V sobotu 12. októbra 2013 Košice žili Polievkovým festivalom v rámci programu Rozmanitosť. Janka Jalčová sa rozhodla predstaviť košickej verejnosti náš spolok prostredníctvom písmenkovej paradajkovej polievky – s receptom samozrejme na písmeno P – a priamou výučbou hry scrabble pre záujemcov iniciatívnych i takých, ktorých treba motivovať – rozumej – potiahnuť za rukáv.

Bolo nás deväť. Najprv sme si pripravili stánok a stoly, vyzdobili reklamnými predmetmi od Matellu a po zohriatí polievky uvarenej autorkou idey, počali sme nalievať  O našu polievku mali záujem rodičia malých detí, starší ľudia, diétari, mládež, pretože niektoré exotické polievky zo susedných stánkov neponúkali istotu známej obľúbenej chuti. Minulo sa všetkých 23 litrov polievky, a keby sme boli mali, minieme aj raz toľko, pretože si niektorí chodili aj po dupľu.

Z radov návštevníkov sa možno objavia aj noví turnajoví hráči, čomu sa budeme tešiť, pretože aj účasť na polievkovom festivale mala za cieľ propagovať náš spolok a hru scrabble na verejnosti.

Týmto vyzývam aj ostatných členov nášho spolku – pridajme sa k Janke – a nájdime spôsob, ako Slovenský spolok scrabble zviditeľniť. Nech nás pribúda!

Eva Zahradníková

Písmenková paradajková polievka (päť plus päť porcií)

Pracovný postup prípravy:

Preventívne použijeme päťlitrový plechový polyfunkčný parák, prípadne papiňák, pripravíme potrebné prísady, pomôcky, poutierame pracovnú plochu. Počas prípravy prestaneme podliehať panike, preferujeme pokoj.

Pomastíme podstavu podnosu predurčeného pre prípravu polievky. Poriadne prehrejeme. Prisypeme posekanú plačlivú príbuznú póru, premiešame, počkáme pokým pochytí priesvitnosť.

Pridáme preosiaty pomletý pšeničný prášok, pri permanentnom premiešavaní popražíme, prilejeme pár pollitrov prevarenej podstaty polievky - prípadne pramenistej potrubím pretekajúcej podchladenej pary, premiešame papekom, prikryjeme pokrievkou, počkáme pokým prevrie.

Pridáme podrvené paradajky, prípadne paradajkový pretlak. Preventívne periodicky premiešavame.

Potom priškrtíme plyn/platničku.

Prichucujeme: posolíme, popodravkujeme, pridáme pár plodov pimentovníka (podobný piepru), potom presušený polatinčený prunus (pomôcka: prepletený prunus položený ponad plecia potvrdzuje preborníkom prvenstvo pri pretekoch.)

Polhodinku povaríme. (Pri použití prírodných paradajok - prepasírujeme/precedíme.)

Potom pridáme predvarené písmenká. Podľa potreby pricukríme. Povrch posypeme pomrveným pamajoránom, prípadne postrúhaným parmezánom.

Pohostinne ponúkneme písmenkovú pochúťku, prajeme parádnu papkaničku 