HLOHOVEC

6. septembra 2014

ponuka:

 

Po prázdninách sme sa stretli na poslednom tohtosezónnom kvalifikačnom turnaji. Do Hlohovca, ktorý sa týmto premiérovo zapísal na scrabbleovú mapu Slovenska zavítalo 32 hráčov z rôznych kútov našej vlasti ale aj spoza rieky Moravy, medzi nimi aj jeden nováčik – Evka Samašová. Organizátor Filip Záleský privítal hráčov vo Vieche Jašter a pripravil pre nich zaujímavú motiváciu. Bojovalo sa nielen o posledné body do kvalifikácie, o poháre a vecné suveníry ale aj o finančné ceny pre najlepších – organizátor rozdelil medzi štyroch najlepších rovných 200 eur.

Kým po organizačnej stránke sa Filip postaral o to, aby sa všetci cítili príjemne a nikomu nič nechýbalo, v samotnej súťaži nikomu nič nedaroval. Filip vyhral všetkých sedem zápasov a zaknihoval svoje prvé víťazstvo a zároveň prvý zápis do zlatej tabuľky. Na svojej spanilej jazde zdolal šesť najvyššie nasadených hráčov (Jambrichová, Vaňo, Lančarič, Zahradníková, Lámer, Poremba), súperom nasúkal 12 bíng, čo je najviac odkedy evidujeme túto štatistiku, s priemerom 489 bodov na hru sa zaradil na historickú šiestu priečku a svoj výkon korunoval v poslednom kole, keď Norovi naložil 622 bodov a knokautoval ho o 326 bodov. Tento výsledok preňho zároveň znamená výrazné zlepšenie screla – vďaka akceleračným bodom sa katapultoval na prvú priečku. Škoda len, že hlohovský turnaj bol prvý v tejto sezóne, ktorého sa Filip zúčastnil a keďže víťaz turnaja nemá zaručený automatický postup na MS (Majstrovstvá Slovenska, nie sveta), Filip ja nateraz v pozícii tretieho náhradníka.

Pri Filipovej hegemónii zostalo ostatným bojovať len o zvyšné priečky. Najlepšie sa darilo Jožkovi Porembovi, ktorý prehral iba s Filipom a skončil druhý. Je to jeho desiaty zápis do zlatej tabuľky znamenajúci posun na desiatu pozíciu. Tretí bol Peťo Lámer, ktorý prehral len s Filipom a Jožkom a počtom medailových umiestnení sa vyrovnal Vierke Jambrichovej, ktorá v Hlohovci skončila štvrtá.

Prvá štvorica si teda rozdelila aj finančnú odmenu, nejaká cena sa ale ušla každému.

Niektorí sa sústredili najmä na boj o posledné body do kvalifikácie a z tohto pohľadu môžu byť spokojné najmä Brigita Stašková a Majka Slezáková, ktoré si zabezpečili postup, tesne pod čiarou ešte s reálnou šancou štartu na tohtoročných MS zostali Peťo Matejovie a toľkokrát spomínaný Filip Záleský.

Hlohovecký turnaj bol zároveň posledným turnajom v rámci súťaže o Pohár Nitrianskeho kniežatstva. Tento pohár získal Noro Lančarič o jediný bod pred Vierkou Jambrichovou a tretím Mirom Vaňom.

Ďakujeme Filipovi za veľmi dobre zvládnutú organizáciu turnaja, ešte raz blahoželáme k víťazstvu a tešíme sa na stretnutie o rok vo Fraštáku a najbližšie už o štyri týždne na MS v Liptovskom Mikuláši.

Ivan Pastucha