BRATISLAVA

1. marca 2014

ponuka:

 

Po vyše 4 rokoch sa na náš scrabblový polostrov vrátila Bratislava a inváziu do nej podporilo 31 hráčov z celého Slovenska, vrátane 4 nováčiek a 2 pseudonováčiek.

Už samotná príprava turnaja bola zaujímavá, keď počas herna.net-ového zápasu aktuálnej predsedkyne a bývalého predsedu prizerajúca Trudy Vilner rozsekla termínový uzol a vybrala 1. marec 2014, teda presný mesiac do vyplnenia daňových priznaní a hlavne ich odovzdaní, aby sme vedeli, komu a koľko prispejeme svojimi 2 % z daní. Medzi uchádzačov je zaradený aj náš Slovenský spolok Scrabble.

Prihlášku na turnaj, ktorý sa uskutočnil vo futbalovom hoteli Rapid ako prvý poslal Miro Vaňo, avšak do hotela ako prvá už v piatok dorazila Anka Majerová, ktorá večer spriadala plány na turnajové zápasy spolu s Jozefom Mrázom, Monikou Pisklákovou Rasťom Michalkom a Slavom Kohútikom, dôležitou to osobou, nakoľko priviezol všetok turnajový vercajch, ktorý po turnaji zase nasmeroval do Prešova.

Úvodné privítanie bolo krátko posunuté, nakoľko pár hráčov ešte meškalo, ale nakoľko dali avízo, čakalo sa na nich.

To, že v súčasnosti sa úroveň hráčov vyrovnáva, svedčí fakt, že prvých 5 hráčov malo Screlo v rozpätí 20 bodov, prvých 11 nasadených hráčov malo Screlo v rozpätí 101 bodov. Na úvod všetci hráči dostali prezenty pri príležitosti 165. výročia príchodu prvého vlaku na slovenské územie, bola vyhlásená súťaž o 6 železničných kalendárov pre vopred určené umiestnenia a súťaž o najlepšieho hráča/hráčku so Screlo 1600 a nižšie.

Na úvod zviedol tuhý boj Marián Koleno s Vierou Jambrichovou, ktorá i napriek Mariánovmu rekordnému slovu za 141 bodov a odpisu 6 bodov vyhrala o 2 body. Marián Šimko v prvom kole proti pani Helene Hupkovej z Nových Zámkov , nováčke na turnaji, úplne bez hanby položil neplatné bingo stĺknime a vlastne rozhodol dovtedy vyrovnaný zápas. Pseudonováčka Alena Kovárová opäť po 3 rokoch vyskúšala, ako dlho trvá 22 minút pre hráča a zistila, že v ďalších zápasoch si musí dať načas, aby jej nepadla vlajka a súper si nezačal nahrávať. Túto zimu nejak extra nemrzne a Liptáčky sú zvyčajne dobre proti mrázu odolné, Milka Bláhová nenechala moc štípať Jozefa Mráza.

V druhom kole Roman Heriban podrobil výc(v)viku (97 b) Ivana Pastuchu, a Janka Jalčová (ďalej JJ – čítať džejdžej) dojduvšia z najďalej, porazila Ivana Brodenca. Milka Bláhová rezala ďalej a prešla i cez Eriku Tomkovú, nanešťastie to bol pre Milku posledný zárez, ale i tak pekne to zamiešala. Alena Kovárová porazila ubolenú Moniku Pisklákovú, ktorá ešte ráno sedela u zubára, keďže zuby vedia dať o sebe veľmi dobre vedieť. Pseudonováčka Kaja Nemčoková pri svojom druhom zápase porazila nováčku Elenu Soboličovú.

V treťom kole Viera Jambrichová položila 3 bingá Rasťovi Michalkovi a Patrik Pinter položil bingo odpieram za 140 b Márii Ponickej. Svoju prvú výhru si pripísala Helena Hupková proti nováčke Katke Vavákovej.

Štvrté kolo bolo bohaté na stofky, celkovo 4, druhú na turnaji položil Patrik Pinter, k stofkárom sa pridali aj Kaja Nemčoková, Monika Piskláková a Marián Šimko, tentoraz s platným slovom. Elena Soboličová vyhrala svoj prvý zápas proti nováčke Petri Kiššovej zo Senca. Obed zabezpečil Rasťov parťák z curlingu Martin Detvan a kuchár Tomáš, ktorému horúce pozdravy do kuchyne posielala väčšina spokojných najedených, hustá zeleninová polievka, domáca knedľa so sviečkovou alebo pre VG+ encián so zemiakmi, zeleninou a brusnicami.

Po obede nepríjemnú prehru utrpela Helena Hupková s JJ. Vyhrávala o 43, odpisovala 22 (ä, ŕ a ešte čosi drobné k tomu), ktoré si JJ pripísala, matematika jasná. Podobnú prehru utrpel aj Marcel Makovník s Mariánom Kolenom, ktorý dal svoju druhú stofku, pred odpismi Marián prehrával o bod, ale Marcelníček odpísal 11. Takéto niečo sa nepodarilo Anke Majerovej proti Márii Ponickej, lebo rozdiel bol pred odpismi 10 a Anka pripisovala iba 4 Majkine odpísané body. Roman Heriban síce dal Rasťovi Michalkovi stofku, odpoveď však prišla obratom a pokus o ďalšie bingo Rasťo odvrátil oprávnenou námietkou a zápas udržal už pevne vo svojich rukách.

