ktoré zinkasovali zhodne 94 bodov. Najviac bodov na turnaji nahral Miško Vernarský (5834), najlepšiu obranu mal Jaro Vernarský – ako jediný obdržal menej ako 5000 bodov (4789) a mal zároveň najlepšie celkové skóre (+832). Najviac žolíkov si vytiahol Jožko Mráz (17), najmenej Laco Murgáč (7). Najviac bíng (14) svojím súperom nasúkali Majo Koleno a Miško Vernarský.

V 1.Paralelných Majstrovstvách Slovenska, alebo ak chcete v turnaji, popri ktorom paralelne prebiehali 16. Majstrovstvá Slovenska sa odohrávali o nič menej ľúte súboje. V turnaji kde sa 11 hráčov stretlo každý s každým potvrdil pozíciu najväčšieho favorita Mišo Ivan, keď z 10 partií prehral iba jednu (so Šaňom Udvardym). Mišo väčšinou jasne dominoval, keď až v siedmich partiách nahral aspoň 500 bodov. Ovládol aj ďalšie štatistiky – druhého Tomáša Dubiela porazil o 260 bodov, keď mu naložil 588 bodov a položil aj najlepší ťah KÚRŇAVOU za 96 bodov. Druhý skončil Tomáš Dubiel so siedmimi výhrami. Tomáš spolu s Ivom Škavronkom nahrali spolu 1004 bodov, viac bolo už len spomínaných 1087 bodov Miška Vernarského s Filipom Záleským. O treťom mieste Ondreja Dubiela pred štvrtou Majkou Ponickou rozhodol ich vzájomný zápas, keďže obaja vyhrali šesťkrát. Poradie na piatom až siedmom mieste určila až minitabuľka so skóre zo vzájomných zápasov, keďže piata Anka Majerová, šiesty Ivo Škavronka a siedma Soňa Jacková dosiahli 5 výhier a vo vzájomných zápasoch mal každý z nich jednu výhru a jednu prehru. Za nimi skončil štvorbodový Šaňo Udvardy, trojbodoví Miro Kiss a Evka Ďurechová a s dvomi bodmi Peťa Kiššová, ktorá si odniesla aj diplom za najlepší prvý ťah (NABITOM za 68 bodov).

Víťazstvo Zdenky bolo také nečakané, že v tipovacej súťaži sa nikto neodvážil na ňu staviť. A tak pohár sušených hríbov ako cena z tejto súťaže putovala k Norovi, ktorý správne tipoval víťaza B-kategórie aj s počtom víťazstiev. A ešte na margo víťazky. Hoci sa nepatrí prezrádzať ženám vek, podotknem, že Zdenka je našou najstaršou majsterkou a rozdiel medzi vekom najstaršieho a najmladšieho víťaza Majstrovstiev Slovenska v našej pomerne krátkej histórii je viac ako 50 rokov. Aj to dokazuje, že scrabble je naozaj hra pre každého.

Premiérové víťazstvo v Slovenskom pohári si pripísal Miro Vaňo, keď si postrážil svoj náskok pred druhým Ivanom Pastuchom a tretím Jožkom Porembom.

Tohtoročným spestrením bolo odovzdávanie cien, respektíve vzájomné obdarúvanie sa. Vyskúšali sme takzvaný bulharský model – každý hráč priniesol jednu vec, ktorú kúpil, vyrobil alebo našiel doma, zabalenú odovzdal pri prezentácii do spoločného banku a takto zozbierané podarúnky boli náhodne prerozdelené všetkým prítomným. Cenou teda mohli byť rôzne drobné suveníry, niečo na pitie alebo na jedenie či už čokoláda alebo balenie cestovín s instantnou omáčkou, veci do domácnosti alebo kancelárie, hračky, kozmetika, knihy – či už pre deti, kniha sudoku alebo kniha o menopauze, prípadne veľké balenie detských plienok. Darčeky väčšinou potešili, a ak náhodou nie, tak zaručene vyvolali úsmev na tvári obdarovaného.

Na záver sa chcem poďakovať. Špeciálne mestu Martin, ktoré nám poskytlo peňažný príspevok. Hotelu Klar, v ktorom sme našli vhodné podmienky pre usporiadanie našich majstrovstiev. Ďalej všetkým organizátorom na čele s Evkou. Ale vlastne treba poďakovať všetkým nám, ktorí sme prišli a dopomohli vytvoriť úžasnú atmosféru počas celého víkendu, ktorá bude v každom z nás ešte dlho rezonovať. Veď každý si niečo odniesol, no všetci najmä more, more zážitkov.

Ivan Pastucha


Ďalšie fotografie v plnom rozlíšení: 1. časť, 2. časť
Fotografie od Vierky Jambrichovej