Po piatom kole zostal po výhre nad Vierou Jambrichovou neporazeným už len Jozef Poremba, ale jeho čas sa krátil. Prvú výhru po Byeovi si zaknihovala už aj Katka Vaváková proti Soni Jackovej. Zápas Ivanov vyznel horšie pre Brodyho, a čo málokto tušil, pre radného Pastuchu to bol taký zahrievací na Moniku Pisklákovú, ktorá keby vedela, čo ju čaká, tak si ide radšej sadnúť opäť k zubárovi. Prvý ťah Ivan d(e)leným bingom (86 b) prinútil Moniku meniť, neskôr uľahči (56 b), žabky (54 b), potkanmi (67 b), mŕtva (75 b) kombinácia dox, úd, ex (60 b) a prípis Monikiných 20 b (ä, ĺ) spôsobili rozdiel 367 b, pričom Monika skonštatovala, že to bola pekná partia. Na odpisy prehrali aj Lydka Králiková s Majkou Ponickou a o bod Marián Šimko so Slavom Kohútikom, naopak neprehrala kvôli odpisom Helena Hupková so Soňou Jackovou.

Čas výhier vypršal Jozefovi Porembovi, ktorého prvým poraziteľom sa stal Noro Lančarič. Cennú, už štvrtú výhru si pripísal Ivka Rybárska nad Patrikom Pinterom. Do tabuliek stofiek sa dostal aj Marcelníček, ale lehát(k)am mala Majka Slezáková namietnuť. Bola to už jedenásta stofka na turnaji, v tomto kole sa totiž blysol aj Miro Vaňo.

Petre Kiššovej sa na svojom prvom turnaji nepodarilo vyhrať ani jeden zápas, a keďže sa zameriava na turnaje na západe scrabblového polostrova, najbližšie ju snáď privítajú v júni Nitre a v júli v Partizánskom, nikto sa nenahnevá, ak príde aj inam. Takto si prebrala cenu útechy, ktorú darovala Katka Vaváková končiaca na 30. priečke. Helena Hupková, bývalá to pani učiteľka, si ako jediná z nováčiek nezahrala s Byeom, vyhrala 2 partie, nazbierala skúsenosti a inšpirácie, získala jeden z kalendárov a ako sama povedala, veľmi dobre sa vyhrala a cítila na turnaji. Radi ju tiež opäť privítame. V súboji Mariánov bol tuhý súboj až do konca, Marián Koleno dal bingá (celkovo 9 s priemerom 90 b), pripísal si 5. výhru a bude potrebné skontrolovať všetky záznamy, či to nebolo aj po prvý raz, skončil 6. Marián Šimko iba jedno bingo popravil na dosku a skončil 17. Ivka Rybárska s Ivanom Pastuchom prehrala a zakotvila na tuctovej pozícii, Ivan na 7. priečke. Kaja Nemčoková síce nevyhrala so Slavom Kohútikom, ale uzavrela prvú desiatku, pričom Slavo skončil 8. Kaja, s Katkou Vavákovou a Jankom Vavákom potom utekali spoločne oslavovať také milé jubileum. Patrik Pinter nenadviazal na úspešný víťazný turnaj v Lopeji, skončil 11., ale priemer jeho 3 bíng bol nad 100. Mária Ponická si ešte na záver pripísala 4. výhru proti Zdenke Žákovičovej a ako najlepšia z 11 hráčov so Screlo 1600 a menej zaradených do súťaže (všetkých 11 boli ženy) si odniesla ďalšiu drobnosť za 14. miesto. 7 bodov si do kvalifikácie započítala JJ, hráčka to z ďalekých Košíc. No a na stoloch prvej trojky sa diali veci. Miro Vaňo porazil Nora Lančariča, čakal, ako skončia ďalšie zápasy a kalkuloval, ktorý stupienok na debni sa mu ujde, keďže mal 6 výhier. Na dvojke stole Romanovi Heribanovi utiekol čas pomedzi prsty a bingo s dvoma džokrami bez ďalších v miešku prišlo po spadnutí vlajky, Viera Jambrichová si taktiež pripísala 6 výhru. Na trojke stole Jozef Poremba začal najhodnotnejším prvým ťahom na turnaji – nápojmi (86 b), avšak počas zápasu sa už nedostal nad 30 bodov za ťah, Rasťo Michalka mu ó dal na 3xP, neskôr tak umiestnil aj ŕ, keďže útes začal s ú na 2xP a končil 3xS, bolo z toho 67 b, naopak išlo aj neprší, tentoraz začalo 2xS a končilo 3xPí, tiež 67b, údených spravilo 48 b, so(n)etov 73 b a to už na záver mohol odpísať aj ä skáčuc od radosti. Jozef Poremba si prevzal cenu útechy za 4. miesto darovanú Kajou Nemčokovou. Rasťo opäť po čase skončil na debni, naposledy sa tam štveral Hore na Hole v 2012 a po vynechaných prvých piatich turnajoch, čo sa mu hádam ešte ani nestalo, sa prihlásil o miestenku na majstrovstvá. O prvých 2 rozhodlo až skóre, to zvyčajne býva u Mira Vaňa aktívnejšie a tak vyhral turnaj v Bratislave, po pravici mu sekundovala na druhom mieste Viera Jambrichová.

Za zmienku stojí aj aktívny počet 3300 bodov za turnaj Ivana Pastuchu, 3275 bodov Mira Vaňa a 3258 bodov Kaji Nemčokovej.

Nuž takto sa to stalo, udialo. Dúfajme, že podobné vysoké počty účastníkov sa objavia aj na ďalších turnajoch, nielen až na majstrovstvách.

Mne ešte okrem bodov do kvalifikácie bude potrebné spolu s našim curlingovým tímom IceBreakers zbierať body v II. lige a pokúsiť sa postúpiť do prvej ligy, takže až výlet do Košíc cez Kežmarok, Starú Ľubovňu, Červený Kláštor, Bardejov a Svidník bude snáď úspešný.

A kam sa chystáte ešte Vy?

Privítam Vás v Lučatíne?

mi©®@s

Ivan Pastucha